|
Krađa vozila
|
| Author |
Message |
iceman ze
Senior Member

Group: Registered
Status:
|
Krađa vozila
Ja sam za ovu temu i previše vezan, da je nebi bilo na ovom forumu. Čak bih bio sretan kad bi poseban forum povećen ovoj temi, koja bi se bavila ovom problematikom. Naravno tu bi došle korisne teme''Kako zaštiti svoje vozilo....iliti najbolje svjetske zaštite,....praktični savjeti....lična iskustva''. Vjerujte mi da je ovo tema za pozabaviti se ....moje auto nije ''dignuto'', zahvaljujući ponajviše sreći....i nisam morao ići po okolnim brdima u neke sitne sate, pitajući se da li ću živu glavu izvući. Ili se raspitivati po zadimljenim kafićima u blizini Sarajeva, o svojem ljubimcu.
Konkretno moja tema je bila za način krađa skupocjenih vozila, a posebno moga miljenika od proizvođača ''Audi'' tipa A6 i dr. na koji način ih kriminalci odvoze, pored sofisticirane oprema zaštite blokade motora i tome sl. Naodno da im za startanje motoa treba i par minuta, nakon čega ga odvoze do ''privremenih baza'' gdje elektroničari preuzimaju stvar u svoje ruke, kopčaju se na njihove ECU, i skidaju im blokade, da bi nakon toga ih mogli odvoziti u treće zemlje ''novim' vlasnicima.
Preksinoć je iz centra Zagreba jedan ''odvežen'', i pored toga što su ljetos uhvatili kriminalnu grupu koja se bavila samo A 6-icama(terete se za oko 15-tak ukradenih). Što hoće reći da ima više različitih ćelija, istih kriminalnih bandi i teško im je ući u trag.... i na kraju kada se uhvate, radi se o običnim izvršiocima ....
HVALA svima na poštenim odgovorima....a i malo šale nije na odmet....pozdrav svima
|
|
| 11-21-2003 09:56 PM |
|
|
passenger57
Posting Freak

Status:
|
tacno se sjecam da sam ovdje ostavio post ali ga nema... no dobro
kad smo se vec ovog malo dohvatili jel` vjeruje ko u onaj fazon otvaranja Audija sa zvakom i teniskom lopticom sto je bilo prikazano na latinici???
|
|
| 11-21-2003 11:16 PM |
|
 |
Edis Jasarevic
Glavni i neodgovorni urednik

Group: Administrators
Status:
|
moguce je tovoriti audija sa tim fazonom naravno ako se radi os tarijoj tipi koja nije imala zastitu protiv toga.
We are PunGas.com ... Resistance is futile...You will be assimilated...You must comply... You will comply!
|
|
| 11-22-2003 10:35 AM |
|
|
KenanE
Member

Status:
|
zanimljiva i nadsve korisna tema
Sta ja da kezem
Auto se mora cuvati, najbolje je imati dvije nezavisne zastite elektronsku i menahnicku
osim toga vazno je da auto se po necemu izdvaja od ostalih npr.: drugacija boja krova ili hauba zatim dobar je fazon i graviranje tablica tj., nijuhovog broja na stakla
ali glavno je imati povkjerenje u servisera i praonicara
oni ti mogu iskpoirati kljuc i onda ti nista ne pomaze
toliko od mene nadam se da sam barem malo pomogao....
voznja punimgasom je opasna
molim za jedan BAN od administracije
|
|
| 11-22-2003 06:40 PM |
|
 |
iceman ze
Senior Member

