Post Reply  Post Thread 
Pages (2): « First [1] 2 Next > Last »
Pitanje-dnevna svijetla ?
Author Message
tibor987
Member

Group: Registered
Status: Offline
Pitanje-dnevna svijetla ?

Dakle, pade mi napamet, da li se mogu srediti maglenke da mi budu kao dnevna svijetla, i da se upisu u saobracajnu kao dnevna svijetla da me murija ne gnjavi, znaci da ne bude u ulozi maglenke, nego dnevnih svijetala, s tim da ce sadrziti slabiju sijalicu da ne dere drugim vozacim u oci...

Ili druga ideja, bavim se idejom isto da, posto suu mene crni projektori, farovi su crni...ali mjesto gdje mi jezmigavac on je kao u obicnog fara ono chromiran...da stavim tamo 3 LED diode koje ce uvijek svijetliti, samo hoce li mi onda to pokriti zmigavac pa da ne ispadne svijetlo zut, ili jso gore da se uopce ne primjeti od sjaja LED-ica...

Ah da, za one koji ne znaju radi se o Fabiji 2002-e godine...hehe...otvoren sam za sve prijedloge...

Hvala unaprijed...

04-20-2008 11:00 AM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
Faya_M5
Posting Freak

RE: Pitanje-dnevna svijetla ?

ne znam vala za to za maglenke...kako god ti uradio, oni ce tebe handrit...a po 3 led diode su slabe i njih ne mozes koristit kao dnevna...

The only Power is ///M POWER, all others are SUCKERS!!!
04-20-2008 02:32 PM
Ja_i_Moj_GTI
Posting Freak

Prema zakonu, obavezno je da imas uvijek upaljena tj. danju oborena iliti kratka svijetla, svaki drugi vid svijetala na vozilu se ne tretiraju kao dnevna svjetla.
Nova vozila imaju tvornicki napravljena dnevna svjetla, a nasa policija se lomi sa vozacima takvih vozila iako u specifikacijama to zamjenjuje dnevna, kratka (oborena) svjetla. Rodjak moj je stavio traku sa led diodama izgleda ala novi audi A4, na peugeot 307 i dzaba, policija ga svaki put handri i svaki put dobije uplatnicu tj. kaznu...

Das Auto
Digital (Technology) and Elefant (power)
DIGIFANT

Ismet Mujezinović , Tešanj
04-20-2008 04:53 PM
Visit this users website Find all posts by this user Quote this message in a reply
MK516
Senior Member

Ja_i_Moj_GTI Wrote:
Nova vozila imaju tvornicki napravljena dnevna svjetla, a nasa policija se lomi sa vozacima takvih vozila iako u specifikacijama to zamjenjuje dnevna, kratka (oborena) svjetla.

Ne možeš ti to našoj seljačkoj stoci od policije dokazati!!!

Mirza Kalajdžisalihović
04-20-2008 06:24 PM
tibor987
Member

Oke hvala drug...sad mogu ovu ideju komotno staviti u ladicu oznacenu "karina zbog tupave murije"...thx jos jednom...

04-20-2008 09:45 PM
Edis Jasarevic
Glavni i neodgovorni urednik

Group: Administrators

tibor987 Wrote:
Dakle, pade mi napamet, da li se mogu srediti maglenke da mi budu kao dnevna svijetla, i da se upisu u saobracajnu kao dnevna svijetla da me murija ne gnjavi, znaci da ne bude u ulozi maglenke, nego dnevnih svijetala, s tim da ce sadrziti slabiju sijalicu da ne dere drugim vozacim u oci...

Ili druga ideja, bavim se idejom isto da, posto suu mene crni projektori, farovi su crni...ali mjesto gdje mi jezmigavac on je kao u obicnog fara ono chromiran...da stavim tamo 3 LED diode koje ce uvijek svijetliti, samo hoce li mi onda to pokriti zmigavac pa da ne ispadne svijetlo zut, ili jso gore da se uopce ne primjeti od sjaja LED-ica...

