Kod mene je sistem tog grijanja od 1.8 16V KR golfa.
Znaci K-Jetronic glava ajnsprica, iz koje vode dva crijeva(trece ide za ubrzigavanje prije paljenja motora na hladno) u mehanički regulator sauga koji se nalazi na motoru. Slicno je i u GTI-a 8V koji radi na mehaničke dizne, kod njega se taj regulator nalazu sa prednje strane motora i gotovo isto izgleda kao regulator od 16V. Da napomenem, kod PL ne postoji daj regulator kao u KR vec radi na drugi nacin, sada nebitno.
Na taj regulator treba biti dovedena struja, i kod mene je i dovedena PROVJERENO.
Koliko ja znam to funkcionira tako da se neki metal pomjera unutra zavisno prema temperaturi, i kad se zagrije motor smanji dotok benzina u smjesu(jer hladnom motoru treba vise benzina). Dok dodaje benzin a hladan je svaki mora da radi na pojačanim obrtajima.
I tako je i radilo kod mene i onda odjenom prestalo. Trokira sve dok se ne ugrije. Onda sam mjenjao regulator sauga nekoliko puta i ništa.. nikakve promjene. Jedan od onih koje sam mjenjao je drzao saug upaljen non-stop, znaci i kad je topao motor.
Odvojio sam obadva crijeva benzina koja vode sa K glave na regulator i dao kontakt da pumpe nabijaju pritisak i vidim da iz obadva crijeva teče benzin.
I šta sada da radim? Da pretpostavim da ovi regulatori nisu ispravni bili i da trazim i dalje ili je rijec o necemu drugome?
Pritisak benzina u autu nije upitan jer nema ni pola mjeseca da sam stavio nove obe pumpe benzina.
Da napravim malu ispravku, da nebi netko krivo shvatio radi naslova, auto bez problema upali bilo hladno ili toplo vani i bio hladan ili topao motor.
Problem je u radu motora dok je on hladan..
Onda sam mjenjao regulator sauga nekoliko puta i ništa.. nikakve promjene. Jedan od onih koje sam mjenjao je drzao saug upaljen non-stop, znaci i kad je topao motor.
To znaci da je do regulatora definitivno, jer s jednim od ispribanih je saug bio non stop upaljen.
Meni se desavao slican problem, samo kod mene nije neka bas spotrska masina golf II 1.6.
Desavalo mi se da se iznenada bez obzira na temperaturu motora upali saug u voznji i po nekom ludom pravilu ugasi kroz neodredjeno vrijeme.
Na izgled je sve sa saugom bilo uredu, ali sam kasnije skontao da je jedna od dvije zice koje vode do sauga bila prekinuta u unutrasnjosti.
"Ako je jedna zica prekinuta ili nije stavljen Jack u saug, on je upaljen non-stop"
Stavio sam obje zice nove i nikad problema sa saugom vise nisam imao.
10 puta bolje pali hladan nego vruc, jer kad je vruc ipak vergla sekundu-dvije, ali hladan upali na pola kljuca.
To je sve sto ti mogu pomoci, ipak provjeri jer nije sve kako izgleda
The best car safety device is a rear-view mirror with a cop in it.
Uclani se na http://www.clubgti.com i potrazi na forumu podesavanja WUR (Warm up regulator) tamo ljudi imaju dosta iskustva sa tim. Opcenito ljudi znaju sa Kjet sistemom.
Kod mene je KEjet tako da pojma nemam
I ja bih prvo zamjenio te zice, jer se desava da se unutra poderu...
Ernes Jusovic, Sarajevo...prvi auto koji sam kupio bio je ustvari NEKRETNINA, neki stari Mercedes, star 40 godina, koga je lik donio na kamionu ispred moje kuce. I onda je tu stajo jedno 5-6 godina, ali ja sam ga prao svake nedelje. Posle sam ga iznajmio komsiji da leze kokosi u njemu pa smo djelili jaja...
Hm.. ja sam auto bio odveo u električara da uradimo struju tu kako valja, znaci sa relejima, nove zive i sve to. Polaritet je sigurno uredu i struje ima, gledao sam!
Mislim da unutra ode taj metal koji regulira.
Odoh uskoro po jos jedan dio, pa cu ga promjenit odmah na hladan motor golfa kad ga donesem, s nadam da ce proradit .