Status:
|
Način otvaranja vrata je dosta jednostavan za neke ozbiljnije ''profesionalce''. Što se tiče loptice u jednom sam članku pročitao da su uspjeli na taj način otvoriti neka vozila sa centralnom bravom, koje rade na principu vakuma, i to preko zadnjih petih vrata. Neke od metoda do kojih sam ja uspio doći prema rapoloživoj literaturi su:
1. ''Ruski ključ''- Ruski ključ je jedan od najjednostavnijih i najbržih načina kojima se lomi cilindrična brava na vozilu . Radi se komadu čeličnog metala koji je oblikovan na takav način da mu je prednji dio dužine do 2,5 cm, odnosno isto koliko je dužina i prednjeg dijela ključa vozila i to dijela ključa koji ulazi u bravu vozila. U ovom slučaju se u bravu vozila ugura taj čelični dio, a nakon ulaska u bravu, uporabom poluge ili podesnog mehaničarskog ključa, naglim okretom se cilindar brave vozila lomi. Napominjemo da se brava lomi u smjeru u kojem se vozilo i otključava, a odmah nakon lomljenja se automatski podiže i utvrdivač brave te su vrata otključana. To isto vrijedi i za stavljanje vozila u pogon, odnosno "ruski ključ" se stavlja u kontakt bravu, nakon čega se ista lomi i vozilo stavlja u pogon.
2.''Belgijaner''- Čelično svrdlo (vrh) usvrdla se u cilindar, odnosno mjesto gdje obično ulazi ključ vozila. To se postiže tako da se podesnim mehaničarskim ključem vrti zaštitni rub koji je u obliku matice.
Kada se usvrdla (ukoso), tada se valjak, koji je težine i preko pola kilograma, naglo potisne u nazad te od nastalog udara u zaštitni rub, cilindrični uložak brave iskače iz svog ležišta.
Nakon toga se na osnovu cilindričnog uloška brave izrađuje sličan ključ, kojim se otvaraju druga vrata vozila i istim ključem vozilo stavlja u pogon.
3."puška"
Kao i kod specijalnog alata "belgijaner" i s ovim alatom također se vadi cilindrična brava, odnosno iz brave se izvlači cilindrični uložak brave, a nakon toga se na osnovu položaja pločica (lamela) u cilindričnom ulošku izrađuje sličan ključ. Ovakav specijalni provalnički alat s priborom za izradu sličnog ključa pronađen je pretragom vozila iskusnih oduzimača motornih vozila i vrlo je rijedak.
provalnički alat "puška", brusilica za narezivanje ključeva (12 V) i nenarezani ključevi. Za razliku od "belgijanera", ova alatka nema valjak čija težina vadi cilindar, nego se to radi ručno, pomoću popračene poluge na samom alatu na principu "vadičepa".
4.''Skidanje brave''
Radi se o vrlo čestom načinu provaljivanja, a najčešće se odnosi na skidanje čepa spremnika goriva. Naime, neke marke osobnih automobila imaju jedan ključ, kojim se otvara čep spremnika goriva, otvaraju vrata vozila i vozilo stavlja u pogon. Radi se o vozilima "Volkswagen", "Fiat", "Audi" i dr.", te su specijalizirani počinitelji uočili da je najlakši način napraviti podesan ključ, kojim se lako vozilo otključava i stavlja u pogon, a na bravi vratiju nema nikakvih oštećenja. Iz tog razloga nasilnim se putem skida čep spremnika goriva, a nakon toga se iz njega vadi cilindar brave temeljem kojeg se pravi podesan ključ.
U nekim kriminalističkim obradama nad takvim počiniteljima krađa vozila utvrđeno je da im je za čitavu "operaciju" trebalo od 3-7 minuta nakon čega su imali napravljen ključ.
5.OdvoŽenje ukradenog vozila na drugom vozilu
Radi se o vrlo rijetkom načinu na koji se vozilo otuđuje, ali koji je ipak prisutan. Odnosi se na uporabu drugog vozila, najčešće "Šlep-službe" ili specijaliziranih teretnih vozila, na kojima se utovaruje otuđeno vozilo. To se može raditi pod maskom "Pauka" ili vozila komunalne službe koji odvozi "nepropisno parkirano vozilo", a u stvari se radi o krađi vozila. Ovakav način krađa pogodan je, jer se odmah vrši i prijevoz otuđenog vozila, ali ovakva krađa vozila izaziva pozornost građana te je mogućnost dojave policiji veća nego u naprijed navedenim slučajevima klasičnih krađa.
6.. Iznajmljivanje vozila od rent-a-car poduzeća
U posljednjih nekoliko godina izvršen je velik broj kaznenih djela prijevara na štetu rent a car poduzeća kojom prilikom je na prevaran način iznajmljen velik broj osobnih i teretnih vozila (kombi vozila). Ovakav način krađe motornih vozila osobito se javlja u zemljama zapadne Europe. Iz prakse je poznato da su tijekom 1994. i 1995. godine učestale prijave krađa vozila, koje su vlasništvo rent a car poduzeća. Međutim, u većini slučajeva radilo se o lažnim, odnosno fingiranim krađama vozila. Na ovakav način počinitelji su ostvarili protupravnu imovinsku korist, rent a car je dobio odštetu od osiguravajućeg zavoda, a jedini oštećeni je sam osiguravajući zavod.
|
|
| 11-23-2003 08:04 AM |
|
|
Edis Jasarevic

