|
Opel astra temperatura
|
| Author |
Message |
x-man
Junior Member

Group: Registered
Status:
|
Opel astra temperatura
Pozdrav,
Kupio sam polovnu astru prije koji dan, i sta se desava to da se motor poslije voznje od 10Km tek zagrije a kazaljka za temperaturu pokazuje nista tj 60 C i ispod. I tako stalno nikako da se zagrije do neke odredjene temperature radne npr 90 C...
|
|
| 02-15-2008 07:03 PM |
|
|
Civic 16V
Clan AMK PUNGAS

Status:
|
RE: Opel astra temperatura
Termoprekidač? Kad voziš brže temperatura pada?
"Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš nego sedam dana u bijedi."
|
|
| 02-15-2008 07:43 PM |
|
 |
GoNgO
Junior Member

Status:
|
provjeri termostat ilt ti je ostao u otvoreno polozaju ili ga nema nikako..
imo sam isti problem na drugom autu. koliko god da vozim temperatura se dize i grijanje u autu nula bodova. ispostavilo se da je bio izvadjen termostat
|
|
| 02-15-2008 07:51 PM |
|
|
goran16v
Posting Freak

Status:
|
Pozdrav,
Kupio sam polovnu astru prije koji dan, i sta se desava to da se motor poslije voznje od 10Km tek zagrije a kazaljka za temperaturu pokazuje nista tj 60 C i ispod. I tako stalno nikako da se zagrije do neke odredjene temperature radne npr 90 C...
To nije nista neuobicajeno, 10 km je kratka relacija da bi se rashaldna tecnost zagrijala sa negativne tempreature (ako uzmemo da ce temperatura tecnosti preko noci izjednaciti s vanjskom temperaturom) na temperaturu od 60 stepeni, a instrumenti koji pokazuju na skali mjerenja temperaturne vrijednosti nece reagovati kok temperatura ne dostigne najnizu vrijednost mjerenja (kod tebe je 60), tako se radna temperatura za tih 10-ak moze popeti i na 55 stepeni a da se kazaljka ne pomakne, za razliku od instrumenata koji na skali nemaju temperature vrijednosti (recimo Toyota), njima se kazaljka vrlo brzo pomjera na pocetnog polozaja, ali sporije napreduje prema radnoj temperaturi.
Procitaj moj reply u topicu o potrosnji pa ces vidjeti da sam ja upravo to opisao, a odnosi se upravo na Opel Astru. Ako ti je Astra turbo dizel dizanje temperature ce ici i sporije zbog potrosaca toplotne energije koju emituje motor a koja grije rashladni sistem.
Ako ni poslije duze voznje auto ne dosegne radnu temperaturu 90% (ostalih 10% otpada na neispravan davac ili instrument) da ti je termostat ostao otvoren, a to ces najjednostavnije provjeriti ako auto pustis da se ugrije u mjestu do radne temperature (kad nema strujanja hladnog zraka kroz hladnjak koji bi hladio sistem) a zatim krenes s voznjom, ako temperatura drasticno padne ili se cak kazaljka vrati u krajnji polozaj onda je u pitanju termostat, a ako se kazaljka malo ili nimalo pomjeri prema nizoj temperaturi sve je ok.
Proud to be BMW E 21 owner!
|
|
| 02-15-2008 07:53 PM |
|
 |
goran16v
Posting Freak

Status:
|
Termoprekidač? Kad voziš brže temperatura pada?
Termoprekidac nema nikakve veze sa brzim ili sporijim grijanjem motora, njegova jedina funkcija je da pri odredjenoj temperaturi postepeno pali veltilator(e) na hladnjaku (zato se i zove prekidac), a ono na sta si ti mislio je vjerovatno termostat...
|
|
| 02-15-2008 07:55 PM |
|
|
x-man
Junior Member

