|
Michelin pobjedjuje naredne sezone
|
| Author |
Message |
Edis Jasarevic
Glavni i neodgovorni urednik

Group: Administrators
Status:
|
Michelin pobjedjuje naredne sezone
Zbog novih pravila, vezanih za izdrzljivost motora, svi konstruktori ce smanjiti snagu motora, ili zadrazati kakvu su imali i 2003. godine.
Pustimo sada bajke za malu djecu da ce pojedini konstruktori imati i jace motore, jer je to prosto nevjerovatno, u stvari vjerovatno ej ali ce ti motori stalno biti proed staze u dimu i vazda ce biti problema sa njima.
U tom slucaju Michaelin ce najvjerovatnije imati kljucnu ulogu u osvajanju titule u 2004. godini. Jer, ako gledamo rezultate ove godine, vidimo da je Michelin bio nesto malo bolji, ali i pored toga, statistika je neumitna i na kraju sezone se ustanovilo da je najbrzi bolid u 2003. godini ipak bio Ferrari F2003 GA, na drugom mjestu je McLaren a tek na trecem BMW WIlliams i to sa zaostatkom od oko 3 km/h. Rekli bi da nije puno, ali to jeste poprilican zaostatak.
Sve to ok.. ALi,
Za sljedecu sezonu ce zbog toga sto nece doci do gradnje nikakvih super motora, odlucivati defitinvo ko ima bolje gume. U tom slucaju ce Michelin najvjerovatnije ici najdalje jer ima sada dosta timova koji testiraju i daju svoje utiske Michelinu, tako da se ima prostora za napredovanje na polju mjesavine. S druge strane, Bridgestone nema puno timova i uglavnom su opredijeljeni na Ferrari koji istina jako puno testira, alit o se ne da uporediti sa kolicinom testiranja Michelinovih timova zajedno. U ovom momentu, nakon posljednjih testiranja Michaelin je napravio 5 puta vise testiranja nego bridgestone, samim tim je dobio i vise podataka koji ce mu pomcoi da spremi pobjednicku mjesavinu. Pored toga, Mclaren kroisti bolid sa kojim ce i nastupati u 2004. godini, dakle vec sada su to ona rpava testiranja gdje se razlike vide. WIlliams je odvezao nekoliko testova sa pmotorm za 2004. godinu i sa nekim aerodnimackim paketima predvidjenim za novi bolid
S druge strane svi Bridgestonovi timovi koriste stare bolide..
Bice jako uzbudljvia sezona sljedece godine.. Ovdje vam i kopiram tekst sa autosporta ja mislim koji raspravlja na ovu temu
Ferrari's chances of retaining its world championship titles could be jeopardised unless tyre supplier Bridgestone can turnaround its testing form ahead of the 2004 Formula 1 season, according to a report in this week's AUTOSPORT magazine.
The final test of the year at Jerez in Spain underlined a gulf between the Michelin and Bridgestone supplied teams. The Michelin-shod McLaren of Pedro de la Rosa lapped the new MP4-19 in 1m16.210s, over 2secs faster than Ferrari's Luca Badoer on Bridgestones
One engineer from a Bridgestone team, who wished to remain anonymous, told AUTOSPORT: "Looking at the tyres of Michelin during the Jerez test session I am rather worried for 2004. Simple mathematics lead to the conclusion that Ferrari, Sauber, Jordan and Minardi will not be in a position to answer the six Michelin teams. More kilometres means more data and more data leads to better tyres."
At Jerez, Michelin teams managed 2720 laps of testing, while Bridgestone only managed 517 laps. Meanwhile in testing last month at Barcelona, the Spanish GP venue, Badoer's best time of 1m17.291s was eclipsed a week later by Renault tester Franck Montagny's 1m16.290s on Michelins.
In another blow to Bridgestone, Sauber has also revealed that it does not have enough budget to field test driver Neel Jani in a third car for all grands prix on Fridays next year, which would reduce the Japanese tyre manufacturer's pool of cars yet further
We are PunGas.com ... Resistance is futile...You will be assimilated...You must comply... You will comply!
|
|
| 12-26-2003 05:24 PM |
|
|
mihael
Member

