Post Reply  Post Thread 
Pitanja oko mjenjača
Author Message
schole
Junior Member
**

Group: Registered
Status: Offline
Pitanja oko mjenjača

Pozdrav. Imam Fiat Bravo 1,2 16v. Dešava mi se samo ponekad da kada hoću mjenač ubaciti u prvu brzinu da to ne ide baš lahko ili ne može nikako, pa moram pustiti kvačilo i nanovo pokušati. Onda obično uspije. Inače radi sasvim lijepo i "elegantno".

Također, zanima me koliko može biti za mjenjač ili nešto drugo štetna situacija recimo: Trebao sam krenuti u rikverc i nakon gasa skontam da sam zaboravio mjenjač ubaciti u rikverc. Onda nisam sačekao da se motor vrati u normalu i pokušao ubaciti u rikverc, tada se začuo jako neugodan zvuk nekakvog krkljanja. Koliko ovo može biti štetno?

10-03-2006 05:01 PM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
emirmosnik
Member

RE: Pitanja oko mjenjača

schole Wrote:
Pozdrav. Imam Fiat Bravo 1,2 16v. Dešava mi se samo ponekad da kada hoću mjenač ubaciti u prvu brzinu da to ne ide baš lahko ili ne može nikako, pa moram pustiti kvačilo i nanovo pokušati. Onda obično uspije. Inače radi sasvim lijepo i "elegantno".

Također, zanima me koliko može biti za mjenjač ili nešto drugo štetna situacija recimo: Trebao sam krenuti u rikverc i nakon gasa skontam da sam zaboravio mjenjač ubaciti u rikverc. Onda nisam sačekao da se motor vrati u normalu i pokušao ubaciti u rikverc, tada se začuo jako neugodan zvuk nekakvog krkljanja. Koliko ovo može biti štetno?

To u vezi tezeg ubacivanja je moguce da su se sinhroni u mjenjacu istrosili (potrebno zamijeniti) ili nemas dovoljno ulja u mjenjacu.

A to u vezi "krkljanja" nije nista opasno, desava se kada kvacilo ne pritisnes dovoljno. Tako da se oko toga ne brines, od toga su veoma rijetke posljedice.

Znaci prvo provjeri ulje u mjenjacu, a ako je na nivou onda ti nema druge nego sinhrone zamijeniti (oni prilagodjavaju zupcanike u mjenjacu da se sto lakse ukolope u rad) i ukoliko su istroseni, onda se zupcanici moraju uklapati bez pomoci sinhrona i tako da to malo teze ide. Ukoliko si prinudjen voziti tako duzi period, onda ti je najlakse prije ubacivanja u prvu, ubaciti u drugu pa zatim u prvu i onda krenuti.

Ali ne prepustaj nista slucaju i zavrsi to sto prije, to bolje.

The best car safety device is a rear-view mirror with a cop in it.
10-03-2006 10:36 PM
BoB
Senior Member

Ne ubacuj u rikverc nikad tako, nego sacekaj da se motor smiri. Posljedica je ostecenje zupcanika rikverca, a ne treba mu puno. Sto se tice prve, jel ti se to desava samo u kretanju ili i kad ides iz mjesta? Ako ti se desava u mjestu onda vjerovatno nije u pitanju sinhron.

10-03-2006 11:04 PM
schole
Junior Member
**

Ne radim ja to tako inače, nego sam bio u žurbi i tako uradio, pa me to zabrinulo, doduše sve i dalje radi bez problema, rikverc ubacuje normalno i lijepo kao i prije. A ovo sa prvom brzinom dešava se mislim skoro uvijek kad krećem iz mjesta.

10-04-2006 06:48 AM
basake
Posting Freak

Ako nemas poteskoca sa ubacivanjem rikverca ,znaci kad se mjenjanje brzine odigrava bez ikakvih zvukova onda ova poteskoca sa prvom brzinom je usljed loseg sinhrona/jedinice. Simptomi su obicno upecatljiviji onda kad se ulje u mjenjacu ugrije.

Rikverc nema sinhrona i zbog toga zahtjeva mirovanje i ulazne i izlazne osovine mjenjaca da bi se bez skripe izvrsilo ubacivanje, znaci auto mora da stoji i kvacilo mora biti pritisnuto dovoljno, toliko da bi se smirila ulazna osovina. Sto je vruce ulje sporije se zaustavlja ta ista osovina zbog privremene promjene gustoce ulja i zbog toga treba malo duze drzati kvacilo pritisnuto prije ubacivanja u rikverc. Skripa steti zubcanike rikverca nakon duzeg "maltretiranja" mjenjaca.

10-15-2006 10:15 AM
Visit this users website Find all posts by this user Quote this message in a reply
Dottore
Jel te baca..!?

Status: Away

Sve je to OK, korpa ti je mozda malo losija, ali inace Fiat Bravo/a i nemaju neki pouzdan i precizan mjenjac, tako da no sikiriki i malo lakse s mjenjacem Smile

10-16-2006 09:05 AM
Visit this users website Find all posts by this user Quote this message in a reply
AggressoR
Member

poznato je da je tesko ubaciti u prvu brzinu , pogotov ako ti fali ulja

a za rikverc najbolje je kada stanes , ubaciti u prvu i onda tek u rikverc
ili stisnes kvacilo , pustis i onda opet stisnes i pokusas ubaciti(uspjeva)
a ako to ne uspjeva (osjetis otpor kad hoces ubaciti u rikverc) ubacis u prvu i samo se malo pomjersi i onda pokusas
(meni se znalo desiti , pa je dovoljno samo da pomjerim kola 5-10 cm naprijed i onda mogu ubaciti u rikverci bez ikakvih problem i bez otpora)

a to je poznati problem na mjenjacu kod bravo,brava i marea

(kod mene je marea)

A.D.I.D.A.S
All Day I Dream About Sex
10-23-2006 11:05 PM
crni
Junior Member
**

Jeli zamjena sinhrona nezgodna operacija,odnosno da li je skupa?

11-07-2006 11:13 AM
Post Reply  Post Thread  DODAJ SLIKU

Possibly Related Threads...
Thread: Author Replies: Views: Last Post
  mjenjač, kvačilo ili nešto treće...??? radejova 6 680 01-16-2008 11:40 AM
Last Post: fastmf
  alfa romeo 145 mjenjač fastmf 6 396 08-16-2007 10:46 AM
Last Post: Rainman
  Par pitanja u vezi Astre G 1.2 16v 1999.g edmondba 19 802 05-04-2007 09:37 AM
Last Post: prelude za lude
  Pomoć oko klešta za zadnje kočnice gvilotic 0 289 01-23-2007 09:35 AM