|
Paris-Dakar Rally!
|
| Author |
Message |
Guest
Unregistered
|
Paris-Dakar Rally!
Mnogo toga znam o automobilizmu,ali nikako ovo ili barem nisam siguran u to sto cu sada napisati!
Ovih dana se odrzava Paris-Dakar Rally 2004. ,pa sam imao prililiku da ga malo vise gledam i zapazio sam dosta takmicara sa obicnim vozilima,koji sami finanansiraju svoj nastup i koliko sam skonto moze se svako prijaviti za nastup,da ima samo odgovorajucu opremu za vozilo!Ali,jesuli oni u istoj grupi sa onima iz tvornickih ekipa,jer ipak momci iz tvornickih ekipa(moram napomenuti i cure,jer je sve vise zenskih vozaca) izdvajaju enormne cifre za svoje vjezbanje i opremu vozila....Ako,ste gledali,meni ja zapao za oci neki bracni par sa privatnom Toyotom Land Cruiser(najnovija generacija),(samo im se nesto cesto kvari vozilo,imali iko informacije na kojem su trenutno mjestu)....Nadam se da ce te mi to malo pojasniti.....

|
|
| 01-05-2004 08:44 PM |
|
|
Guest
Unregistered
|
Re: Paris-Dakar Rally!
Mnogo toga znam o automobilizmu,ali nikako ovo ili barem nisam siguran u to sto cu sada napisati!
Ovih dana se odrzava Paris-Dakar Rally 2004. ,pa sam imao prililiku da ga malo vise gledam i zapazio sam dosta takmicara sa obicnim vozilima,koji sami finanansiraju svoj nastup i koliko sam skonto moze se svako prijaviti za nastup,da ima samo odgovorajucu opremu za vozilo!Ali,jesuli oni u istoj grupi sa onima iz tvornickih ekipa,jer ipak momci iz tvornickih ekipa(moram napomenuti i cure,jer je sve vise zenskih vozaca) izdvajaju enormne cifre za svoje vjezbanje i opremu vozila....Ako,ste gledali,meni ja zapao za oci neki bracni par sa privatnom Toyotom Land Cruiser(najnovija generacija),(samo im se nesto cesto kvari vozilo,imali iko informacije na kojem su trenutno mjestu)....Nadam se da ce te mi to malo pojasniti.....

Sve sam vise poceo koristiti ovaj forum,kada ono niko da mi ne odgovori na pitanje,nadam se da ce te mi ubrzo biti u mogucnosti odgovoriti,jer ne trpim da gledam na TV Paris-Dakar Rally ,a da to ne kontam,osim toga steti mi u raji imidzu koliko toga znam o automobilima,jer me nedavno jedan haver upitao to pitanje,a ja sam mu nesto smuvao,nije ni skontao da sam ga zezno....nadam se da nece ovo na forumu procitati.....dajte,odgovorite mi.....I nemojte mi smuvati...
|
|
| 01-06-2004 08:33 PM |
|
 |
Edis Jasarevic
Glavni i neodgovorni urednik

Group: Administrators
Status:
|
oni voze uglavnom radi avanture. I ta avantura kosta jako puno. Ali da bi postigli dobar rezultat moraju imati vrhunski spremljen auto, a to ne moze privatnik bas spremiti u garazi.
Nisam neki strucnjak za Dakar, ima ovih offroadera pa nek oni kazu nesto vise.
Cilj takvih nastupa je cista avantura. Uopste ne voze za rezultat nego da odvezu sto vise etapa. Spadaju u istu grupu kao i tvronicke ekipe samo nikada ne mogu ostvariti rezultat kao tvornicke. Opet ni ja nisam siguran 
Rujo pomagaj
We are PunGas.com ... Resistance is futile...You will be assimilated...You must comply... You will comply!
|
|
| 01-06-2004 10:25 PM |
|
 |
Dren
Senior Member

Group: Registered
Status:
|
Ma ti privatnici su ti cista za*ebancija, tu su zbog avanture, ljubavi, sporta i to jako skupog... Vecina nadje neke sponzore koji obicno nisu dovoljni da pokriju sve troskove...
Sjecam se slucaja prije rata, dakle neke '89-'91, gdje je jedan ( nisam bas najsigurniji u drzavljanstvo ) Francuz skupljao pare tako da je ispred Eifelovog tornja u Parizu skupljao priloge od ljudi koji su tuda nailazili, zauzvrat im je davao prostor na autu da se potpisu crnim flomasterom... Mislim da je bio bijeli NISSAN TERRANO, ili kako se kod nas zvao PATHFINDER... Stao je negdje poslije 4-5 etape...
I to je skupa za*ebancija, citam u Hrvatskom Auto-klubu da je njihovu jedinu posadu, koja vozi na rally-u po drugi put, i to kratku TOYOTU LANDCRUISER 3.0 od 150 KS, auto sa kompletnimpreradama kostao 80.000 EUR... Doduse izljepljen je reklamama zastupnika TOYOTA, VB Leasing-a, Diners Cluba, i nekim manjim... Tako da mi to lici na reklamno maslo upravo 2-3 gore navedene firme... Auto navodno ima siluetu Landcruisera, a ostale stvari su toliko doradjene da je se tesko moze vezati sa serijskom. ovjes joj ima dvostruke amortizere na svim tockovima, sa granicnicima protiv loma istih na rupama...Rezervoar od 320 litara.
Svi automobili se takmice u istoj konkurenciji, sa fabrickim timovima, i plasman im se tako i racuna, kao i svim motorima zajedno, i svim kamionima zajedno, Quad-ovi ( skuteri-motori na 4 tocka, su u klasi s motorima...)
Neki od takmicara u donjem razredu su polu-profesionalci, koji su angazovani da voze prateca auta, koja su zaduzena za pratnju timova, dijelove, a bogami i pomoc glavnim vozacima, ukoliko dodje do kvara, sifra:Tihomir Filipovic u Land-Rover Defender-u u CAMEL bojama... I kamioni koji voze, vecinom oni izvan konkurencije za pobjedu imaju mjesto za dijelove, hranu i gorivo na iznajmljivanje...
|
|
| 01-07-2004 08:26 PM |
|
 |
airman1
Member

Status:
|
Znaci Tiho opet juri po pustinji! Sta ces Brena je Brena al' dva put je dvaput!
To fly is the ultimate, to drive fast is the next best thing!
|
|
| 01-08-2004 12:27 PM |
|
 |
Dren
Senior Member

Status:
|
Ma nije Tiho nazalost opet u pustinji, covjek radi gume Pirelli i CEAT, samim tim i FORD FOCUS CUP u Hrvatskoj, a neka druga dvojica se jos takmice na Dakaru 2004... Uspjeh ce biti ako stignu do kraja, i to u zlatnoj sredini, sve vise od toga je nerealno...
|
|
| 01-08-2004 02:33 PM |
|
|