Group: Registered
Status:
|
svi pricaju kako ce miselin otpuvati bridgestone iduce sezone..ja licno ne bih bio siguran u to iz vise razloga..
tacno je da je mclaren oborio znatno rekord u decembru..ali, to je novi bolid koji ima dosta manji tank za gorivo sto je u mnogome poboljsalo perfomanse bolida..zato sto je medjuosovinsko rastojanje manje sto mu daje bolji i brzi prolaz u krivine..motor je pomjeren vise ka sredini bolida sto izuzetno poboljsava koeficijent gravitacije a to je ogroman plus..i usljed svog tog pomjeranja zbog manjeg rezervara aerodinamika zadnjeg djela bolida je dosta poboljsana, tj. zadnji dio je smanjen sto donosi vise cistijeg vazduha na zadnji stabilizator a to je veliki plus za veliki downforce bolida na sporim stazama ili mali downforce na brzim stazama...sve to ce ureaditi i ostali timovi.
u jerezu, koja spada u sporije staze, mclaren kad je oborio rekord, testirao je sa tri krila na zadnjem stabilizatoru i to im je bio veliki plus za sporu stazu..iduce godine pravilom je dozvoljeno samo dva krila sto ce usporit bolide na sporim stazama..uz to sada su vremenski uslovi mnogo bolji nego ljeti..
sto se tice miselinove prednosti..
mislim da ona nece doci toliko do izrazaja zato sto ce svi timovi uglavnom ici na tri pit-stopa..to znaci vec poslije 15-17 krugova..upravo od tih krugova miselin je sticao prednost, tj. miselinu je trebalo nekih 12-15 krugova zagrijavanja i onda postaju nadmocni dok BS prvih 12-15 krugova je brzi i onda pada jer su losi na visim temperaturama..
plus iduce sezone kalendar trka je nesto izmjenj..tako da su i neke staze sa visokim temperaturama prebacene u hladnije..
mislim da ce iduca sezona biti zestoka ali vjerujem da ce Schumacher osvojit sedmu lakse nego sestu..ali da vidimo prvo novi F2004 i FW26..
http://www.velikanagrada.com
|
|
| 12-26-2003 07:14 PM |
|
 |
Edis Jasarevic

Status:
|
ma aj rezultate testiranja i vremena koja su ostvarivali mcLarenovi vozaci uopste ne uzimam releveantnim iz vise razloga.
Jedan od razloga si sam objasnio, voze sa novim bolidom nizim tezistem i tako dalje, a to je Ferrari imao vec sa F2003 GA, tako da razlika u aerodinamici je minimalna.. Ferrari ce vjerovatno na F2004 napraviti neka manja poboljsanja ali mislim da bolje ne moze. Oni su vec u 2003. imali manji rezervoar, i sada ce ga jos malkice smanjiti i to sve u svemu nece previse uticati.
ALI
uticace to sto ce visestruko manje podataka sa testiranja imati Bridgestone od Michelina.
Upravo o tome govorimo.. Zaboravimo sada rezultate testiranja. Mislim da je rekod koji ej oboren, ranije dzao Jaguar, tako da je to jos ejdan od razloga zasto to uopste nije vazno.
Bitna je kolicina testiranja, a tu ce ga Bridgestone popusiti.. Ove godine su bili poprilicno izjednacina prva tri tima. Sljedece godine imamo situaciju istu kao ove uz izuzetak sto ce Michelin imati 5 x vise testiranja. U tome je fol po meni.
Iako bih volio da grijesim, ali mislim da ce za nas Ferrarijevci usliejditi teska sezona. Ferrari ce biti konkurentan, ali sampionska titula ce zavisiti samo od Michaelovog talenta i zelje da pobijedi. Definitivno ce Michelinovi timovi imati prednost.. S druge strane prica se da ce sljedeca godina za razliku od ove biti znacajno hladnija.. pa mzda i to pomogne Bridgestonu, mada se pred kraj ove sezone smanjila razlika izmedju Michelina i Bridgestona na hladnijim podlogama
We are PunGas.com ... Resistance is futile...You will be assimilated...You must comply... You will comply!
|
|
| 12-26-2003 09:19 PM |
|
|
Kimi
Senior Member

