Post Reply  Post Thread 
Pages (3): « First [1] 2 3 Next > Last »
Mazda b 2500
Author Message
mickey mouse
Junior Member
**

Group: Registered
Status: Offline
Mazda b 2500

Prijetelj mi ima ovaj auto, a ja bih vas molio da li netko ima kakvih savjeta za podizanje snage.Inače auto je 97. god. Unaprijed hvala.

This post was last modified: 03-01-2006 09:14 PM by mickey mouse.

03-01-2006 09:13 PM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
Dren
Senior Member

RE: Mazda b 2500

Mislim da vam je to uzaludno "lajanje na mjesec"... Ako se ne varam, to je TD motor od 2500ccm, i 109 KS... Na kraju sta mislite postici time ? Brzinu ? Ubrzanje ? Taj motor je svakako zamisljen da kubicima i obrtnim momentom (snagom na malim obrtajima) vozi tu 1.5 tonu zeljeza, a ne za natjerivanja u obrtaje...

To je ipak masina koja je pravljena da vuce, ima otpor zraka kao uspravan zid, tako da vam ni 50 KS ne bi znacilo povecanje brzine za vise od 20 km/h...

I vjesanje joj je pravljeno za druge namjene, a ne za "lezanje" u krivinama, tako da vam je moj savjet da nahranite pse i nista ne dirate...

To bi trebao biti izdrzljiv auto, koji uz normalno odrzavanje jos dugo godina moze da ga sluzi... E sad, ako ce ganjati sminku, onda idu sminkerske felge i sminkerske gume, ali onda zaboravite na terenca u njoj... Ako ce je koristiti po terenu, onda dobre gume terenskih karakteristika zlata vrijede, ali na cesti nisu "zlatne"...

03-02-2006 08:58 AM
mickey mouse
Junior Member
**

hvala, što si se potrudio da mu probaš objasniti. ali on bi htio doznati jel ima kakve nade, i što bi sve trebalo.

03-02-2006 09:21 AM
alik
Banned

Group: Banned

Kao sto rece kolega DREN:
To je ipak masina koja je pravljena da vuce, ima otpor zraka kao uspravan zid, tako da vam ni 50 KS ne bi znacilo povecanje brzine za vise od 20 km/h...
Normalno jer su tako pravljeni ti motori, i tim nebih nista dobio !
Eto reci frendu da su mu nade male !

ALIK......
03-02-2006 11:03 AM
mickey mouse
Junior Member
**

hvala. Znam i ja da ima aerodinamiku kao prikolica za gnojivo, al dobro.

03-02-2006 12:11 PM
Dren
Senior Member

Ma ne shvatajte to kao losu kritiku... Nema aerodinamiku, pa sta...?

Ja sam imao priliku voziti 2 slicne vozilice, stari Nissan Terrano pick-up i Toyotu Hi-Lux pick-up, sa atmosferskim dizel motorima i duplom kabinom... UN varijanta, od opreme pored volana i mjenjaca su imali klimu, hvala bogu... Cak je i sadasnja UN varijanta Pajero-a slicna, lisnate opruge nazad, klima, i nista vise... Nista turbo i slicne za*ebancije... Samo sto on nije pick-up, nego puna kabina...

Zajednicko im je bilo ubrzanje od 0-100 za cca. 23 sekunde i max. brzina oko 135-140 km/h...

Udobni su bili kao da sjedim na cjepanici... Ali nisu nikad stali, i ostavili me na cjedilu... Za to su i pravljeni, da guraju jako, dugo, i ne bas brzo...

Mislim da ni drugim mjenjacem ne bi nista pametno dobio, sa kracim bi bio tenk, jer mu je i ovako 1 i 2 kao iz rudnika... Kad dodje u 3-cu, na konju si, najzad se moze i ubrzati... Elem, prestizanje moze, uz dosta zaleta i gasenje klime, ali samo u 3-oj... Prva i druga su za livada...

Sa duzim mjenjacem bi dobili teoretski vecu max. brzinu, ali njegova konjaza mu svakako brani iole vece brzine (pored otpora zraka)... Ne moze tih 86 KS bez turba to goniti brze... I kraj...

Moze s njim driftati, samo nek opali po gasu, jer je nazad lagan, a zadnji pogon, pogotovo po snijegu i ledu, samo koliko ce to biti atraktivno...? To jednostavno nije auto za to...

Nego s tim auto moze na fine izlete u prirodu, na razne BiH (i sire) planine, toga barem imamo, i to tamo gdje ja sa svojim autom mogu samo stati i plakati...

Wink

03-02-2006 01:04 PM
goran16v
Posting Freak

Samo da docaram sta se desi kad se takav auto natjunira evo primjera... Jedan moj poznanik se domogao UN-ove Toyote Hi Lux 2.8d sa nekih 70-ak KS i naravno bilo mu je malo, a buduci da tom motoru nema pomoci po pitanju povecanja snage i da je on bio tvrdoglav, negdje je potkacio 3.0 V6 benzinac iz civilnog 4Runnera koji je do zadnjih vrata identican kao Hi lux i reklo bi se da ce sve pasovati "u saraf" ali...

Kad se spustio motor, naravno nije legao na mjenjac, kad se i to rijesilo pojavio se problem prednjeg diferencijala jer su na Hi luxu gibnjevi. Kad je uspio nabaviti prednji diferencijal komplet sa spiralnim oprugama (masna cifra) i kad se auto pokrenuo usljedila je prava katastrofa... Zbog kratkih prijenosa auto je jedva kretao bez proklizavanja koji se rijesaio teretom nazad, iz istog razloga na ubrzanju se dobilo nesto, ali daleko od onoga sto je on ocekivao i na kraju je potrosnja sa 10 l nafte skocila na 16 l supera. Naravno, kad je nabavio specifikaciju Hi luxa V6 (odnosno Toyota Tahoe u Americi) pokazalo se da on na svom Hi Luxu nazad ima gibanj vise i da je puno tvrdji i da zato ima problema sa proklizavanjem i stabilnoscu, diferencijal na Tahoe ima parcijalnu blokadu i isporucuje se iskljucivo sa automatskim mjenjacem i milion drugih razlika. Cijela za*ebancija ga je dosla toliko da je za te pare mogao kupiti Pajera V6 isto godiste u odlicnom stanju, a on sa svojim projektom nije postigao ono sto je naumio. Naravno o daljoj prodaji da se izvuce bad dio ulozenih para nije bilo govora jer niko nece radnu mrcinu koja trosi 16 l supera, smanjenje izdrzljivosti tako da je jadni Hi Lux zavrsio na vikenici neregistrovan.
Dakle svi elementi te Mazde su kalibrirani iskljucivo za tu ili priblizno tu snagu i da bi se nesto postiglo nije dovoljno nasvirati samo motor...

Proud to be BMW E 21 owner!
03-02-2006 01:41 PM
mickey mouse
Junior Member
**

Nisam ja to shvatio kao lošu kritiku, nego sam i ja se maloLaughing.
njemu je palo napamet ta ideja jer po ledu fino ide, ali kad je suho ni makac.
Zato sam htio ovdje pitati da bezveze ne ode kod nekog majmuna koji će mu napričat brda i doline i pokupit pare.

03-02-2006 09:02 PM
edinko
Posting Freak

ja imam tenutno nissan patrol 2.8 td 116ks 6 cilindara i, max brzina 160 km/h jako sam zadovoljan ubrzanjima i stabilnoscu,aerodinamika to je za njega samo misaona imenica,ali to se primjeti tek ma brzinama preko 120km/h ili osim ako je vijetar iz suprotnoga pravca.te masine nisu nemjenjene (dizelske) za tuniranje i izrabljivanje te vrste vec polako ali sigurno do odredista bilo gdje.a mazda ti je ta "mali" radni automobil,vise zaa gradzevine,bastovane i sl. ali se da lijepo urediti sa bulbarovima,felgicama i gumama,maglenke i slicno,sto meni i dolikuje tim automobilima,neka kupi nesto poput GTIa i rijesio je problem oko ubrzavanja.

edinko
03-03-2006 11:40 PM
Visit this users website Find all posts by this user Quote this message in a reply
alik
Banned

Group: Banned

Kod mene je Jeep Cherokee 2.5 td, 85 KW, maximalna brzina sto sam ga vozio bje 180 Km/h, ma ide ko munja.

ALIK......
03-04-2006 08:24 AM
Pages (3): « First [1] 2 3 Next > Last »
Post Reply  Post Thread 

View a Printable Version
Send this Thread to a Friend
Subscribe to this Thread | Add Thread to Favorites

Forum Jump: