Post Reply  Post Thread 
Pages (2): « First < Previous 1 [2] Last »
limarija
Author Message
mr2turbo
Member

Group: Registered
Status: Offline
RE: limarija

mislio sam na koji nacin ispraviti to. Da li je moguce izvuci taj lim bez rezanja ? farbanje i dijelovi nisu u pitanju

1991 mr2turbo
1995 m3

This post was last modified: 03-27-2008 03:22 AM by mr2turbo.

03-27-2008 02:26 AM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
mr2turbo
Member

na ovoj slici se bolje vidi
[img][/img]

1991 mr2turbo
1995 m3

This post was last modified: 03-27-2008 03:28 AM by mr2turbo.

03-27-2008 03:23 AM
pajero1987
Posting Freak

Druze odakle si ti? Je li ti trazis majstora da ti to popravi ili mislis to sam raditi? Jesi li kupio dijelove? Daj nam malo detalja i direktnih pitanja...

Ernes Jusovic, Sarajevo...prvi auto koji sam kupio bio je ustvari NEKRETNINA, neki stari Mercedes, star 40 godina, koga je lik donio na kamionu ispred moje kuce. I onda je tu stajo jedno 5-6 godina, ali ja sam ga prao svake nedelje. Posle sam ga iznajmio komsiji da leze kokosi u njemu pa smo djelili jaja...
03-27-2008 07:42 AM
Visit this users website Find all posts by this user Quote this message in a reply
lucozade
Super Moderator

Group: Super Moderators

koliko vidim ovde je samo unutrasnji blatobran u pitanju a to ne bi trebao biti problem za majstora ako to vec ne radis sam. Mada moguce je da ima stete iza toga koju mi ne vidimo na slikama sto se opet da provjeriti samo sto ces morati poskidati tih par stvarcica da bi imao prilaz da provjeris, mislim na motorni prostor. Ovo ostalo ne izgleda kao problem, vanjski blatobran, hauba, svjetla itd. Kakva je hauba? to je vjerujem najskuplje ovde ukoliko se mora mijenja tj kupuje nova/druga.
Uglavnom, po ovim slikama meni ne izgledao kao velika steta. A koliko su dijelovi i ruke u usa je vec druga stvar.
Jesi ti kontao to sam da radis ili...????

Ja sam radio identicnu stvar samo na EG-u na istoj strani, platio sam majstora da mi odradi unutrasnji blatoran tj stavi novi i onda odvezao kuci i zavrsio sve ostalo. S obzirom da je sve na saraf posao mi je bio uzitak. Naravno isla je polovna hauba i polovan blatobran. I na kraju odvezao u garazu u vecernjim satima kada je zatvorena kod lika da mi sve izlakira i izvuce nijanse. Odvezao oko 7 navece a vratio se po njega oko 2 ujutro, izvezao iz rerne i otisao kuci happy Very Happy. Kupio ga za DZ sa tom stetom, popravio za sicu a prodao dobro.

Man maximum Machine minimum
03-27-2008 12:55 PM
lucozade
Super Moderator

mr2turbo Wrote:
mislio sam na koji nacin ispraviti to. Da li je moguce izvuci taj lim bez rezanja ?  farbanje i dijelovi nisu u pitanju

ne skontah ovo. Da moguce ga je izvuci samo sto ti to niko vise ne radi kada su blatobrani u pitanju. Danas je jeftinije uzeti novi unutrasnji i zamjeniti ga ukoliko to radis kod majstora. Ako vec radis sam onda naravno da je jeftinije da ga izvlacis ali u to vec necu ulazim jer to nisam radio nikada. Ja iskreno ne bih izvlacio ukoliko bash ne mora. Imas sliku sa sklopljenom haubom i ostalim djelovima na autu?

03-27-2008 01:12 PM
mr2turbo
Member

auto je samo i udareno u fender hauba je citava kao i svjetla i bumper samo sto je poskidano zato sto je sve povezano . naravno da mislim sam raditi samo ne znam kako da promjenim taj izuvijani komad lima. Sto novih dijelova treba je samo fender . Lucozade koliko vremena treba da shop to odradi? Mislim samo da zamijeni taj unutrasnji fender?

1991 mr2turbo
1995 m3

03-27-2008 08:52 PM
PITAROZDER
hamo mazzola

posto je unutrasnji blatobran ili "apron" onako udaren ja mislim da je i suspenzija sjebana , tako da bi i to trebao provjerit

manijak ne moze biti svak
03-27-2008 09:45 PM
goran16v
Posting Freak

mr2turbo Wrote:
auto je samo i udareno u fender hauba je citava kao i svjetla i bumper samo sto je poskidano zato sto je sve povezano . naravno da mislim sam raditi samo ne znam kako da promjenim taj izuvijani komad lima. Sto novih dijelova treba je samo fender . Lucozade koliko vremena treba da shop to odradi? Mislim samo da zamijeni taj unutrasnji fender?

