Post Reply  Post Thread 
Pages (2): « First [1] 2 Next > Last »
1 Votes - 5 Average   Moje iskustvo oko plina
Author Message
sadik007
Member

Group: Registered
Status: Offline
Moje iskustvo oko plina

Pozdrav svima, posto znam da mnogi razmisljaju da uvedu plin u auto reko da podjelim svoje iskustvo.

1. Plin koje se kod nas ugradjuje nije zemljani plin "Sarajevo gas" on je propan-butan. Medjunarodna oznaka - LPG . Kod nas nema ni sistema ni pumpi ali Sarajevo-gas je ugradio zemljani sistem u svoja 3 auta da testiraju i razmisljaju da naprave punpu i za to, jer je ovo jos jeftinij za vozarit... Ali ja pricam o LPG, nome sto se sad kod nas moze nabaviti.

2. Citao sam po netu sve sto sam mogao naci i svi tvrde da je sigurno ili cak sigunije nego benzin u autu. Cijela Italija, Turska vozaju na to. Cak u puno zemalja dobija se popust na registraciji auta koja imaju ugradjen plin. Prije rata u doba "dobrih dana" pola Sarajevo taxija je vozalo na plin jer je bilo pravo tesko docepat se dizel auta.

3. Auto trosi malo vise plina nego benzina oko 10%. Ali zato je plin 0.95KM, pa sad sam skontaj.

3a. Auto malo slabije vuce, ja sam ugradio plin na 2.0 16v motor, quatro, i ne primjetim neku veliku razliku. Jedino se primjeti kad sam u prevelikoj brzini i auto malo stanje.

4. Pumpi ima svugdje, jedino je Sarajevo i Mostar losi. Sarajevo Messer, ali trebaju otvoriti jos 2. Mostart ima jedno prije neki dan se otvorilo. Ostala mjesta imaju, cak i manja. U RS, Srbiji, HR ima bas puno. Lista u komsiliku: Metkovici, Makarska, Splic, Rijeka, Mostar, Sarajevo, Turbe/Travnik, Doboj (najeftiniji), Derventa, Teslic, Slavonski Brod.. itd.. itd.. Punje traje 2-5 minuta.

5. Ugradnja je poprilicno jednostavna, stavi se kontroler za mjesevani izmedju usisne grane i zraka/ain-sprica. Pumpa na benzin se stavi automatksi prekidac tako da se ugasi kad se vozi na plin. Provede se bakreno cijevi ispod auta od flase u gepeku do motora. Flasa i venitili na flasi su zatvoreni iznutra i imaju cvje spojenu vani, tako da nema nikakvih mirisa a vista plina izlazi vani.

6. Vecina BiH majstora ugradujuje ili BRC ili Lo-gas. I svi imaju taster sa mjeracem koliko plina ima i prekidacem 3 pozicije. I - auto, 0 - plin, II-benzin. Tako da uvjek se moze prebaciti izmedju plina i benzina cak i u voznji. Kad je na Automatici auto se pali na benzin i kad predje 2000 ili 3000 obrtaja on automatksi prebaci na plin, i tako ostane dok se motor ne ugasi.

7. Plin system nema elektronike za stelovanje, tako da prvih nekoliko voznji treba auto nastelovati (stangas i max gas) Ali to je laganice, dva mala sarafa pa vrti ljevo ili desno.

Cijena zavise od auta od 700 do 4000 i do boce. Karburator motor je oko 700. ODB II auta komplikovanog sistema ala alfa 2000 do 3000. Ja sam uzeo bocu sto stane umjesto rezeve gume u koju stane oko 55 litara plina i zadovoljan sam. Manje kilometara mogu preci ali ima pumpi, pa i na kraju imam uvjek i benzina tako da nije problem, a auto supre izgleda nista se nevidi.

Sto se tice ugradnje i kome dati tu necu da se petljam. U Sarajevo ima Bili 033-664-302 i on stvarno super radi, radi BRC sisteme.
Ja sam ugradio plin u BL jer je u mom slucaju bio poprilicno jeftiniji. u BL rade: Bojan 065-514-807, gas sistems 065-379-379, i Sinica 065-511-010. Ja sam nakraju dao Sinisi i zadovoljan sam, mislim da ima najvise iskustvar sto je jako vazno, a ipak i nije bio najefitniji. Na mom ODB I (94 g.) autu normalna flasa 950KM. Cuo sam da raja vode u Cacak i po srbiji, bude oko 250eura, i jos se dobije PDV nazad.

Eto toliko od me.. Zadovoljni plinadjija Smile Twisted Evil

This post was last modified: 10-05-2005 06:58 AM by sadik007.

10-04-2005 05:25 PM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
cybernck
Super Moderator

Group: Super Moderators

sve ide u korist plina za svakodnevnu voznju (pa i putovanja),
osim sto sam cuo da vremenom stradaju sicevi ventila... Confused

[205]
10-04-2005 10:59 PM
Visit this users website Find all posts by this user Quote this message in a reply
basake
Posting Freak

cybernck Wrote:

Strada tu svasta nesta jer plin nema iste karakteristike hladenja kao benzin.

10-05-2005 06:38 AM
Visit this users website Find all posts by this user Quote this message in a reply
sadik007
Member

basake Wrote:

cybernck Wrote:

Strada tu svasta nesta jer plin nema iste karakteristike hladenja kao benzin.

Nisam bas siguran, otkako sam ugradio plin meni motor radi na puno manjoj temperaturi nego prije. Prije bi se diglo na oko 90, upalili ventilatori i tako ostalo dok se neugasi. Sad je najcesce na 70 ili 80, rijetko kad vise. Ja sam cuo da motor puno vise moze izdrzat na plin. Cak svi motroni djelovi traju vise. Ulje izgleda ko novo, nema cadji na svjecicama, i slicno.

10-05-2005 07:27 AM
basake
Posting Freak

Ma moj druze Sadik nemoj se ti nista sikirat nisam ja imo namjeru da te strasim.Nece motoru nista bit. Plin pravi slabiju ekspanziju prilikom paljenja nego kad benzin sagorijeva, sto znaci da je i kompresija manja i manji pritisak u cilindrima i naravno manja temperatura usljed toga.To moze samo produzit vijek motoru isto tako sto visoka kompresija moze skratiti vijek. U svakom slucaju i sto se tice servisiranja, mjenjanja ulja sve je to povoljno, na ustrb preformanse. Dali se varam?

Medutim ventili se ne hlade dovoljno zato sto nema smjese sa vana i postoji mogucnost da se vise trose nego uobicajeno, da izgore pa da nedihtuju.To je na duge staze.Tu promjenu u temperaturi neces osjetiti na kazaljki.Samo se radi o ventilima a za sve drugo nema zime.Glupo sam se izrazio u prijedhodnom postu. Embarassed

Pozdrav

10-05-2005 07:59 AM
Igor
Member

Nebi trebalo ništa da strada. Kao što je čovjek rekao, plin stvara manja termička opterećenja i nema čađi tako da motor može samo duže trajati.
To navodi i većina proizvođača (automobila i plinskih sistema).
Jedina mana je kod starih auta jer plin zahtjeva da elektronika bude u savršenom stanju tako da o kablovima,svjećicama itd. treba povesti računa.
Novi sistemi sa direktnim ubrizgavanjem plina čak nude manju potrošnju i bolje performanse.

10-05-2005 08:03 AM
Edin
Member

Vjerovatno je da neko vodi računa koliki utjecaj ima isparavanje goriva na hlađenje usisnih ventila. Ima, ali koji je to red veličine?
Drugo, usisne ventile svakako opstrujava hladan zrak, a šta bi trebali govorit o ispušnim koji su na udaru samo ispušnih plinova, pa se ne potroše tek tako.

Basake je teoretski u pravu, ali mislim da je to irelevantno, kad se pogleda koliko je motor pogonjen plinom sigurniji vis a vis spiranja ulja i trošenja cilindra i karika, stabilnije smješe, detonantnog izgaranja i svega što ono nosi itd.

10-07-2005 06:24 AM
darkman79
Senior Member

RE: Moje iskustvo oko plina

sta je sa turbo motorima zna li ko koliko je to stetno ili nije stetno i kolika je ugradnja na recimo 1.8 turbo motor wv Smile

06-05-2006 08:20 PM
Dren
Senior Member

Turbo motori su ti u principu osjetljiviji na losu mjesavinu, samim tim i na povratnu detonaciju u usisnoj grani... Jos su im (turbo-ima) usisne grane obicno vece zapremine nego kod atmosferskih varijanti, pa je preporucena varijanta sa sekvencijalnim ( za svaki cilindar posebno ) ubrizgavanjaem, kao na plasticnim usisnim granama... To bi onda trebalo biti kako treba... Naravno, pozeljno je naci majstora koji je vec radio (barem) nekoliko turbo-a, zbog iskustva... Knjiga je jedno, a praksa ipak drugo...

Ako te ta tematika bude dublje interesovala, javi se na PP da te uputim na "mjesto" gdje se o tome vise zna...

06-06-2006 12:46 PM
Jimmy_gtt
Junior Member
**

Koliko bi bila ugradnja za 1.4 gt turbo ???

06-21-2006 09:51 PM
Pages (2): « First [1] 2 Next > Last »
Post Reply  Post Thread  DODAJ SLIKU

Possibly Related Threads...
Thread: Author Replies: Views: Last Post
  Pitanje oko manjeg sudara poKle 5 421 06-05-2008 07:48 AM
Last Post: pajero1987
Driving Cena ugradnje plina ? rrlpg 10 521 03-05-2008 02:33 PM
Last Post: PITAROZDER
  Iskustvo sa OMV-om stoja 26 1,129 12-26-2007 09:13 AM
Last Post: Kenan