|
Mitsubishi Lancer EVO ...
|
| Author |
Message |
KosOOki
Member

Group: Registered
Status:
|
Ok, jeste malo konfuzno, pojasnicu. Kada se sklapa WRC auto krece se od cevastog rama na koji se kaci vesanje, motor, menjac i sva ostala mehanika a limeni oklop koji daje konacan oblik pripikuje se na kraju. Uostalom, sigurno ste videli kako neko izlupa WRC u toku nekog brzinca tako da mu otpadne krilo recimo a ovaj nastavlja kao da se nista nije desilo i na kraju se pozali kako mu je to pogorsalo aerodinamiku. Ili kada je McRae izlupao Focusa do neprepoznavanja, ali je nastavio da ide posto je malo nacukao lim samo da vitalni delovi nigde ne zapinju. Znaci izgled lima uopste nije bitan samo dok dimenzijom odgovara ostatku auta. S druge strane, kod drumskog auta se krece od samonosece karoserije na koju se vezuju ostali delovi. Ako slicnost izmedju WRC-a i obicnog auta postoji, ona je, znaci, pre svega u mehanici. Onda najpre Evo pa wrx STI lice na neki WRC, tj. lako se makar mogu prilagoditi za grupu N.
|
|
| 10-12-2003 07:23 PM |
|
|
passenger57
Posting Freak

Status:
|
Re: Tata
Ako nista drugo, a ono najsposobniji 4x4 medju serijskim automobilima
nesto si zaboravio...Ovo nije auto-to je...ponestaje mi rijeci...
|
|
| 10-13-2003 11:22 AM |
|
 |
Kenan
Senior Member

Status:
|
Za KosOOkog
Nece ici! WRC auta nemaju Tubular Space Frame, vec standardnu monokok (veoma uslovno receno ) sasiju! Ti si donekle u pravu da se limeni paneli vare na strukturu skoljke, tako da imaju samo estetsku ulogu te ne ucestvuju u "disanju" skoljke, ali se ipak radi o monokok skoljki.
Tubular Space Frame je barem sto se rallija tice, penzionisan zajedno sa grupom B. Koristi se u DTM-u.
|
|
| 10-14-2003 06:11 AM |
|
 |
KosOOki
Member

Status:
|
Ma, ok je za sasiju, nisam rekao da je cevasta. Mislio sam na zastitni kavez od koga se krece pri izradi auta a na koji (tj oko kojeg) ide sasija pa i sve ostalo. To je totalno drugaciji postipak od onog kad ti uzmes gotov auto da od njega pravis N pa unutra montiras kavez. I rezultat se mnogo razlikuje. Uopsteno, to je samo jedna (vazna) stvar koja razlikuje WRC od obicnog auta pa je moja prica trebalo da ide u tom smeru, tj. u krajnjem slucaju, da Evo7 nije nista losiji auto zato sto njegov WRC imenjak nije imao uspeha. Ali daleko sam otisao, kad me vuku za jezik (tastaturu)
|
|
| 10-14-2003 07:45 AM |
|
 |
Kenan
Senior Member

Status:
|
Pretpostavljam da hoces da kazes da je Evo VII/VIII najblize WRC-u od svih cestovnih auta?
To je nesto s cim se apsolutno slazem, i dodao bih da je slicnost jednaka onoj u slucaju Audi Sport Quattro/Audi Quattro Gr. B.
Ako nista drugo, aktivni centralni diferencijal plus Active Jaw Control, dakle elektronski kontrolisano upravljanje odnosima u diferencijalu ga cine autom sa druge planete. Pravi "Homologation Special"! Najbrze prevozno sredstvo od tacke A do tacke B na planeti kada su obicne ceste u pitanju...
A uz njega ide i hronicni nedostatak komfora, potrosnja od nekih 20-ak litara, autonomija od svega 250 km na autoputu i potrosnja ulja od 1 litar/500 kilometara. Zato ga i volim!
|
|
| 10-14-2003 10:31 AM |
|
 |
KosOOki
Member

Status:
|
|
| 10-14-2003 03:58 PM |
|
|
KosOOki
Member

Status:
|
A, da! Iako se na prvi pogled cini da su VII i VIII jako slicni izuzev menjaca i nekih sitnijih detalja, izgleda da nisu... Izgleda da pomenuti AYC kod VIII moze da "gurne" 50% vise obrtnog momenta na vise opterecen tocak u odnosu na VII! Mozda se to ne cini tako znacajnim, ali trebalo bi da donese znacajnu razliku. Jedva cekam da neko doveze VIII kod nas da se to i proveri!
|
|
| 10-14-2003 04:13 PM |
|
 |
cybernck
Super Moderator

Group: Super Moderators
Status:
|
zaboravih odgovoriti da nisu space-frame, imam sliku 'golog' focusa wrc.
inace, cak ni to da se rade oko kaveza nije bas tacno, bilo je na eurosportu
na preview-u nekog relija posjeta nekoj fabrici (ne sjecam se tacno kojoj,
mislim de je bio citroen) gdje je fino covjek rekao kako dobijaju potpuno
golu skoljku iz fabrike (cak i bez panela), onda ubacuju kavez sacinjen od
nekih 35 (ako se ne varam) metara cijevi, a onda ide sve ostalo...
mitsubishi lancer evolution - moj omiljeni automobil.
steta sto je kod nas mentalitet takav da je dobar skup auto bmw i merc,
a odnedavno i audi, pa ne vidjamo na nasim cestama evo-e, wrx-e,
cosworthe itd.
ima jedna wrx impreza iz svicarske, dodje povremeno u bl, strava je.
[205]
|
|
| 10-14-2003 10:16 PM |
|
 |
Dzitiaro
Junior Member

Status:
|
Na Focusu definitivno rade oko kaveza, ali svejedno je u sustini. Sigurno je da se varenje radi drugacije i da konacno kavez vise doprinosi torzionoj krutoci.
Jedna stvar za osmicu. Je li gledao neko Evo8 test Top Gear-a na lotusovoj test stazi. Staza ima nezgodnih krivina, ali i lepih pravaca. Recicu samo da je Evo8 (fq300) je postigao bolje vreme od Murcielago-a sa 4x4.
|
|
| 10-15-2003 06:28 AM |
|
 |
Boshko
Member

Status:
|
nisam taj video, video sam kako zonda pobedi murca. jesi skinuo sa kazaae?
Boshko
|
|
| 10-15-2003 06:49 AM |
|
 |
|
|