|
Nekad se vozili...
|
| Author |
Message |
goran16v
Posting Freak

Group: Registered
Status:
|
Nekad se vozili...
Evo par slikica automobila koji su se kod nas vozili, cak neki i prodavali i kojih se ja sjecam kao klinac ali su nekako nestali s cesta, neki cak i krajem '80, mozda zato sto ih je bilo malo, mozda zato sto se nikada nisu "primili" i postali popularni, ko ce znati...
[attachment=10208]
Austin 1100/1300
[attachment=10209]
Sunbeam 1250, 1248 ccm, 67KS/6000 o/min
[attachment=10210]
Renault 14
[attachment=10211]
Renault 6
[attachment=10212]
NSU RO80 Wankel
[attachment=10213]
Volvo/DAF 44/66
[attachment=10215]
VW K70 nastao na platformi NSU-a RO 80, nakon sto je VW preuzeo NSU zbog kraha sa modelom RO 80
[attachment=10216]
VW Variant 1600
[attachment=10217]
Simca 1301/1501
[attachment=10218]
Audi 60L
Proud to be BMW E 21 owner!
|
|
| 03-23-2007 01:10 PM |
|
|
ApocalipsA
Member

Status:
|
RE: Nekad se vozili...
Ha hU
|
|
| 03-23-2007 03:42 PM |
|
 |
zlaja ban
Member

Status:
|
Evo par slikica automobila koji su se kod nas vozili, cak neki i prodavali i kojih se ja sjecam kao klinac ali su nekako nestali s cesta, neki cak i krajem '80, mozda zato sto ih je bilo malo, mozda zato sto se nikada nisu "primili" i postali popularni, ko ce znati...
Austin 1100/1300
Sunbeam 1250, 1248 ccm, 67KS/6000 o/min
Renault 14
Renault 6
NSU RO80 Wankel
Volvo/DAF 44/66
VW K70 nastao na platformi NSU-a RO 80, nakon sto je VW preuzeo NSU zbog kraha sa modelom RO 80
VW Variant 1600
Simca 1301/1501
Audi 60L
Svi su se prodavali i bilo ih je dosta i u Sarajevu i u citavoj SFRJ.
Austin 1100/1300,mini i maxi se sastavljali u IMV iz Novog Mesta
Sunbeam,predstavnistvo se nalazilo na cosku Djure Dzakovica i Danijela Ozme
Renault 6,8,10,12 se satavljali u Litostroju,a 14 u IMV
NSU RO 80-nisam siguran da se i jedan vozio u Sarajevu(mozda)
VW K 70 Vozila saobracajna policija grada Sarajeva
VW 1600 ,limuzina,varijant i nesto kao coupe,bilo dosta u gradu,a isti slucaj i sa Volvo-Daf i Simcom.
|
|
| 03-23-2007 03:47 PM |
|
|
Fele
Posting Freak

Status:
|
AMK Carbon - http://www.amkcarbon.com
Prodajem farove, stope, zmigavce, karambolke, pragove, obrvice...
Hifonics, Crunch, Dietz, Digital Design, Soundstream, ESX i Renegade ... info na PM
|
|
| 03-23-2007 03:48 PM |
|
 |
goran16v
Posting Freak

Status:
|
Svi su se prodavali i bilo ih je dosta i u Sarajevu i u citavoj SFRJ.
Austin 1100/1300,mini i maxi se sastavljali u IMV iz Novog Mesta
Sunbeam,predstavnistvo se nalazilo na cosku Djure Dzakovica i Danijela Ozme
Renault 6,8,10,12 se satavljali u Litostroju,a 14 u IMV
NSU RO 80-nisam siguran da se i jedan vozio u Sarajevu(mozda)
VW K 70 Vozila saobracajna policija grada Sarajeva
VW 1600 ,limuzina,varijant i nesto kao coupe,bilo dosta u gradu,a isti slucaj i sa Volvo-Daf i Simcom.
Ba sam o tome i pisao, ja ih se kao klinac sjecam da su se vozali i da ih je bilo po gradu ali su jednostavno nestali cak i prije rata... Poslije rata ja sam upratio samo jednog Sunbeama 1250 u zovotu, a na tom autu me je uvijek provlacio duboki trokraki volan koji je tad bio "ekskluziva". Takodjer mislim da je komplet proizvodnja Renaulta presla iz Litostroja u IMV jer je moj otac kupio R12 1975 u IMV-u, a ja se dobro sjecam metalnih plocica "Litostroj" na blatobranima 6-ca, 8-ica i 10-ki, a cini mi se da sam ih vidjao i na starijim 4-kama, sa mrezastom metalnom maskom, malim mesinganim Renault rombom koji je bio postavljen asimatricno na masku...
|
|
| 03-23-2007 04:05 PM |
|
|
zlaja ban
Member