Status:
|
Dobro Edis govori. Michelin sada ima čak 6 ekipa na svojim pneumaticima, i svih tih 6 ekipa ima poprilično velik budžet. Michelin ekipe su sposobne financijski da na jednom bolidu testiraju samo pneumatike, dok je kod Bridgestonea samo Ferrari financijski jak.
Ovo za Mclarenovo testiranje sa tri komponente na stražnjem krilcu nije ti loša primjedba, ali ne mora puno ni značiti. A da Edisova tvrdnja ima smisla pogledaj ovaj podatak, na dosadašnjim testiranjima Michelin je odvezao 2720 testnih krugova, dok je Bridgestone odvezao samo 517. Velika razlika, možda i prevelika, još kad se uzme u obzir da je Mclaren testirao i sa novim i sa starim bolidom.
U Michelinu tvrde da su loši na kišnim uvjetima bili zbog toga što su se previše koncentrirali na suho, a ako im je vjerovat, onda će se poboljšati i na kišnim uvjetima.
Uglavnom iduće sezone moglo bi biti svega.
Ayrton Senna da Silva
The fastest man on earth....
|
|
| 12-27-2003 11:02 AM |
|
 |
Edis Jasarevic

Status:
|
pa nakon 3 godine pokusavanja da naprave gume za hladno vrijeme mislim da bi bio red da ih konacno naprave za sljedecu godinu zar ne
|
|
| 12-27-2003 11:06 AM |
|
|
Kimi
Senior Member

Status:
|
A ja se nadam da će napokon i uspjeti, ali se isto tako nadam da će se ponoviti opet onako strašno vruće ljeto, koje bi u mnogome odmoglo Bridgestonu.
Ayrton Senna da Silva
|
|
| 12-27-2003 11:46 AM |
|
 |
airman1
Member

Status:
|
2000 krugova 500 krugova, sve je to fino ali koliko sezona Michelin nije bio prisutan u F1 i koliko je krugova imao Bridgestone tada? MIchelin pravi sjajne gume ali nisu bile tako sjajne kada su svedene u "normalu". Osim toga Usporedba izmedju Bridgestone i Michelina i nije realna jer ako poredimo dva konkurentna tima onda vidimo da ta dva tima imaju i prilicno razlicitu filozofiju kada je u pitanju sirina prednjih guma, tako da se o istim uslovima za poredjenje i ne moze govoriti. Sada je pitanje hoce li Ferarri revidirati svoju ideju o uzim gumama na prednjim tockovima i odustati od max. brzine zarad boljeg gripa. Ako ste citali zadnje razgovore sa RB vidjeli ste da je upravo to jedan od razloga za probleme koje je MS imao sa F2003GA jer je bio vise podupravljiv dok MS visle voli preupravljiv auto. Dokaz toga je Barichello koji se odlicno snasao sa ovim rjesenjem (vjerovatno veliko iskustvo iz F3000 gdje su sva vozila preupravljiva iz saffety razloga, iskustvo koje MS bas i nema) i vozio prilicno brzo proslu sezonu. Nedostatak testiranja sigurno nece pomoci BRDSGS, ali da nisu sve staze Jerez i to je tacno. Tockovi su okrugli. Ono sto me vise brine jeste mogucnost da se manipulacije gumama nastave jer FIA ocigledno nema adekvatan odgovor na ovo pitanja (mada se iz brda valja monomarka sto se tice guma) i utjecaj timova je veliki (vidi Ferarri). Tocak je okrugao pa cemo vidjeti. Nemojte zaboraviti da se Ferarri smije na jedan motor po trci pravilo, vidjet cemo kakve ce kompromise morati BMW i Mercedes napraviti da bi ostali konkurentni. Manijaci iz Maranela sigurno nemaju taj problem sto se tice trajnosti svojih motora, pa ako BMW i Mercedes budu morali smanjivati snagu da bi dobili pouzdanost ni Michelin im nece pomoci.
To fly is the ultimate, to drive fast is the next best thing!
|
|
| 12-29-2003 08:35 AM |
|
|
Kimi
Senior Member

