Post Reply  Post Thread 
Kralj DTM-a
Author Message
Ja_i_Moj_GTI
Posting Freak

Group: Registered
Status: Offline
Kralj DTM-a

Automobil koji u svojim obicnim varijantama nije bio nista vise od solidnog Mercedesovog vozila (doduse, s nekim revolucionarnim tehnickim rjesenjima),ali u rukama Cosworthovih i Mercedesovih inzinjera pretvorio se u pobjednika njemackog prvenstva touristickih automobila,glasovitog DTM-a.
Razvoj ovog automobila zanimljiv je od samih pocetaka. Kad je stvoren model 190,celnici iz Stuttgarta htjeli su napraviti konkurentno reli vozilo. Bilo je to 1979.,kad pogon na sva cetiri kotaca u reliju nije bio praksa. Za temelj su uzeli svoj 2,3-litreni motor M102,kojem je trebala sportska kura; Mercedes se obratio slavnom Cosworthu i 1983. Predstavljen je model 190E 2.3-16. Cosworth je odgovoran za 16-ventilsku glavu,koja je zasluzna za 177KS (standardni 2.3 imao je 136KS). Najveca mu je brzina bila 227km/h.Za prijenos snage koristen je Getragov 5-stupanjski mjenjac. Od ostalih se razlikovao jedino po straznjem decentnom spojleru,malom prednjem spojleru i sramezljivim pragovima – daleko od macho stila BMW-a M3. Mercedes se okrenuo kruznim utrkama. Do 1988. Proizvedeno je 17.037 modela 2.3-16,da bi te godine 190 dobio novi motor 2.5-16. Snaga je povecana na 204KS.
EVO II,cestovna inacica trkaceg modela,radjena u svega 500 primjeraka (kao i predhodnik EVO I). Snaga ove varijante je 235KS,a najveca brzina 250km/h. Snaga EVO I je bila 193KS.
Mercedes-Benz nikad prije niti poslije nije napravio cestovni automobil sa toliko vizuelnih elemenata s natjecateljske verzije.

Jedna od rijetkih tunerskih verzija...

Jedini primjerak EVO II koji sam nasao na webu http://www.mobile.de ,a cijena mu je 24900€.

Bliži se dan kada će i kod mene kucati Cuore Sportivo!!!
We are Warriors, Streets are our Battlegrounds. We are Street Racers!
04-21-2007 08:49 AM
Visit this users website Find all posts by this user Quote this message in a reply
damhor
Junior Member
**

RE: Kralj DTM-a

Ovaj tekst je objavljen u proslom broju Auto Kluba.

04-21-2007 12:57 PM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
mali_svaler
Member

190 mercedes za srednju klasu kako su se nasalili u mercedesu. extra vozilo. Nikad nisam vidjeo evo 1ili 2 sto mi je jaka zelja, a stari ima 2.5 dizela. Dizel koji trpi sve i svasta. Svaka cast za merc.

04-21-2007 08:09 PM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
Ja_i_Moj_GTI
Posting Freak

damhor Wrote:
Ovaj tekst je objavljen u proslom broju Auto Kluba.

Tacno,citajuci sam pomislio da bi bilo dobro da ovo procitaju i oni ljudi koji ne kupuju auto klub.

Bliži se dan kada će i kod mene kucati Cuore Sportivo!!!
We are Warriors, Streets are our Battlegrounds. We are Street Racers!
04-23-2007 08:48 AM
Visit this users website Find all posts by this user Quote this message in a reply
Post Reply  Post Thread 

Possibly Related Threads...
Thread: Author Replies: Views: Last Post
  Alfa Romeo 155 DTM (leti leti alfa...) faya69 8 614 09-08-2007 03:04 PM
Last Post: goran16v

View a Printable Version
Send this Thread to a Friend
Subscribe to this Thread | Add Thread to Favorites

Forum Jump: