Post Reply  Post Thread 
Partikularni filter
Author Message
Death_beat
Member

Group: Registered
Status: Offline
Partikularni filter

Mozel mi neko objasnit sta je partikularni filter, zasto sluzi, koje su prednosti....
Nesto u posljednje vrijeme cesto cujem za njeg, ali ne znam sta je...

02-13-2006 07:47 PM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
Lebowski
Member

RE: Partikularni filter

Radi se o filteru za spaljivanje kancerogenih čestica čađe u ispuhu dizelaša. Prvi ga je u serijsku proizvodnju uveo Peugeot 2000. godine, pod imenom FAP, ostali polako hvataju priključak.

I want something good to die for, to make it beautiful to live
02-13-2006 09:14 PM
Morpheus
Posting Freak

Ha ha ha dobar si Lebowski...

Jedan od produkata sagorijevanja dizela su cestice cadji (partical) i sada je problem sto se te cestice ustvari predstavljaju nesagorjele ugljikohidrate (jer je samo gorivo dizel ili benzin ugljikohidrat) koji se taloze onda po cestama ili bilo kojim putevima sa kojima se vozi. Katkad te cestice predstavljaju belaj jer u kontaktima sa vodom ili drugim nekim materijama na cestama mogu da prave pravo zeznute i otrovne spojeve. Pa su tako sa FAP-om pocele znatne redukcije izbacivanja tih cestica u okolinu to je to..

I da dodam jos posto kod nas je olovo i sumpor sastvani dijelovi goriva (to vise nema u EU samo kod ovakvih fukara kao sto smo mi) onda se situacija i dalje komplikuje jer oni ne sagorijevaju pri porocesu vec se drito izbacuju (ako nema katalizatora a kod nas nem niko barem ispravnog jer se niko ne kaznjava zbog sadrzaja izduvnih gasova) e tu je vec sila belaja. Ovo sam samo napomenuo nema veze sa FAP-om jer sva vozila koja imaju ovaj sistem sigurno imaju i KAT i sigurno su namjenjena za cistija goriva te je i to jedan razlog zasto rikavaju kod nas...

Svi znaju za odsumporavanje Pumpa-Duse sistema, ili neobjasnjivo skracivanje servisnih intervala i tako poskupljivanje odrzavanja vozial i svasta nesto...

02-14-2006 05:55 AM
Visit this users website Find all posts by this user Quote this message in a reply
R19
Crvena mamba

Posto je o filteru cadji gore manje-vise sve napisano ja bih samo dodao da su ga kod nas pogresno prozvali "partikularni" filter.
Ta rijec ima svoje znacenje u originalnoj tj. njemackoj verziji (Partikellfilter) a kod nas ne kao "partikularan".
Jednostavno se radi o filteru cestica cadji ...

02-14-2006 08:42 AM
edinko
Posting Freak

treba ici redom i rijesiti problem tocenja (blego receno) loseg goriva,a filteri ce doci sami po sebi. usput onako medzu rajom imali gdje jos koja pumpa osim OMVa i INE na stupu,da im valja gorivo i "tankovi" iz kojih nam prodaju gorivo igraju vaznu ulogu,dzaba ti dobro gorivo kada su im losi tankovi u kojima stoji gorivo,Evo jedan primjer benzinska pumpa u sarajevu kod vijecnice ENERGO PERTOL je za vrijeme agresije bila prazna vjerovatno je zahrdzao i tank (znam da 100% nikada nije zamijenjen),jer kada sam sipao gorivo (kupljeno na toj pumpi) u agregat dizel,u resetki za otvoru za sipanje goriva svasta sam nalazio,komade boje, papir,razne sitne stvarcice,koje mislim da nam uredno naplate, a nebi ih smijelo biti u gorivu,a o hemijskom sastavu da ne govorimo.

edinko
02-14-2006 10:44 AM
Visit this users website Find all posts by this user Quote this message in a reply
edinko
Posting Freak

znam da je to vec prepricana prica (BEZ EFEKTA,ALI DOKLE),ako izmedzu sebe budemo komunicirali razmjenjujuci informacije i iskustva, pa potome zaobilazili takve benzinske pume,oni ce imati samo jedno da odaberu ili da je zatvore ili nesto urade sa kvalitetom opreme i goriva.mislim da ce odabrati to drugo.

KAKO NEKI KAZU "TJERAJ INAT" DOK NEBUDE KAKO BOG ZAPOVIJEDA I
ZAKON!

IPAK TO SU NASE PARE KRVAVO STECENE
DA BI SIPALI VODU U REZERVOAR
A POSLIJE KOD MEHANICARA I SKUPI NAM SERVISI KRACI SERVISNI
INTERVALI ITD.,ITD.

edinko
02-14-2006 10:55 AM
Lebowski
Member

RE:  Partikularni filter

Morpheus Wrote:
Ha ha ha dobar si Lebowski...

Ne kontam...Jesam li negdje pogriješio? Confused

R19 Wrote:
Posto je o filteru cadji gore manje-vise sve napisano ja bih samo dodao da su ga kod nas pogresno prozvali "partikularni" filter.
Ta rijec ima svoje znacenje u originalnoj tj. njemackoj verziji (Partikellfilter) a kod nas ne kao "partikularan".
Jednostavno se radi o filteru cestica cadji ...

Slažem se u potpunosti, ako imaš svoju riječ zašto koristiti stranu? Iako se kod nas može koristiti tuđica "partikula".

This post was last modified: 02-14-2006 11:25 AM by Lebowski.

02-14-2006 11:22 AM
R19
Crvena mamba

Pa da, zna se sta je partikula i ta je rijec ok.
Ali partikularan u nasem jeziku ima znacenje "jedinstven, poseban, osobit" itd ...
A mi samo "krademo"Evil or Very Mad Jos kada takav izraz cujem od "profesionalnih" novinara koji bi one koji manje znaju trebali necemu nauciti ... uh ... ne mogu da se izrazim!Very Happy

02-14-2006 12:21 PM
Lebowski
Member

To ti je ono - lagan je taj engleski, samo na svaku riječ dodaš "-ejšn" Wink

02-14-2006 01:32 PM
R19