Status:
|
Snbeama sam jednog vidjeo neki dan u gradu,onako u prolazu iz auta u Kralja Tomislava,Za Renoe si apsolutno u pravu.Vidjeo sam na Titovoj(vozio ispred mene)tek,i to fino restauriran Peugoet 204,ima i Simca 1301,ali u fazi raspada(ipak vozi),u subotu ispred mene Mini,pa.............
Mnogo je ljepotana unisteno u ratu,ali mislim da se i danas po garazama moze naci dosta toga.
|
|
| 03-23-2007 04:12 PM |
|
 |
goran16v
Posting Freak

Status:
|
Snbeama sam jednog vidjeo neki dan u gradu,onako u prolazu iz auta u Kralja Tomislava,Za Renoe si apsolutno u pravu.Vidjeo sam na Titovoj(vozio ispred mene)tek,i to fino restauriran Peugoet 204,ima i Simca 1301,ali u fazi raspada(ipak vozi),u subotu ispred mene Mini,pa.............
Mnogo je ljepotana unisteno u ratu,ali mislim da se i danas po garazama moze naci dosta toga.
Mislim da je ono u Kralja Tomislava Morris Marina (e sad ne znam da li je Sunbeam bio dio Morrisa ili obratno) ali dosta lici na Sunbeama, mada koliko se ja sjecam 1250-tke su bili puno cesci od ovih Morrisa. Vidjam i ja tu 204icu, a neki dan sam ispred Doma pisaca vidio perfektno sredjen met. plavi 304, a ako se radi o bijeloj 1301 u fazi raspada onda je vidjam i ja... Poznajem momka koji vec ima pravu malu kolekciju, starinskog mercedesa kabrioleta (pjavljuje se tu i tamo po spotovima u dvije nijanse smedje boje), bijelog P404 kojeg je nedavno nabavio i sredio te crvenog Tryumpha Spitfirea mislim 1979. godiste. U pravu si, po parkizima, u garazama i pod ceradama se moze naci dosta toga ali ljudi su nekako cudni, kad pokazes interes za kupovinu odmah zveknu cijenu da ti pamet stane pod izgovorom da i oni hoce to da sredjuju samo prvo da se finansijski poprave ali kako od tog popravka nema nista auto istrune na parkingu i na kraju pravac otpad tako da on njega nema koristi i vlasnik ni potencijalni kupac...
|
|
| 03-23-2007 04:26 PM |
|
|
zlaja ban
Member

Status:
|
Moze biti da sam je zamjenio za Marinu.Ne nikada nisu bil ista firma.Marina i Alegro su poljedni Austini(zamjena za 1300 i maxi),prije propadanja fabrike i preuzimanje iste od Rovera,a kasnije Honde.
Treba traziti,ali ipak svi ovi auti,koliko god da smo vezani za njih su veliko serijski i tada bili relativno jeftini, i trebat ce mnogo vremena da postanu istinski veterani.
Tryumph je dovezen iz Engleske.Ipak u Sarajevu su prije rata bila 3 ili 4,a jednog zutog ,je vozio Fadil Toskic.Mercedesa nisam susreo.
(izuzev ako ne mislis na repliku SSK)Vlasnik je vlasnik i Tryumpha.
|
|
| 03-23-2007 04:38 PM |
|
 |
goran16v
Posting Freak

Status:
|
Treba traziti,ali ipak svi ovi auti,koliko god da smo vezani za njih su veliko serijski i tada bili relativno jeftini, i trebat ce mnogo vremena da postanu istinski veterani.
Tryumph je dovezen iz Engleske.Ipak u Sarajevu su prije rata bila 3 ili 4,a jednog zutog ,je vozio Fadil Toskic.Mercedesa nisam susreo.
(izuzev ako ne mislis na repliku SSK)Vlasnik je vlasnik i Tryumpha.
Ja sam u neku ruku dugo birao sta da trazim, a jednim okom sam sarao po coskovima i garazama ne bi li naletio na nesto dobro i neplanirano, ali sam u principu trazio ono sto sam i nasao, a to je ovaj E21.
Na tog Mercedesa mislim, a vlasnika sam imao priliku upoznati... Doduse ni ja nisam vise siguran da li je replika ili nije, prvo sam mislio da je to isti mercedes kojeg je svojevremeno po SA vozio jedan od brace Svrakica, koji je bio replika, ali po rijecima djevojke vlasnika taj auto nije auto koji sam ja vidjao (mada su meni identicni i bojom i detaljima) i da je bio na izlozbama odltimera (iz nekog razloga ne izlaze na domacim izlozbama) mada znam da se replike ne boduju...
|
|
| 03-23-2007 05:03 PM |
|
|
zlaja ban
Member

Status:
|
Tvoj auto je odlican,a BMW je BMW,
Onaj Mercedes je replika.
Pogledaj na ovom forumu video sto sam postavio prije 2 mjeseca(stari auti Sarajevo2006).Snimio sam ga za BHT1,i tu ces upravo vidjeti tu repliku.
Inace za mene naj bolji mladi veteran u Sarajevu je metalik plavi BMW 2000CS.Jos je na sarajevskim tablicama,a i kada je bio nov,vrlo rjetko se vozao.Mogao si ga sresti jednom godisnje.
This post was last modified: 03-23-2007 05:29 PM by zlaja ban.
|
|
| 03-23-2007 05:28 PM |
|
 |
|
|