Dok sam skontao o cemu pricaj...
Pricas o COLD START INJECTOR
Ma njega ti je lako provjeriti.. Pogledaj ohme nanjemu..
trebalo bi da bude od 2 do 4 ohma... Mozes ga cak i izvasiti i probat upaliti i vidi da li fino prka benzin u obliku magle.. Samo pazi da se nezapalis..
Ali evo ti PDF da vidis.. testiraj ove 2 stvari..
sretno
Repo_mk2-Syncro-16V Wrote:
Znaci K-Jetronic glava ajnsprica, iz koje vode dva crijeva(trece ide za ubrzigavanje prije paljenja motora na hladno) u mehanički regulator sauga koji se nalazi na motoru. Slicno je i u GTI-a 8V koji radi na mehaničke dizne, kod njega se taj regulator nalazu sa prednje strane motora i gotovo isto izgleda kao regulator od 16V. Da napomenem, kod PL ne postoji daj regulator kao u KR vec radi na drugi nacin, sada nebitno.
Na taj regulator treba biti dovedena struja, i kod mene je i dovedena PROVJERENO.
Koliko ja znam to funkcionira tako da se neki metal pomjera unutra zavisno prema temperaturi, i kad se zagrije motor smanji dotok benzina u smjesu(jer hladnom motoru treba vise benzina). Dok dodaje benzin a hladan je svaki mora da radi na pojačanim obrtajima.
I tako je i radilo kod mene i onda odjenom prestalo. Trokira sve dok se ne ugrije. Onda sam mjenjao regulator sauga nekoliko puta i ništa.. nikakve promjene. Jedan od onih koje sam mjenjao je drzao saug upaljen non-stop, znaci i kad je topao motor.
Odvojio sam obadva crijeva benzina koja vode sa K glave na regulator i dao kontakt da pumpe nabijaju pritisak i vidim da iz obadva crijeva teče benzin.
I šta sada da radim? Da pretpostavim da ovi regulatori nisu ispravni bili i da trazim i dalje ili je rijec o necemu drugome?
Pritisak benzina u autu nije upitan jer nema ni pola mjeseca da sam stavio nove obe pumpe benzina.
Dok sam skontao o cemu pricaj...
Pricas o COLD START INJECTOR
Ma njega ti je lako provjeriti.. Pogledaj ohme nanjemu..
trebalo bi da bude od 2 do 4 ohma... Mozes ga cak i izvasiti i probat upaliti i vidi da li fino prka benzin u obliku magle.. Samo pazi da se nezapalis..
Ali evo ti PDF da vidis.. testiraj ove 2 stvari..
sretno
Nemogu otvoriti ta dva dokumenta.
Gle nije riječ o dizni koja baca benzin prije paljenja na hladno, nego o regulatoru sauga koji sluzi da bi motor dobijao vise benzina dok je hladan a upaljen je i radi.
Doticni regulator za smjesu se moze provjeriti na sljedeci nacin:
Uzmi i dovedi napon sa baterije na prikljucak regulatora, iskopcaj struju nakon ca 2 min. Mozes takodje zagrijati cijeli regulator sa fenom. Kad to sve uradis pokusaj upaliti motor, neces ga moci upaliti ili ce skakati na leru vise nego sto to radi kad je hladan. To je indikacija da regulator radi. Inace je potreban mjerac pritiska goriva da bi u potpunosti ispitao njegovu funkciju.
Pogledaj da nemas koji puknuti slauf od zraka. Jesi li ikad mjenjao dihtunge na spricama? Ako nisi pogledaj da se tu vakum ne izvlaci.
Ako nista ne nadjes uzmi jedan duzi imbus kljuc od 3 mm nasteluj smjesu na ploci kod k glave, okreni kljuc 3 mm u pravcu kazaljke na satu, time pojacavas smjesu.Radi to dok motor radi na leru, i vidjeces da se popravlja.
hmn.. Evo ja sad probao i rade... Da li imas Adobe reader, ako nemas skini ga s neta..
Mislim da onaj drugi faj pise kako da provjreis i to..
pogledaj
Nemogu otvoriti ta dva dokumenta.
Gle nije riječ o dizni koja baca benzin prije paljenja na hladno, nego o regulatoru sauga koji sluzi da bi motor dobijao vise benzina dok je hladan a upaljen je i radi.