Post Reply  Post Thread 
Motor nemirno radi nakon paljenja...
Author Message
dsimic
Member

Group: Registered
Status: Offline
Motor nemirno radi nakon paljenja...

Imam problem koji je prisutan vec neko vrijeme...

Kada je motor hladan, neposredno nakon paljenja je sve Ok, i radi na oko 1000rpm. Nakon oko 10 sekundi, motor pocinje da radi nemirno, izgleda skoro kao da radi "na tri klipa", i vrti se na oko 600rpm. I kada stisnem gas i dignem broj obrtaja na npr. 2000rpm, i dalje motor radi nemirno na opisani nacin. Nakon oko minut i po, motor se smiri i nastavi da radi sasvim normalno, na oko 900rpm sto je Ok broj obrtaja za ler.

Ovo se desava samo kada je motor hladan. Kada je prethodno ugrijan, sve je Ok. Auto je Passat 3, 1.8 litara benzinski motor, AAM 75KS, Mono-Motronic sistem ubrizgavanja goriva.

Meni to lici na losu lambda sondu? Sta vi mislite?

Edit: Ili je los neki od kablova za svjecice?

11-17-2005 12:21 PM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
basake
Posting Freak

Lambda sonda nije, jer ona pocne da regulise tek nakon jednog izvjesnog vremena zavisno od temperature motora (obicno oko 60 stepeni).
Pregledaj da nema koji vakum slauf ostecen.To je veoma uobicajno.
Uzmi startgas i pospricaj okolo ajnspric kucista.Ako se ler popravi znaci da ti gubi vakum.

Ima jedan grijac sto grije usisnu granu kad je motor hladan ako on neradi problemi nastupaju. Senzor za temperaturu moze isto tako da za*ebava. Sve je potrebno pregledati.

Do paljenja nije sigurno.Smjesa je u pitanju.

11-17-2005 03:56 PM
Visit this users website Find all posts by this user Quote this message in a reply
Edin
Member

Kako se ponaša u brdu? Kod mene su bili isti simptomi, čak se znao i ugasiti, naglo davanje gasa ga je gušilo, a u brdu nije vukao i gdje bi trebao ići četvrtom, jedva je vukao drugom uz polagano davanje gasa ili odrzavanje visoke ture. Kad sam promijenio lambda sondu sve se vratilo u normalu.

11-17-2005 07:44 PM
Sike
Posting Freak

Isti slučaj se meni nedavno desio sa Alfom. Ispostavilo se da je u pitanju protokomjer.

SRCBL
11-18-2005 06:52 AM
passenger57
Posting Freak

meni se zna desavati da kad je hladan radi na skoro 2K o/min umjesto nekih 1200-1300 Confused

Forza Ferrari!!!
11-18-2005 10:06 AM
Visit this users website Find all posts by this user Quote this message in a reply
dsimic
Member

Hvala svima na odgovorima.

basake Wrote:
Pregledaj da nema koji vakum slauf ostecen.To je veoma uobicajno. Uzmi startgas i pospricaj okolo ajnspric kucista.Ako se ler popravi znaci da ti gubi vakum.

Mono-Motronic na tom mom motoru je toliko jednostavan da uopste nema vakuum crijeva, vakuum se jedino koristi za otvaranje klapne u filteru, kojom se usisani zrak usmjerava da prethodno ide okolo izduvne grane kako bi se ugrijao. I ta klapna se aktivira tek na oko -10 oC, tako da vjerovatno nije ni to.

basake Wrote:
Ima jedan grijac sto grije usisnu granu kad je motor hladan ako on neradi problemi nastupaju. Senzor za temperaturu moze isto tako da za*ebava. Sve je potrebno pregledati.

Da, onaj grijac koji izgleda kao hladnjak za procesor PC-a, i nalazi se ispod injection kucista, unutar usisne grane. Provjericu, a senzor za temperaturu je vjerovatno dobar, jer isti senzor ("pecurka") daje podatke i za ECU i za temperaturnu skalu na istrument tabli, i pokazuje Ok vrijednosti.

Cudno je i to da se "stresanje" desavalo i kada je vrijeme bilo toplo, tj. nije se pojavilo tek sa dolaskom ovog malo hladnijeg vremena.

basake Wrote:
Do paljenja nije sigurno.Smjesa je u pitanju.

Meni cudno djeluje to sto radi "kao na tri klipa" i kada dam gas, jer bi to trebalo da obogati smjesu posto dam ECU signal da je leptir gasa vise otvoren...?? Zato to meni vise lici na paljenje, a ne na smjesu...?? Step motor ler gasa je Ok, jer auto moze u 1. brzini ici na leru cak i uz blagu uzbrdicu.

Cudno je i to sto neposredno nakon paljenja radi Ok oko 10-ak sekundi, i tek onda pocne da radi "na tri klipa".

Kupio sam juce novu kapu razvodnika, razvodnu ruku i kablove za svjecice, pa cu promijeniti, nece stetiti ni u kojem slucaju.

Edin Wrote:
Kako se ponaša u brdu? Kod mene su bili isti simptomi, čak se znao i ugasiti, naglo davanje gasa ga je gušilo

Auto ide k'o zmaj, Wink dobro prima gas u svim stepenima prenosa, uzbrdo ili nizbrdo. Uz neku manju uzbrdicu ide oko 100 km/h u 4. brzini (npr. prva uzbrdica prije Prijedorske petlje, kada se iz pravca Prijedora ide u BL). Max. brzina 180 km/h na auto-putu, ma sve je u najboljem redu osim tog pocetnog "stresanja".

Sike Wrote:
Isti slučaj se meni nedavno desio sa Alfom. Ispostavilo se da je u pitanju protokomjer.

Mono-Motronic na mom Passatu uopste nema MAF, jedini podatak o kolicini usisanog zraka dobija od TPS-a.

passenger57 Wrote:
meni se zna desavati da kad je hladan radi na skoro 2K o/min umjesto nekih 1200-1300

Jel' Mono-Motronic? Ako jeste, i to je normalno, cak je Ok i do 25000 rpm. Malo cudno, ali je tako, bar prema servisnoj dokumentaciji za Mono-Motronic koju imam.

Gdje se u BL moze kupiti lambda sonda, a da nije kod Vidovica? Mozda De-Mi promet?

Edit: Nasao sam lambda sondu -- De-Mi promet... Vjerovatno nije ona losa, ali nece stetiti ako je promijenim -- ko zna koliko je "presla".

11-18-2005 02:45 PM
Edin
Member

Lambda sondi statističari daju cca 60-tak hiljadarki, što nije pravilo, naročito ako auto ide sa čistim benzinom i ako ulje ne ide u ispuh.

11-20-2005 07:57 AM
Post Reply  Post Thread  DODAJ SLIKU

Possibly Related Threads...
Thread: Author Replies: Views: Last Post
  Audi problem: Tesko pali, venitlacija kabina motor samo 3 brzina sadik007 9 295 11-17-2008 10:10 PM
Last Post: sadik007
  Bijeli dim kod paljenja radejova 28 2,042 02-02-2008 11:21 PM
Last Post: radejova
  KAZALJKA OD TEMPERATURE NE RADI NA GOLFU crni 10 610 06-14-2007 07:09 PM
  display navigacije ne radi filter 2 316 11-24-2006 05:54 PM
Last Post: filter
  ne radi saug dok je hladno :( Repo_mk2-Syncro-16V 9 530 09-29-2006 10:22 AM

View a Printable Version
Send this Thread to a Friend
Subscribe to this Thread | Add Thread to Favorites