Mostarac na čelu dizajnerskog studija "Mitsubishija" za Evropu
Najprodavanije vozilo u Japanu dizajnirao Omer Halilhodžić
Akademiju u Sarajevu završio u klasi profesora Zlatka Ugljena, Zdenka Praskača i Živojina Vekića * Odbio pozive iz Amerike
Kada je 1991. godine došao u kratku posjetu u Njemačku, mladi industrijski dizajner Omer Halilhodžić nije mogao ni pomisliti da će postati jedan od najboljih dizajnera automobila u toj zemlji.
Rođeni Mostarac, Halilhodžić je završio Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek industrijski dizajn u klasi profesora Zlatka Ugljena, Zdenka Praskača i Živojina Vekića.
Radovi u Njemačkoj
- Moj diplomski rad "Minibus" profesor Vekić poslao je u Ameriku na konkurs za mlade dizajnere koji je bio objavljen na cijelom području tadašnje Jugoslavije. Od svih pristiglih radova moj je odabran kao najbolji. Tada mi se pružila prilika da odem na usavršavanje, ali sam to odbio i otišao u Mostar, gdje me čekalo radno mjesto u "Hercegovina autu"- priča Halilhodžić.
Ubrzo je uslijedio poziv iz sarajevskog TAS-a, gdje je s Omerom razgovarao Nijemac Lajsner (Leisner), u to vrijeme generalni direktor. Ponudio mu je posao i odličnu plaću, a kada je Halilhodžić odbio, zatražio je da njegove radove pošalje u Njemačku. Ubrzo je na Omerovu mostarsku adresu stiglo pismo s pozivom za posjetu sjedištu "Volkswagena".
Posao i stan
- U pismu su mi objasnili da će posjeta biti samo informativna i da mi ne nude nikakav posao. Međutim, kada sam im prezentirao svoje radove, glavni šef odmah mi je ponudio radno mjesto i stan. Tamo sam ostao četiri godine. Ponudili su mi i dalje usavršanje na Real Kollegeu u Americi, ali sam to odbio.
U međuvremenu, Japanci su u gradiću Trebur, između Majnca i Frankfurta, otvorili dizajnerski studio "Mitsubishi Motor R&D" za Evropu. Javio sam na konkurs, dobio posao i danas sam šef dizajnera i kontroliram kompletnu dizajnersku proizvodnju za Evropu. To je za mene izuzetan uspjeh, jer samo "Mitsubishi" ima više stotina dizajnera - kaže Omer.
Nedavno se vratio iz Pariza, gdje je predstavljen novi automobil "outlander", čiji je dizajn radio Halilhodžić. Taj automobil trenutno je najprodavaniji u Japanu, a od sljedeće godine počinje njegova prodaja i u Evropi.
B. ŠIŠIĆ
Bh. pasoš
Omer Halilhodžić još ima bh. pasoš, mada ponekad ima problema da brzo dobije vizu za Ameriku ili Japan. Ipak, u ambasadama tih zemalja u Njemačkoj dobro ga poznaju pa se stvari i brzo rješavaju.
Mostar
Omer je oženjen već deset godina Mostarkom Zlatom i imaju sina Benjamina (7). Nema vremena da češće dolazi u Mostar, jer, kako nam kaže, više putuje od Italije do Amerike, od Japana do Francuske...
"Oscar"
Halilhodžić je u časopisu "Auto Motive News" svrstan među deset najboljih autodizajnera u Evropi. Kako nam je rekao, to priznanje za njega je isto kao za glumca "Oscar".
18.11.2006
© avaz.ba