Post Reply  Post Thread 
Pages (2): « First [1] 2 Next > Last »
LADA NIVA 2131
Author Message
neo26
Junior Member
**

Group: Registered
Status: Offline
LADA NIVA 2131

Vozi li ko ovo cudo?http://www.lada.ba/nova_niva.htm

Kakva su iskustva sa istim u pogledu voznje, potrosnje, mislim svega?

Btw. Ljudi imaju i vlastiti forum koji istina nije bog zna sta posjecen ali opet svaka cast: http://www.lada.ba/forum/

Ovo je ona poruka sto se sama ispisuje na kraju svakog mog teksta.
03-17-2005 02:32 PM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
crank
Banned

Group: Banned

vozio sam staru 1.6 godinu dana,a novu 1.7i 2 god.nova u poredjenu sa starom je obicno smece,vise trosi,motor nije startan kao sa obicnim karburatorom,manja joj je max brzina,jedino sto nova ima bolje rijesen gepek i bolja sjedista.potrosnja u gradskoj voznji je od15 - 18l kod nove,stara je fixna oko 15l,postoji i verzija 1.7 sa obicnim karburatorom,koja je mnogo bolja od one mono jetronic.za ovu cetvero vrata nemogu reci bas puno jer sam je vidio samo u prolazu,ali veca tezina=veca potrosnja=sporije auto.vjerovatno ne prelazi 20l gradske Very Happy

03-17-2005 06:37 PM
cod
Member

ja mislim da je bilo vec govora o ovoj ladi na forumu,samo ga malo procesljaj Laughing mozda naletis na nesto sto te zanima

03-17-2005 09:21 PM
neo26
Junior Member
**

Ma gledao sam, ali nista konkretno ne nadjoh...

03-18-2005 06:47 AM
Sike
Posting Freak

neo26 Wrote:
Ma gledao sam, ali nista konkretno ne nadjoh...

Evo - http://www.pungas.com/forum/viewtopic.ph...light=niva

03-18-2005 06:51 AM
neo26
Junior Member
**

Procitao sam to ali vrlo je mrsavo,
izgleda da oni ,,sumari'' koji voze nive ne daju pet para na internet Laughing

03-18-2005 07:15 AM
Nijazh OllllO
Junior Member
**

Nisam baš "šumar" ali probat ču da ti odgovorim.
Kako mi je davno priznao jedan od glavnih inžinjera iz Lade u Rusiji, Niva je pravljena za Sibir, gdje su temperature od -25 C pa do -50 C. E onda su oni skontali da je habanje materijala isto na vozilu od 50 000 Eura kao i kod onoga od 5000. Zato su je i pravili sa kvalitetom materijala za upotrebu do 1 GODINE, pod takvim uslovima. Ali prodaja je krenulo iznenađujuće dobro u drugim dijelovima svijeta, pa su je nastavili prodavati kao takvu, kad već narod kupuje. Zato je tako i jeftina.
Pokušaj sa turbo dieselom, gdje su stavljali standardni Peugeotov motor, se pokazao loš, jer u Ladi Nivi TDi Laughing turbina je redovno crkavala nakon godinu dana, zašto ne znaju ni oni kao ni u peugeotu. Znam samo da smo je više šlepali po Igmanu, Kozari i Vlašiću nego što se je vozila. nakon promjena na turbini ponovo je išla kako treba, ali je prodata i u principu te td treba izbjegavati.
Mane: nema šasije i pri jačim udarima i skokovima lomi se po pola kao kutija od cigara a pogotovo za ovu dugačku predviđam još i brže deformacije, loši limovi -treba odmah kobitovati protiv hrđe dok je još nova, ostalo manje više.
Prednosti: Mjenjač, reduktor (je odlično riješen tako da su im svojevremeno maznuli ideju iz Land Rovera za Discovery, a poslije i Defender) i diferencijal. Potrošnja zimi po gradu i do 15/l sa upaljenim grijanjem, i stani kreni. Zimi se mora na parkingu dobro zagrijati prije nego što kreneš, inače trza i gasi se prilikom kočenja itd.. itd..
Mogao bih ovako do sutra, nego ako imaš koje konkretno pitanje, postaj pa ću kad stignem da odgovorim.
Pozdrav
Nijaz

03-18-2005 01:29 PM
neo26
Junior Member
**

To za TD motore znam. Stvarno cudno, nije mi samo jasno to oko projektovanog habanja materijala. Da li to vazi samo za lim ili i za ostalu metalurgiju na autu. Jer znam da vole hrdju ali ne bas toliko koliko se prica. Ima jedna u mojoj neposrednoj blizini stara nekoliko godina i nigdje hrdje nema. A sto se produzene verzije tice, to me i interesovalo, krivljenje sasije i slicno...

Ili cekati na Chevrolet Nivu, na kojoj je navodno sve isto osim sasije, ali je zato i skoro duplo skuplja. Inace u BiH je nema jos ali valjda ce do iduce zime ili bar na proljece 2006. stici i ovamo?

03-18-2005 07:35 PM
neo26
Junior Member
**

Sumar je bila sala Very Happy

03-18-2005 07:35 PM
Nijazh OllllO
Junior Member
**

TD nas je sve sve iznenandila,(a malo je falilo da je kupim i ja) jer nakon samo godinu dana je počela da zeza i to sa motorom koji se 10 godina dokazivao u pežoovim modelima. Nakon 2 godine su i sami priznali grešku, tako da se ta više NE PROIZVODI. Ono što ima je sve polovno i to je to.
Habanje u Sibiru na - 50 C je na motoru i pogonskim sklopovima, znači sve ono što se trlja i dodiruje, i oni smatraju da sve što ti duže traje od 1 godine da si na čistom dobitku. U Novosibirsku sam gledao kamione koji čitavu zimu NE GASE motor- diesel naravno, samo dosipaju gorivo. Znaju ako ugase da je 90% šanse da ga više ne upale, pa makar ga i zapalili benzinom Laughing
Naša klima im odgovara pa duže i traju, ali ipak je to zimsko auto.
Lada ima samonoseću karoseriju kao i luksuzna auta, pa joj nakon nekog vremena prvo krenu krakovi, a potom i kugle.
Moj prijatelj iz Zagreba Mladen Belčić je da bi to izbjegao ugradio na novu nivu Old Man Emy vješanje koje je sa svim detaljima skoro 2000 eura, pa je opet morao 4 puta da pravi i vari nosače koji će to izdržati Exclamation Exclamation
To možeš pogledati pod
http://www.arb.com.au/
products pa Old Man Emy. Inače Niva u Italiji i još nekim zemljama se prodje u dva paketa opreme, koji je toliko uljepšaju da sam jednom jedva prepoznao da je to Niva ( puno plastike, druge felge, pragovi spojleri itd.)

Ševi Niva je nešto što pratimo od njenog razvoja, i stvarno bi mogla dobro interesantna biti i ovdje kada se pojavi.
Pozdrav Nijaz

03-19-2005 01:39 PM
Pages (2): « First [1] 2 Next > Last »
Post Reply  Post Thread 

View a Printable Version
Send this Thread to a Friend
Subscribe to this Thread | Add Thread to Favorites

Forum Jump: