Post Reply  Post Thread 
Mercedes GLK
Author Message
Fele
Posting Freak

Group: Registered
Status: Offline
Mercedes GLK

FK automotive - prodaja - Pioneer

04-25-2008 07:42 AM
Visit this users website Find all posts by this user Quote this message in a reply
Fele
Posting Freak

RE: Mercedes GLK

Nakon prvotnog predstavljanja najavne studije u siječnju u Detroitu, Mercedes je, kao i konkurencija iz Ingolstadta, odlučio svoj novi komapktni SUV predstaviti na pekinškom auto salonu
Novi GLK se temelji na modificiranoj platformi modela C klase 4Matic, a u mercedesovoj ponudi će se smjestiti ispod ML-a, dakle izravnu konkurenciju će mu činiti kompaktni SUV-ovi ostalih premium proizvođača poput BMW-ovog X3, audijevog Q5, infinitjevog FX-a, landroverovog Freelandera i sl.

Što se stylinga tiče GLK je dizajniran upravo po uzoru na veći GL, a proizvođač tvrdi kako će kutijastim izgledom najviše profitirati ponuda prostora u putničkoj kabini, koja bi čak mogla konkurirati onoj u većem i skupljem ML-u. Tako GLK u dužinu mjeri 4528, u širinu 1840 i u visinu 1689 mm, usporedbe radi 42 mm je kraći i 15 mm uži te 14 mm viši od BMW-ovog modela X3. U prosjeku GLK je i nekih 90-ak kg teži od Bavarca.

Očekuje se bogata standardna i opcijska oprema, a kupci će moći izabrati i između tri verzije automobila ovisno o tome žele li bolje vozne osobine na asflatu ili van njega. Te će se izvedbe ili bolje reći paketi opreme, razlikovati prema veličini kotača i dimenzijama guma, zaštitnom pokrovu, pomoćim elektroničkim sustavima i sl.

Novi GLK će ispočetka biti ponuđen s četiri motora, dva benzinska i dva dieselska. Tako će benzince zastupati 3,0 i 3,5-litreni V6 motori snage 231 i 272 KS te okretnog momenta od 300 i 350 Nm. Potonji pokreće model GLK 350 koji s njim dostiže 100 km/h za 6,7 sekundi te najveću brzinu od 230 km/h. Prosječna potrošnja prema tvorničkim podacima iznosi 10 l/100 km.

S druge strane u ponudi su i dvije dieselske izvedbe za koje se očekuje kako će činiti većinu prodaje. Točnije, riječ je o 2,1-litrenom 4-cilindričnom motoru snage 170 KS te okretnog momenta od 400 Nm. S njim GLK 220 CDI dostiže 100 km/h za 8,8 sekundi i najveću brzinu od 204 km/h. Prosječna potrošnja mu se kreće oko 6,9 l/100 km. Nadalje, vrh dieselske ponude će činiti 3,0-litreni V6 motor snage 224 KS i okretnog momenta od 510 Nm.

Sve izvedbe će biti standardno opremljene s mercedesovim 7-stupanjskim automatskim mjenjačem, a tijekom 2010. bi se na tržištu trebala pojaviti i hibridna verzija. Točnije, riječ je o dieselskom hibridu s dieselskim 2,1-litrenim i električnim motorom koji bi zajedno razvijali snagu od 224 KS te okretni moment od 560 Nm. Taj bi model dostizao 100 km/h za 7,3 sekunde i najveću brzinu od 215 km/h. Prosječna potrošnja te, u Ženevi najavljene izvedbe bi se kretala oko 5,9 l/100 km.

Za sada još uvijek nije potvrđena mogućnost kako bi se kasnije tijekom životnog vijeka ovo generacije kupcima mogla ponuditi i izvedba s pogonom samo na stražnje kotače, naime isprva će svi modeli imati pogona na sva četiri kotača.

Unatoč predstavljanju na Dalekom Istoku prodaja novog automobila će prvo započeti na europskim tržištima i to prema sadašnjim saznanjima u listopadu ove godine. Za razliku od modela ML i GL klase koji se proizvode u mercedesovoj tvornici u Tuscaloosu, u SAD-u, GLK će se proizvoditi u Njemačkoj, točnije u Bremenu, dakle u istoj tvronici kao automobili CLK, SLK i SL klase. Za sada se još uvijek ne znaju, barem ne javno, planirane proizvodne brojke.

04-25-2008 07:44 AM
Visit this users website Find all posts by this user Quote this message in a reply
pajero1987
Posting Freak

Rekao bih no comment ali i to je komentar...ma onako previse kockast....hahahahahaaa

Ernes Jusovic, Sarajevo...prvi auto koji sam kupio bio je ustvari NEKRETNINA, neki stari Mercedes, star 40 godina, koga je lik donio na kamionu ispred moje kuce. I onda je tu stajo jedno 5-6 godina, ali ja sam ga prao svake nedelje. Posle sam ga iznajmio komsiji da leze kokosi u njemu pa smo djelili jaja...
04-25-2008 10:55 AM
MK516
BMW MOD 516

Dobar, šta više reći, ipak je to Mercedes... Smile

Mirza K.
04-25-2008 12:14 PM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
Rainman
Clan AMK PUNGAS

Group: Administrators
Status: Away

Meni se nesvidza nikako , bas je nesto nidze veze

Alfa ce uvijek biti guja na cesti!!!
04-25-2008 03:37 PM
poKle
Senior Member

Sprijeda mi je mocan... ali s boka je kriza...

04-25-2008 05:07 PM
Fele
Posting Freak

04-26-2008 01:06 PM
Ja_i_Moj_GTI
Posting Freak

Ja vala volim ovaj kockasti dizajn, premocan je, naprotiv vise bih volio da lici na staru G klasu...

My rabbit can beat any Lion!
We are Warriors, Streets are our Battlegrounds. We are Street Racers!

Ismet Mujezinović , Tešanj
04-26-2008 08:08 PM
Post Reply  Post Thread 

Possibly Related Threads...
Thread: Author Replies: Views: Last Post
  Mercedes CLK: Premijera u Parizu S-H-E-F 2 231 04-17-2008 11:09 AM
Last Post: Rainman
  Mercedes ML facelift Fele 2 325 04-08-2008 08:44 AM
Last Post: nigrutin
  Mercedes B klasa Fele 1 326 03-29-2008 05:04 PM
Last Post: nigrutin
  Mercedes C 63 AMG Fele 11 410 01-31-2008 02:44 PM
Last Post: poKle
  Mercedes CLC Fele 12 334 01-31-2008 02:39 PM