Status:
|
Opel astra temperatura
Pa ja sam danas presao preko 25Km bez stajanja i auto nije ni prisao 80 C, mislim da je maksimum bio 60 i koji stepen. Onda sam kasnije pod pretpostavkom da je problem sa termostatom ostavio upaljen u garazi i radio je neko vreme i ja sam malo dodavao gas da ga pokusam zagrijati ali nikako nije mrdala kazaljka a mislim da je pocetak temperatura od 60C. A ja sam uzeo takodje (za to vrijeme) termometar i stavio u posudu sa pokazivacem vode i temp. nije prelazila 60C nikako. Ali ako je termostat ostao otvoren onda bi hljadnjak takodje trebao biti topal tj na tih nekih 60C, a ja sam ajmo reci mjerenjem rukom primjetio da je samo topal...
Ja takodje pretpostavljam da je do termostata i da je ostao otvoren, a to cu najvjerovatnije sutra da ispitam kod mehanicara...
|
|
| 02-15-2008 08:44 PM |
|
 |
Civic 16V
Clan AMK PUNGAS

Status:
|
a ono na sta si ti mislio je vjerovatno termostat...
Morebitbidne. Điđa u crijevu koja se otvara na određenoj temperaturi (75/85C), kako god se zvala.
"Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš nego sedam dana u bijedi."
|
|
| 02-15-2008 08:50 PM |
|
|
x-man
Junior Member

Status:
|
Opel astra temperatura
takodje ne znam da li je to normalno kod Opela ili nesto nevalja, ali rodjak koji ima Punta kaze da mu je volan dosta laksi tj servo jaci. Ja sam vozio od starog kombi VW kod njega je lakse i od brata passata i kod njega je lakse...Kod punta ima onaj sity mod i to je mozda zato, auta su isto godise moj opel astra i njegov punto 2001.
|
|
| 02-15-2008 08:50 PM |
|
 |
goran16v
Posting Freak

Status:
|
takodje ne znam da li je to normalno kod Opela ili nesto nevalja, ali rodjak koji ima Punta kaze da mu je volan dosta laksi tj servo jaci. Ja sam vozio od starog kombi VW kod njega je lakse i od brata passata i kod njega je lakse...Kod punta ima onaj sity mod i to je mozda zato, auta su isto godise moj opel astra i njegov punto 2001.
Ne znam da li bi to mogao biti razlog ili je u pitanju kvar na tvom servu (nadamo se da nije) ali na Astri elektro-hidraulicni servo, odnosno servo pumpu ne vrti remenica na motoru (kao kod auta koje si nabrojao) nego servo pumpu pokrece poseban elektro motor cije je napajanje vezano za alternator i servo prestane raditi cim nesto nije uredu sa alternatorom...
|
|
| 02-15-2008 11:14 PM |
|
|
x-man
Junior Member

Status:
|
Opel astra temperatura
Pozdrav poslije nekoliko dana, zamjenio sam termostat. Bio sam kod majstora jos prije neki dan ali nije imao orginalni pa je tek danas dobio i sada je uredu. Motor se grije pokazivac pokazuje da je temperatura oko 85C dok sam ga dovezao do kuce tako je pokazivao. A tada kada sam bio kod majstora sam se zalio da treba malo da se postela sjla gas ili sta vec jer imam osjecaj da papucica ne reaguje cantimetar ili dva. I da j eizuzetno tesko presaltati iz 1 u 2 a da auto ne trzne cak ne moguce. On j eonda probao auto i prokomentarisao da to nije do gasa vec do nosaca motora kojeg je danas pogledao i rekao da je uredu i da je to sve uredu i da to mozda tako mora da bude i da ja trebam da pogledam kod jes nekoga ko ima isto auto... A danas prije nego sto je taj nosac vidio glavni majstor momak koji je skino plasticnu astitu se cudio i govorio kako je tu nesto ispalo i da to nije uredu i onda je dosao glavni majstor koji je to pogledao na sekundu i rekao UREDU JE....i eto tako...ne znam sta sada covjek da radi a valjda je uredu.
|
|
| 02-20-2008 06:21 PM |
|
 |
|
|