Status:
|
Mislio sam da ovaj topic treba da pomgone vlasnicima vozila a zastite svoje auto a ne da se kriminalce edukuju kako ce ukrasti auto.
Stoga... malo ogranicite pojasnjavanje kako se moze otvoriti koje auto bez detaljisanja
We are PunGas.com ... Resistance is futile...You will be assimilated...You must comply... You will comply!
|
|
| 11-23-2003 09:01 AM |
|
 |
iceman ze
Senior Member

Status:
|
Cijeli članak koji sam napisao, je iz literature ''Kriminalistička metodika'' koji se koriste za polaganje ispita na krim.fakultetima. Uostalom što se tiče navedenih tehnika one su već ''zastarile'', koriste se već neke nove poput''premosnica'' blokada i tome sl. U bravi moga ''golfa III još se nalazi komad ''ruskog ključa'' koji nisu od kvalitetnog materijala izradili kriminalci. Da remiziram oni se edukuju na malo drugačiji način, a ne putem nekih bezazlenih postova, već zastarjelih i jeftinih metoda.....ti ljudi ulažu puno novca u svoje znanje, edukovanje i profiliranje. U zadnje nabrojane ne spada sigurno onaj koji je prije dvije noći u SA pokušao ukrasti A6, pa mu se zalomio neki od naprijed pobrojanih specijalnih alata.
|
|
| 11-23-2003 10:24 AM |
|
|
Edis Jasarevic

Status:
|
i kod mene na autu su jos vidljivi tragovi jednog od navedenih alata 
samo bez obzira na to sto se to nalazi u prirucniku, BiH kriminalci nisu toiko napredni i mozda ne znaju za sve ove teme. Ponekada se koriste najrpimitivnijim metodama- tipa udje ti dok stojis an semaforu sa pistoljem i kaze ''mrs napolej''
|
|
| 11-23-2003 10:51 AM |
|
 |
iceman ze
Senior Member

Status:
|
A kad ''naši'' policajci preuzmu stvar u svoje ruke
Pozitivno krivično zakonodavstvo, reguliše K.D-a koja se odnose na ''krađu vozila'', za informaciju ostalim članovima foruma i upozorenje onima koji se bave ''nečasnim'' zanimanjem.
U Krivičnom zakonu FBiH (Čl.287 ), za počinjenu ''Tešku krađu'' vozila predviđena je kazna zatvora od 6 mjeseci do 5 godina. Dok svako onaj koji počini krađu u sastavu grupe ljudi, ili je imao sa sobom kakvo oružje ili opasno oruđe za počinjenje djela, kazniće se kaznom zatvora od 1 –8 godina.
U Krivičnom zakonu Republike Srpske (Čl.232), za počinjenu ''Tešku krađu'' vozila predviđena je kazna zatvora od 1 do 8 godina. Ako vrijednost ukradene stvari prelazi 10.000 KM, kazna zatvora od 1 do 10 god. a ako je vrijednost ukradene stvari preko 50.000 KM, kazna zatvora od 3 do 15 godina.
U Krivičnom zakonu Republike Srbije (Čl.174), zakonom je predviđeno krivično djelo ''Krađa vozila''. ''Ko protivpravno oduzme tuđe motorno vozilo u nameri da ga upotrijebi za vožnju ili u nameri da njegovim prisvajanjem pribavi sebi ili drugom protivpravnu imovinsku korist, kazniće se zatvorom od 3 do 5 godina.
U Krivičnom zakonodavstvu Makedonije, do 30 dana se smatra da je vozilo protivpravno ''oduzeto motorno vozilo'', a nakon isteka 30 dana vozilo se proglašava ''otuđenim''.
This post was last modified: 11-26-2003 05:18 PM by iceman ze.
|
|
| 11-23-2003 11:12 AM |
|
|
passenger57
Posting Freak

Status:
|
vecina tih automehanicara i tih sto peru se moguslikati ako izrade dupliraju kljuc jer je vecina danas kodirana...
|
|
| 11-23-2003 03:14 PM |
|
 |
|
|