Status:
|
MIchelin pravi sjajne gume ali nisu bile tako sjajne kada su svedene u "normalu".
Gume koje su dovedene u normalu ostvarivale su jednake rezultate, samo što je se baš nakon promjene tog pravila, promjenilo i vrijeme, pa je do kraja sezone sve išlo na ruku Bridgestonu.
[quote]Ono sto me vise brine jeste mogucnost da se manipulacije gumama nastave jer FIA ocigledno nema adekvatan odgovor na ovo pitanja (mada se iz brda valja monomarka sto se tice guma) i utjecaj timova je veliki (vidi Ferarri).
Biznis brate.
Nemojte zaboraviti da se Ferarri smije na jedan motor po trci pravilo
A odakle ti znaš da se smije.
Manijaci iz Maranela sigurno nemaju taj problem sto se tice trajnosti svojih motora, pa ako BMW i Mercedes budu morali smanjivati snagu da bi dobili pouzdanost ni Michelin im nece pomoci.
U BMW-u tvrde da su oni sa radom na tom motoru počeli veoma davno, a da je na testnom stolu u tvornici gdje se isprobavaju motori, već prošle sezone taj motor pokrenut.
I još jedna mala činjenica. Sve ekipe na Michelin gumama nemaju baš brige oko financija i mogu si dosta toga priuštiti, dok je to kod Bridgestona samo slučaj Ferrari.
No u jednom ću se složiti sa tobom, točak je okrugao
Ayrton Senna da Silva
|
|
| 12-29-2003 09:33 AM |
|
 |
airman1
Member

Status:
|
Vrijeme se nije promijenilo u Monzi, bas je bilo kako Michelinu godi, pravo vruce. Pa smije se jer na 37 trka nisu imali odustajanje zbog mehanickog kvara na motoru ili mjenjacu, ako to nista ne znaci za izdrzljivost motora onda ja nista ne znam o motorima. Mislim da BMW i Mercedes imaju jos dosta da provozaju da stignu tu pouzdanost imajuci u vidu jedna trka jedan motor pravilo. Problem je kome ce Michelin dati svoje top gume? Williams, McLaren ili Renault, mogu li proizvesti dovoljno guma za sve, sada kada je i BAR na Michelinu? Slatke brige ali vidjet cemo. A sto se tice testnih stolova, jedino mjesto gdje nesto ima vrijednost je staza,a za to pogledajte statistiku.
To fly is the ultimate, to drive fast is the next best thing!
|
|
| 12-29-2003 10:12 AM |
|
|
Kimi
Senior Member

Status:
|
Dobro u Monzi, bez obzira na vrijeme teško je pobjediti Ferrari.
Što se tiče kvarova za sve postoji prvi put, pa ja ne bih bio siguran u to da se oni baš smiju. Što se tiče Mclarena i Michelina, iz oba ova tabora postoje dva stručna tima koja rade zajedno, Mclaren se prilagođava Michelinu i obrnuto. Ne znam da li takav sistem koriste i ostale ekipe, ali Michelin je okupio par ljudi koji rade samo sa Mclarenom i obrnuto. A mislim da sve to Mercedes financijski solidno podržava.
Ayrton Senna da Silva
|
|
| 12-29-2003 10:22 AM |
|
 |
|
|