|
Od djevojke auto...
|
| Author |
Message |
HONDA
Member

Group: Registered
Status:
|
RE: Od djevojke auto...
Chala koji ti je qurac, vidis da je neki merhametli diler pa dijeli kola ispod kupovne cijeni. To ti je nesto ala Super Hik od dilera pa kupuje skupo i prodaje jeftino. Sad da vrati to auto dileru dobio bi brat bratu 30 000 dolara za njega
Malo humora, ha?
Nikakav Super Hik. Ovaj diler proda stotine auta mjesecno, od kojih su vecina luksuzna i sportska auta. Takvi dileri onda mogu ponuditi nize cijene nego ostali s manjim prometom. Logika. Ali u svakom slucaju se covjek treba posteno namuciti da dobije povoljnu cijenu na bilo kojem dileru.
Doduse, nekad se moze naletiti na one koji samo hoce da prodaju sto vise auta da bi zaradili bonus platu. Desi se i da imaju viska auta jer im nova posiljka stize pa im je potreban prostor. Tada se moze dobiti dobra cijena. Njemu dosta da zaradi na tom autu $300-400, jer prodace ih jos nekoliko taj isti dan. Znam nekoliko ljudi koji rade na dilerima i upoznat sam sa svim njihovim cakama.
I ne vidim smisla u ovome "vrati sad to auto dileru...". Sta je poenta toga? Ne shvatam sta hocete time reci... ZNAM da bi mi dali puno manje, to tako hoda. Samo tezi kreten ili potpuno neinformisan lik bi prodao svoj auto dileru. Apsurdno je cak i pricati o tome.
Uostalom, zasto je cijena postala tema ovog posta? Zenska placa svojom lovom i uzela auto koji joj se svidja. U cemu je problem?
Problem je izgleda u tome sto svi mi blakanci mislimo da znamo sve, da smo najmudriji i najpametniji. U ovo se uvjerim bar dva-tri puta dnevno.
Volio bih samo da se raja malo bolje informisu prije nego sto pocnu tvrditi nesto sto nije tacno. Jos gore od toga je kad neinformisani pritisnu informisanog peglati i uzimati ga naivnog papka.
Da li ja nekome iz BiH ili iz nekog drugog kraja svijeta solim pamet za cijenu koju je platio za svoj auto? Ne, jer pojma nemam po kojem kriteriju se tamo procjenjuje vrijednost tog auta, kakva je potraznja istog, u kakvom je stanju, itd. A i da imam, opet se ne bih u to upustao jer nema smisla.
Njegov auto - njegova lova. Cao.
Ne bih volio da ovo preraste u nesto slicno kao s onim likom za Rollout. hehe
Nego, okanimo se sad cijene jer to nije tema ovog posta.
|
|
| 05-31-2007 06:24 PM |
|
|
PITAROZDER
hamo mazzola

Group: Super Moderators
Status:
|
da si znao "cake" treba bi ti izasla sa 2500$ u dzepu extra ,al sta ces coek uci dok je ziv
manijak ne moze biti svak
|
|
| 05-31-2007 06:32 PM |
|
 |
HONDA
Member

