|
peugeot 205 Gti
|
| Author |
Message |
usmarshal
Junior Member

Group: Registered
Status:
|
peugeot 205 Gti
citam po stranicama da skidanje katalizatora s 1.9 gti daje nesto hp kosto su mu i uzeli s 130 na 120 s cat ... ? jel to tacno i jel ko radio to ..
|
|
| 06-08-2004 12:20 AM |
|
|
Morpheus
Posting Freak

Status:
|
Stvarno ne znam sta je nasim ljudima sto sa neki masina skidaju pojedine djelove i tim misle da su face a nisu. Dobices mozda nekoliko konja ali mozda stim da se tvoj katalizator bavi neutralisanjem CO kojeg benzinci proizvode ti kad skines to iako on do sada ako nije servisiran ne radi bas svoj posao imaces mozda problem. Ako imas garazu kad upalis uvijek je drzi otvorenu jer tad direktno ispusni gasovi idu tu i tad malo disanja sa tim ides 16 kuci vjecnoj ili pak ako ti se negdje probije auspu i slucajno gasovi dopriju do kabine u uvoznji te mogu uspavati i belaj.
|
|
| 06-08-2004 04:24 AM |
|
 |
chimera
Posting Freak

Status:
|
Ja sam skinuo kat,auto bolje ide,nema nikakvih problema.Moj savjet je da samo umjesto kata stavis cjev.Meni su govorili da cu dobit ruznu rezonanciju a ustvari se zvuk poboljsao dosta.Auto je G3 GTI
Sad ekologija u Bosni?Na to se ne obaziri...
Everybody is going to the party
Have a real good time
Dancing in the desert
Blowing up the sunshine
|
|
| 06-08-2004 04:32 AM |
|
|
KRVOLOK
Administrator

Group: Administrators
Status:
|
definitivno ide bolje i bolji je zvuk...
Kod auta koje imaju lambda sondu ona stradava intervencijom skidanja katalizatora.
Negativna strana je jos sto auto "puca" iz auspuha.
P.S.kod modifikovanih auta kod kojih je stepen kompresije povecan skidanjem katalizatora auto slabije ide,tada se ugradjuju tkz. sportski katalizatori.
http://www.smchiptuning.com
|
|
| 06-10-2004 11:25 AM |
|
 |
Morpheus
Posting Freak

Status:
|
Sa tehnicke strane belaj u tome je sto lambda sonda je pokazatelj dali imamo bogatu ili siromasnu smjesu u izduvnom sistemu. E sad i mene sto se tice *ebes okoliku iako nije tako ali hajde de, imas problem da ti vise motor nema pojma o tom podatku tj. radio on pri bogatoj ili siromasnoj smjesi isto ti se pise.
Bogata smjesa ima vise goriva od vazduha i belaj pri njoj je nastanak CO koji je letalan za nas organizam, a siromasna smjesa pri kojoj radi svaki dizel jeste da imamo vise vazduha nego sto nam je potrebno za sagorijevanje odredjene kolicine vazduha i pri tome nam se javlja problem NOx i da bi to bilo ok ljudi recese hajdemo mi staviti lambda sondu. E sada lambda sonda stoji odmah prije malog lonca i kaze nam kakva je smjesa i drzi uvijek lambda tj. koeficijent viska vazduha oko 1 koji se naziva jos stehiometrijska kolicina vazduha odnosno laicki receno ako imamo lambda=1 to je ta stehiometrija tj. imamo tacno onoliko vazduha i goriva za potpuno sagorijevanje i lambda sonda daje informaciju da se to proba dostici ako se moze ali to se nikad ne dostize ali vrti se oko vrijednosti od 0,8 do 1,2 pa sad ti kad odstranis lambda sondu uvijek ces po raditi pri bogatoj smjesi i imaces vise snage ali ces ujedno i vise trositi i bacati bezveze gorivo. Eto ti tehnickog objasnjenja te lambda sonde pa ti razmisli ona nije sastavni dio katalizatora ali on radi od njenih informacija
|
|
| 06-10-2004 12:06 PM |
|
|
KRVOLOK
Administrator

Status:
|
ma nismo se razumijeli...
ja sam rekao da iz licnog iskustva znam da kad skines katalizator lambda sonda brzo moze da rikne,nemozes se predugo navozati.Ja nisam rekao da treba sondu skinuti nego da postoji vjerovatnoca da crkne jer bez katalizatora dim "leti" preko sonde i smanjuje joj osjetljivos do konacnog cina kad vise neradi ono sto bi trebala.Sve to se moze desiti a nemora,posto znam jako puno ljudi koji nemaju katalizator a sonda im nije crkla.Voznja bez lambde je totalno neprihvatljiva i auto neide bolje ali daleko vise trosi...
|
|
| 06-10-2004 02:05 PM |
|
 |
Morpheus
Posting Freak

Status:
|
E sada se razumijemo, bez lambda sonde nece se daleko dogurati ali NOx katalizatora moze se ali ces sva znace jedinjenja koja sadrze azot u bilo kom obliku izbacivati vani kao lud i biti stetnik pravi he he he he
|
|
| 06-10-2004 07:29 PM |
|
|
KRVOLOK
Administrator

Status:
|
e bas tako ali to je cijena tuning-a katalizatora
Rekao je jednom neko da bez cekica nema nista...
Kakvi chipovi,lambda sonde,bregaste,turbine i ostalo,samo odfikaris katalizator i nalijepis na sajbu TURBO
|
|
| 06-10-2004 08:55 PM |
|
 |
Kenan
Senior Member

Status:
|
Kod mene je na 39.000 km skinut katalizator i otkada je na tavanu auto je bez problema presao skoro 120.000 (Clio 16s)
Puca iz auspuha, ali kako i iz 360 Modena dok se dere stazom puca sve u sesnaest, onda se ni ja ne zalim
|
|
| 06-11-2004 06:23 AM |
|
|
chimera
Posting Freak

Status:
|
Ej strasni vidim te neki dan,al brz si bio...hahahha
A sonda nije jedini senzor koji daje parametre rada motoru,a kod mene je iskljucena odavno...
Bila usporila sa procesiranjuem informacija,auto isao losije.nova je puuunoooo para,tako da je sad open verzija...fino ide,trosi normalno kao i prije...stvarno ne znam u cem je fol.
Everybody is going to the party
Have a real good time
Dancing in the desert
Blowing up the sunshine
|
|
| 06-11-2004 08:53 AM |
|
 |
|
|