Ah da, za one koji ne znaju radi se o Fabiji 2002-e godine...hehe...otvoren sam za sve prijedloge...

Hvala unaprijed...

cilj paljenja dnevnog svjetla, i da to budu oborena iliti kratka svjetla nije da auto izgleda ljepse na cesti, nego da budes uocljiviji drugim vozacima u saobracaju.

Ne vidim razloga zasto bi maglenke palio umjesto kratkih svjetala? Mislis da ti auto ljepse izgleda ako tako radis? I jel ti prece da ti auto bude ljepse ili da si sigurniji u saobracaju?

Ispade sada da popujem, ali nemali broj puta sam se nashao u situaciji da sam krenuo u preticanje kada je jako svjetlo i da me je iznenadilo auto koje dolazi iz drugog smjera sa upaljenim pozicijima, ili nema nikako upaljena svjetla.

Otkako sam polozio, uvijek sam vozio sa upaljenim kratkim svjetlima, i milion puta me je policija zaustavila da mi kaze da su mi upaljena svjetla po dani (dok nije donesen zakon), a da ne pricamo o tome koliko ljudi pored ceste je znal9o mahat rukama kao da mi spase akumulator.

Dan kad su uveli da je obavezno paljenje kratkih svjetala tokom dana je meni praznik.

Mislim da cak postoje teme na ovom foruma od nekad davno sa pocetka PunGas.com gdje smo raspravljali upravo o upotrebi kratkih svjetala tokom dana.

We are PunGas.com ... Resistance is futile...You will be assimilated...You must comply... You will comply!
04-21-2008 06:48 AM
Visit this users website Find all posts by this user Quote this message in a reply
MK516
Senior Member

Ja iskren da budem milslim da je ovaj zakon jedna velika glupost (mada ima svojih prednosti), ali to nije tema pa neću dalje raspravljati. Što se tiče Tiborovog pitanja možda je bolje da se posavjetuješ sa majstorima i električarima koliko je to pametno jer maglenke su ipak maglenke, a farovi farovi! Nije maglenka dizajnirana da služi kao far i obrnuto, isto tako mislim da nije dobra ideja ni to da stavljaš LED u farove, a ti opet razmisli...

Mirza Kalajdžisalihović

This post was last modified: 04-21-2008 07:03 AM by MK516.

04-21-2008 07:02 AM
pajero1987
Posting Freak

Djelim Edisovo misljenje u potpunosti. Isto radim od kad sam polozio...

Ernes Jusovic, Sarajevo...prvi auto koji sam kupio bio je ustvari NEKRETNINA, neki stari Mercedes, star 40 godina, koga je lik donio na kamionu ispred moje kuce. I onda je tu stajo jedno 5-6 godina, ali ja sam ga prao svake nedelje. Posle sam ga iznajmio komsiji da leze kokosi u njemu pa smo djelili jaja...
04-21-2008 08:39 AM
Civic 16V
Clan AMK PUNGAS

Potpisujem. LED i slične stvari su OK samo kao pozicija jer ista ionako i nema neku bitnu funkciju.

"Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš nego sedam dana u bijedi."
04-21-2008 09:00 AM
Faya_M5
Posting Freak

I ja palim kratka od kako sam polozio...Laughing hehehe
a ko sto rece MK516, maglenka ima drugacije one razbijace unutra, ili ti ogledala, da rasipa svjetlost, a ne da baca snop, pa tako kad rasipa svjetlost ide u oci i smeta...ne moze ti to nikako ba...

The only Power is ///M POWER, all others are SUCKERS!!!
04-21-2008 09:44 AM
Pages (2): « First [1] 2 Next > Last »
Post Reply  Post Thread 

Possibly Related Threads...
Thread: Author Replies: Views: Last Post
  osiguranje pitanje prelude za lude 12 253 05-09-2008 08:30 PM
Last Post: prelude za lude
  Pitanje za sve... MK516 20 405 01-28-2008 04:11 PM
Last Post: MK516
  Pitanje za G lader NidjeVeze 17 733 12-07-2007 03:44 PM
Last Post: PITAROZDER