Status:
|
de prosvijetli me malo sviju ti ... to auto diler je platio ispod 14.500$ sa tim tvojim ocuvanim hard top-om a tebi tj tvojoj trebi uz tvoju lavovsku borbu tuhno za 19.000$ , to hocu da ti kazem sreco ... eto super si "deal" dobio 
A jesi i ti neki uporan tip. Shvatam sta hoces reci - Diler dobio auto jeftino, prodao ga nama skuplje. KONTAM. Nisam malouman.
ALI ocigledno nisi najbolje informisan o svemu.
Dileri ovdje rijetko kupuju auta od vlasnika. Uglavnom ih uzimaju sa aukcija. Rijetko se desi da neko dodje i proda im svoj auto. Neki koji su manje informisani stave svoj auto kao glavnicu ne znajuci da bi drugdje dobili vise za taj auto. Neki i znaju ali im nije bitno, imaju ljudi love. Neki jednostavno nece da gube vrijeme privatno prodavajuci svoj auto , itd. Razloga je hiljadu zasto dileri kupuju auta jeftinije a prodaju ih puno skuplje.
Evo samo jedan primjer:
Recimo da je Djipalo Junuz kupio nov S2000. Polozio je nesto love kao glavnicu a ostalo na kredit. Nakon 2-3 godine, ostade jadnik bez posla. Dobio otkaz. Odjednom, ne moze vise placati kredit ratu. Sta sad? Banka mu prvo posalje opomenu. On ne plati ni slijedeci mjesec. Banka opet posalje opomenu i kaze mu da hitno plati propustene rate ili ce oni uzeti auto. Junuz jadnik nema ni za hrane a ne za auto, i opet ne plati. Bankin lik dodje i konfiskuje auto. Boli njih sto Junuz nema posla, oni hoce lovu koju im on duguje. Sta dalje?
Banka hoce lovu, njima ne treba auto. Sta onda urade? Odvedu ga na aukciju da bi ga prodali i dobili svoju lovu. Kao pocetnu cijenu stave onoliko koliko im je Junuz duzan. Ako je on duzan $10.000 onda je to sve sto bi oni htjeli za taj auto. Eh sad, banke, aukcije i dileri imaju ugovore. Ne moze bilo ko otici na tu aukciju i kupiti taj auto za te pare.
Kupi ga neki diler, malo ga ispolira, ocisti i dotjera i bubne mu finu cijenu.
Samo zato sto je diler dobio taj auto jeftinije ne znaci da bih ga i ja mogao dobiti za istu cijenu. Taj sistem je i napravljen da funkcionise upravo tako.
Ako planiras auto prodati dileru ili ga staviti kao glavnicu, vrijednost tog auta se onda racuna drugacije. Ta vrijednost je uvijek manja od ostalih.
Mene boli neka stvar koliko je diler platio taj isti auto i koliko je zaradio na nama. Ako ga je on dobio za $14.000 to ne znaci da je to stvarna vrijednost tog auta. Meni je bitno da je auto ispravan, da je sve kako treba i da je cijena povoljna, tj. da nije visocija od stvarne vrijednosti auta.
Honda S2000 je jako popularan auto u Californiji. Potraznja je veca nego u ostalim dijelovima zemlje. Zato ga ni na ulici ne mozes naci puno jeftinije nego na dileru. Ako je auto popularan a dobro ocuvan i sa niskom miljazom, on ce se uvijek prodati malo skuplje nego isti auto sa malo vise imperfekcija i visom miljazom. Opet, logika.
U svakom slucaju, mi smo zadovoljni sa autom i vrijedan je svakog centa tih $19.000.
This post was last modified: 05-31-2007 07:47 PM by HONDA.
|
|
| 05-31-2007 07:25 PM |
|
 |
HONDA
Member

Status:
|
da si znao "cake" treba bi ti izasla sa 2500$ u dzepu extra ,al sta ces coek uci dok je ziv 
Valja lave, tako je. Eto u pravu si. Svaka cast kad si tako nacitan i kad si me upozorio na moju gresku. Bas lijepo od tebe. Hvala ti najljepsa!!!
|
|
| 05-31-2007 07:33 PM |
|
 |
PITAROZDER
hamo mazzola

Status:
|
hahahhahaha oplakah ... ne da je vrijedan , nego je zlatan za te pare
|
|
| 05-31-2007 07:42 PM |
|
 |
HONDA
Member

Status:
|
Oplaka covjek. Nije ti sala...
Hajd' bas mi je drago da sam te nasmijao.
|
|
| 05-31-2007 07:51 PM |
|
|
PITAROZDER
hamo mazzola

Status:
|
Oplaka covjek. Nije ti sala...
Hajd' bas mi je drago da sam te nasmijao.
aaaaa joj ljudi, ljudski , pa ti stvarno mislis da sam ti ja neprijatelj ba ... ja ti samo pokusavam pomoc za tvoje dobro pasha ... gledaj ovo a i ostali pa prosudi ... kod mene izlozeni na parkingu
2007 MAZDA3 mehanicki mjenjac , presla 7500 milja cijena = 14.000$
2007 MAZDA6 automatic , presla 9000 cijena = 15.000
ti kad budes to svoje prodavo za dvije godine i kad ti ponude jedno 9500$ bi ce ti jasno sta pricam ... do tad uzivaj pasha
|
|
| 05-31-2007 09:11 PM |
|
 |
goranj
Junior Member

Status:
|
hej moj cala ovo je nova generacija koja kupuje sta hoce a ne sta je povoljno koga interesuju te mazde? imas li kakvu supru turbo 1993.5-1997
povoljno? sifra: $500 na kafu i point za reputaciju
pozdrav komsija
This post was last modified: 05-31-2007 11:53 PM by goranj.
|
|
| 05-31-2007 11:53 PM |
|
 |
goranj
Junior Member

Status:
|
samo 6 brzina ne automatik
|
|
| 06-01-2007 12:16 AM |
|
 |
PITAROZDER
hamo mazzola

Status:
|
hej moj cala ovo je nova generacija koja kupuje sta hoce a ne sta je povoljno koga interesuju te mazde? imas li kakvu supru turbo 1993.5-1997
povoljno? sifra: $500 na kafu i point za reputaciju
pozdrav komsija
ooooooo pasha , jel ti onaj motor jos ziv ... za supru cu morat nazvat okolo pa kad naleti na "trade in" prozovem te
|
|
| 06-01-2007 02:00 PM |
|
 |
|
|