Post Reply  Post Thread 
Možda će biti i izgledati smiješno, ali... ;)
Author Message
MK516
BMW MOD 516

Group: Registered
Status: Offline
Icon_mrgreen  Možda će biti i izgledati smiješno, ali... ;)

Vidio sam dosta tema na netu vezanih za crvene štop lampe pa sam ovo sam uradio zbog izgleda mojih štopki koje je "umjetnik" zatamnio u tolikoj mjeri da sam mogao u par navrata kupovati nove, a kad sam ih očistio bio sam razočaran kako su ružne. Palo mi je napamet da kupim crvene fabričke, ali kada sam čuo cijenu momentalno sam se ohladio, te pristupio DIY fazonu. Vjerovatno su ovo već mnogi probali i uspjeli, ali za one koji nisu evo opisa posla i potrebnih stvari:

1. Renco Primer 9,50 KM
2. Transparent Renco sprej 5,85 KM (ima ga u zelenoj, crnoj i crvenoj boji-koliko sam ja vidio)
3. Zaštitna traka 1,00 KM
4. Skalpel 0,50 KM ( Wink Wink Wink )
5. 1 l nitro razređivača 5,00 KM
6. Par krpica

Kao prvo štop lampe treba skinuti sa vozila te ih temeljito očistiti izvana i iznutra. Naravno, treba očistiti i njihovo ležište na autu kao i keder koji dolazi na njihovim rubovima. Kada se štop lampe očiste do sjaja, potrebno ih je nekoliko puta krpom potopljenom u nitro prebrisati sa vanjske strane. Nakon toga štopke dobro osušiti i preći na lijepljenje zaštitne trake okolo ivica i okolo rikverc svjetla (ja nisam želio smanjivati efikasnost zadnjeg svjetla tako što ću obojiti čitavu lampu), zatim pažljivo odrezati suvišne dijelove trake te lampe naprskati Renco Primer-om u dva sloja i ostaviti da se osuši. Primer nam služi kao predlak za plastiku, tj. on maksimalno pospješuje sjedinjavanje laka sa plastičnom podlogom. Štopke ostaviti da se osuše nekoliko minuta prije nanošenja laka. Važno je napomenuti da se strogo treba pridržavati uputstva za upotrebu koja se nalaze na poleđini Renco proizvoda. Kada su štopke suhe pristupamo lakiranju. Prskanje vršiti u skladu sa uputstvom i ponavljati 3 - 4 puta tako da što deblji sloj laka ostane na lampi, bez obzira na to što nakon prvog puta lampa dobije željenu boju.
Kod ovog postupka štopka dobija vrlo blagu zatamnjenost tako da ne utiče na njenu vidljivost po dnevnom svjetlu ili pri jakom suncu, teksture ostaju iste, a izgled je drastično poboljšan. Čak i nakon 9 mjeseci od kada sam ih lakirao, štopke su istog izgleda i sjaja, naravno - za malo para. Smile Za kraj evo slika kako su izgledale prije, a kako izgledaju sada:

Mirza K.
09-27-2007 04:52 PM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
Rainman
Clan AMK PUNGAS

Group: Administrators
Status: Away
RE: Možda će biti i izgledati smiješno, ali... ;)

Dobar post i svaka cast za ovo, a stope ti stvaro extra izgledaju

Alfa ce uvijek biti guja na cesti!!!
09-27-2007 07:16 PM
Visit this users website Find all posts by this user Quote this message in a reply
BMW-E30
Senior Member

dobar poso mirza......respect na trudu.
pa koliko su kostale te orginal crvene?????

pocelo je ludilo na 4 tocka i vec sam hoda
09-27-2007 07:21 PM
MK516
BMW MOD 516

Hvala, baš mi je drago da vam se sviđaju. Ovo sam uradio usput kad sam kupio auto Smile Ove crvene što sam ja gledao u Konradu (jedini koji mi je to tad mogao nabaviti) koštale su oko 200€ (navodno su OEM i imaju neke dodatne sijalice unutra da izgledaju kao ove nove diodne) + troškovi dostave.

Mirza K.
09-27-2007 08:13 PM
pajero1987
Posting Freak

Nije lose...nije lose...

Ernes Jusovic, Sarajevo...prvi auto koji sam kupio bio je ustvari NEKRETNINA, neki stari Mercedes, star 40 godina, koga je lik donio na kamionu ispred moje kuce. I onda je tu stajo jedno 5-6 godina, ali ja sam ga prao svake nedelje. Posle sam ga iznajmio komsiji da leze kokosi u njemu pa smo djelili jaja...
09-28-2007 03:52 PM
Visit this users website Find all posts by this user Quote this message in a reply
Post Reply  Post Thread 

Possibly Related Threads...
Thread: Author Replies: Views: Last Post
  evo lik htio da napravi sam alfu cuore sportivo 9 659 09-26-2007 08:57 AM
Last Post: Francuz
  Hm...da. Stvar ukusa. dr 9 364 05-21-2007 01:50 PM
Last Post: airman1
  Da se najezis coach 7 879 12-30-2005 02:10 PM
Last Post: crank
  da li se isplati chip? Netsky 41 2,396 09-08-2005 11:32 AM
Last Post: komar
  GOLF 2! TUNING! DA! NE! MONTOYA 15 963 07-27-2005 11:36 AM