NHF Ali pokusaj koristiti nas rijecnik, pa pisi blatobran umjesto fender itd... Ako si limar/mehanicar amater (bez pravog alata, brusilica, aparata za varenje itd) unutrasnji blatobran ne mozes promijeniti sam jer se unutrasnji blatobran sijece i na to mjesto se vari novi, ali ni to ne mora znaciti da je stvar rijesena, unutrasnji blatobran se spaja sa krakom, e sad ako je i krak ostecen zamjenom unutrasnjeg blatobrana neces nista postici jer neces moci upasovati vanjski blatobran prema haubi i vratima. Takodjer, cak i ako imas alat za zamjenu, povedi racuna da je ukrajanje drugogo unutrasnjeg blatobrana stvar koja zahtjeva prilicno iskustva...
U principu sama zamjena blatobrana profesionalnom limaru je otprilike dan posla da vrati auto na tockove, bez montaze, lakiranja itd i to pod uslovomm da nista od ovjesa nije osteceno mada bi to bilo pravo cudo, ali po slikama bi se moglo predpostaviti da je uradac bio iza tocka prema vratima, a opet se ne vidi koliko je uradac zahvatio prostora, da li je ostecena lafeta, letva volana itd koje se nalaze prema kabini...

Proud to be BMW E 21 owner!

This post was last modified: 03-27-2008 09:59 PM by goran16v.

03-27-2008 09:54 PM
mr2turbo
Member

goran16v Wrote:

mr2turbo Wrote:

NHF Ali pokusaj koristiti nas rijecnik, pa pisi blatobran umjesto fender itd... Ako si limar/mehanicar amater (bez pravog alata, brusilica, aparata za varenje itd) unutrasnji blatobran ne mozes promijeniti sam jer se unutrasnji blatobran sijece i na to mjesto se vari novi, ali ni to ne mora znaciti da je stvar rijesena, unutrasnji blatobran se spaja sa krakom, e sad ako je i krak ostecen zamjenom unutrasnjeg blatobrana neces nista postici jer neces moci upasovati vanjski blatobran prema haubi i vratima. Takodjer, cak i ako imas alat za zamjenu, povedi racuna da je ukrajanje drugogo unutrasnjeg blatobrana stvar koja zahtjeva prilicno iskustva...
U principu sama zamjena blatobrana profesionalnom limaru je otprilike dan posla da vrati auto na tockove, bez montaze, lakiranja itd i to pod uslovomm da nista od ovjesa nije osteceno mada bi to bilo pravo cudo, ali po slikama bi se moglo predpostaviti da je uradac bio iza tocka prema vratima, a opet se ne vidi koliko je uradac zahvatio prostora, da li je ostecena lafeta, letva volana itd koje se nalaze prema kabini...

alata ne fali samo volje i vremena nadao sam se da ima laksi izlaz drugih ostecenja nema ili ih ne mogu primijetiti."krak" ako je to glavni nosac izgleda prav . hvala na odgovoru

1991 mr2turbo
1995 m3

03-28-2008 03:27 AM
lucozade
Super Moderator

Steta na slikama ne izgleda velika, ne toliko velika da bi iskrivila krak, ali opet, s druge strane slike nikada ne daju pravu istinu o autu pa cak i kada je steta u pitanju. Zato gore napisah da to treba provjeriti.
Ali recimo da je samo unutrasnji blatobran u pitanju, nekada se to moze ispraviti bez ikakvog rezanja i varenja. To bi ti majstor trebao znati reci, ali moraces pitas majstora kojem vjerujes jer naravno da ce ti bilo ko drugi reci da treba se zavari novi zbog para koje ce ti naplate. Meni ovo izgleda kao da bi moglo se ispravi ali opet i opet, nemoj ovo uzimati zdravo za gotovo dok ne dobijes profi misljenje.
U slucaju da treba da se stavlja novi unutrasnji, znaci rezanje i skidanje starog i varenje novog (naravno nije samo varenje u pitanju), racunaj minimalno jedan citav radni dan, minimalno, ako ne i dva radna dana i to u slucaju da si ti skinuo sve djelove racunajuci tocak i sve komponente suspenzije na toj strani kao i sve ispod haube sa te strane, znaci da mu ti odslepas auto spremno za rad.
Isto tako, ako mozes i imas priliku, bilo bi dobro kada bi ti neko provjerio taj krak tj stetu uopste da znas tacno koliko je sati. Ukoliko i to treba da se radi onda se citava ova prica mjenja u potpunosti, goran je vec napisao sta i kako.

03-28-2008 12:11 PM
Pages (2): « First < Previous 1 [2] Last »
Post Reply  Post Thread 

Possibly Related Threads...
Thread: Author Replies: Views: Last Post
  Mišljenje (limarija) Sajo_Turbo 9 276 11-22-2006 09:47 PM
Last Post: Sajo_Turbo

View a Printable Version
Send this Thread to a Friend
Subscribe to this Thread | Add Thread to Favorites