|
pitanje BMW TDS
|
| Author |
Message |
gurtna
Junior Member

Group: Registered
Status:
|
RE: pitanje BMW TDS
Dijelovi ? Moja iskustva sa BMWu dobrom stanju su sljedeca: Nisu jeftini dijelovi kada zatrebaju, ali rijetko trebaju... Imao sam "kockicu" 316i, i vozio je nekih 100.000 km... Od dijelova za 3.5 godine? 2 kugle, 2 seta disk-plocica, [b]lezaj u mjenjacu [/b]( bio falican kod kupovine ), izduvni lonac, akumulator, 2 seta metlica brisaca, ulja i filteri, par sijalica, gume po potrebi...
[/quote]
Interesuje me taj lezaj, imam 324D 63kw 88gp. mjenjao sam lamelu, zadnje selen blokove ali isto se desava da lupa i trese kardan, da li su isti simptomi kod tebe bili ?
DVA RADE, DVA LADE, DVA CEKAJU DA PRORADE
|
|
| 02-16-2006 10:46 AM |
|
|
Dren
Senior Member

Status:
|
Nisu... Kod mene se nije nista lose desavalo osim nekog huka iz pravca mjenjaca, znaci sprijeda ispod poda, dok nisam zamijenio ulje u mjenjacu... Kad zamijenih ulje u mjenjacu, poceo mi je ispadati iz 4-te brzine... Saltam normalno, 1-2-3-4, pustim kvacilo, ono kada spoji samo izbije mjenjac iz 4-te u ler... Pa sam vozio 1-2-3-5, dok nisam rijesio problem... Nasao starog strpljivog majstora koji ce ga saraf po saraf rastaviti i naci sta ne valja... Nakon toga je isla potraga za rez. dijelom...
Jesi li provjerio onu "gumu" na spoju kardana i diferencijala...???
This post was last modified: 02-16-2006 12:04 PM by Dren.
|
|
| 02-16-2006 12:02 PM |
|
 |
gurtna
Junior Member

Status:
|
Sve provjereno, ne znam da li ima kakav lezaj na zamajcu.
Tj sigurno ima, ne znam koliko je tezak zahvat
This post was last modified: 02-16-2006 12:24 PM by gurtna.
|
|
| 02-16-2006 12:22 PM |
|
 |
Dren
Senior Member

Status:
|
Ne znam kako ti zamajac pade na pamet, da mu lezaj na zamajcu nije dobar sve bi se odavno pokidalo ili zaribalo... Ipak se se on vrti 800-4800 o/min. od trenutka kada upalis motor...
Savjet ? Pokusaj naci majstora koji se razumije u mehaniku teoretski, i koji se po mogucnosti zaista razumije u BMW, i koji ce imati zivaca da krene u istrazivanje korak po korak da bi nasao sta u tom lancu pokretnih dijelova pravi problem...
Najlakse je "odokativnom" metodom reci: "Ma to je ovo..." a da se ni ne pogleda... Tako ces zamijeniti 80% dijelova, a po Marfijevom pravilu, onaj pravi neces...
Dobar majstor !!!
|
|
| 02-16-2006 01:34 PM |
|
 |
gurtna
Junior Member

Status:
|
Ma da lako je reci, ajd nadji majstora. Odvezem ja tako da co`ek pogleda tj MAJSTOR za BMW, a malo po malo pa dodje on do ler dizne, da ne valja da ce on to srediti . Ma danasnje majstorstvo je tesko naci. Bio sam ja kod majstora svaki kaze nesto svoje, zato sam se i obratio ovdje da vidim jel ima ko da je imao slican problem.
|
|
| 02-16-2006 01:46 PM |
|
 |
Dren
Senior Member

Status:
|
Posalji PP nekome od aktivnijih ucesnika iz BL, Sike-tu npr. pa se kod njih raspitaj o zaista dobrom majstoru u BL. Mora biti i takvih, samo ih je tesko naci od ovih samo-reklamera... Neki poznanik-poznanika je morao imati iskustvo iz prve ruke...
|
|
| 02-16-2006 02:03 PM |
|
|
edinko
Posting Freak

Status:
|
sto se plina tice nema problema ako se toci ukapljeni naftni plin, a kod nas ga nema nazalost,mozda do godine kazu tako (vec raja sipa propan-butan) ili vec sta sto smanjuje radni vijek motora.inace plin je extra rijesenje jer se sa ugradnjom plina u hrvatskoj nemora na test ispusnih gasova!!! sto se kod nas nemora uopste,ali ce se polako uvesti i to samo da nam novce uzmu.
gubitak snage je oko 5%,ali obzirom na gorivo koje sipamo nema znaci razlike cak nam moze i povecati snagu (tuzno).
ukapljeni naftni plin cinimi se da se tako zove ne ostavlja tragove na potrosnji motora kao propan-butan koji je "suh",ali se moze to rijesiti sa cescom promjenom ulja na nekih 5000 km i u odnosu na nekih 7000 (standardno),a u zavisnosti od kvalitete i vrste ulja koje se koristi.
to je spas kod automobila sa velikom radnom zapreminom!
edinko
|
|
| 03-04-2006 02:52 PM |
|
 |
gurtna
Junior Member

Status:
|
... Imao sam "kockicu" 316i, i vozio je nekih 100.000 km... Od dijelova za 3.5 godine? 2 kugle, 2 seta disk-plocica, lezaj u mjenjacu ( bio falican kod kupovine ),
E reci mi sta bi sa tim lezajem u mjenjacu kako sta jel to lupalo pri naglom pustanju kvacila posto kod mene trese i lupa 
Posto sam vec jedno ovo pitao da ne zna ko mozda sta bi moglo da bude onako ofrlje jer sam nasao u onom programu autodata i prvo upozorenje pise da mjenjac nije dobro nalegao na motor a to se meni desavalo i prije nego je skidan ????
This post was last modified: 10-03-2007 09:10 AM by gurtna.
|
|
| 10-03-2007 09:05 AM |
|
 |
|
|