Post Reply  Post Thread 
Pages (2): « First [1] 2 Next > Last »
Pitanje za Ajdina-Ze
Author Message
prelude za lude
Posting Freak

Group: Registered
Status: Offline
Pitanje za Ajdina-Ze

Posto racunam da si mozda najpotkovaniji sa znanjem, onda pitanje upucujem tebi.
Radi se o autu koje sam vec ranije spominjao u nekoj temi.
Znaci, auto je golf 3, automatik, 1997. godiste, motor 2.0 8v. Tip svo vrijeme govori da je gti, ali moja procjena kaze da je samo oznaka i. Tip jos kaze da u papirima ima oznaku GTL i da je za francusko trziste.
Kvar se manifestuje u tome da se auto kad je dobro zagrijano jednostavno ugasi. Nekad se moze odmah normalno upaliti, a nekad mu treba 3-4 minute da se ohladi malo. Jos je problem da se obrtaji ne mogu dici preko 5000 obrtaja. Zvuci kao klasicna blokada na 5000 obrtaja. Kompjuter analiza je u pocetku izbacivala gresku u lambda sondi, pa nakon zamjene lambda sonde je pocelo izbacivati kresku u davacu impulsa na bregastoj (mjenjac-bregasta)E sad, sta se sve promijenilo: senzor protoka zraka (stvarcica na kucistu filtera zraka), lambda sonda, benzinska pumpa, finger i osovina, davac impulsa na bregastoj, svjecice.
Auto jos nije testirano dovoljno dugo da se vidi da li ce se gasiti, ali obrtaji jos uvijek ne mogu preko 5000 obrtaja. Ja sam mu juce skidao isduv da vidimo da nije slucajno zacepljen. Odvojio sam srednji i zadnji lonac i opet nema razlike. Nisam odvajao katalizator jer je bilo prekomplikovano posto je katalizator zajedno sa granom.
Neki mehanicar mi je juce rekao da bi trebalo otici ponovo u servis da se ponisti greska (jer nije ponistena nakon zamjene davaca impulsa).

Sad me interesuje tvoje misljenje, sta jos provjeriti i da li stvarno treba ponistiti gresku na komp.
Ja sam mu govorio da bi mozda trebalo provjeriti pritisak goriva i napon na diznama.
Hajde, daj koju pametnu, prijatelj se pravo obelaijo, a i mene kopka sta bi moglo biti.

HONDA FOREVER OR MAY BE NOT?
05-21-2007 07:56 PM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
nismo
Clan AMK PUNGAS

RE: Pitanje za Ajdina-Ze

posto jos Ajdina nema, to sto se gasi kad je zagrijan i nece da upali moze biti do anspric pumpe...

Golf 1.3
Peugeot 205 1.9 CTI cabrio, 1.1 CTI cabrio
Jetta 1.8 GTI
Nissan 200sx 1.8 turbo 16valve

http://www.bhtuning.com
05-22-2007 05:29 AM
pajero1987
Posting Freak

Ja sam naucio od Dr. Ajdina da se greske moraju ponistiti...On je to meni na A klasi svaki put uradio kad je nesto pravio...A sto se gasi, e do tog casa jos nisam dosao, pa ce valjda sada doci Dr. pa nam on objasniti...

Ernes Jusovic, Sarajevo...prvi auto koji sam kupio bio je ustvari NEKRETNINA, neki stari Mercedes, star 40 godina, koga je lik donio na kamionu ispred moje kuce. I onda je tu stajo jedno 5-6 godina, ali ja sam ga prao svake nedelje. Posle sam ga iznajmio komsiji da leze kokosi u njemu pa smo djelili jaja...
05-22-2007 06:04 AM
Visit this users website Find all posts by this user Quote this message in a reply
fastmf
Hota Racing

nismo Wrote:
posto jos Ajdina nema, to sto se gasi kad je zagrijan i nece da upali moze biti do anspric pumpe...

ili lambda sonda Smile

ali ponajprije ce biti da nesto nije u redu Very Happy

and the road becomes my bride.....
i"ve stripped of all but pride so in her i do confide....
and she keeps me satisfied........
05-22-2007 06:48 AM
Civic 16V
Clan AMK PUNGAS

Svakako ti je najlakše prvo poništiti grešku (izvadi osigurač od kompjutera 10 sekundi). Ako ne upali, čekaj Ajdina.

"Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš nego sedam dana u bijedi."
05-22-2007 07:01 AM
sadik007
Member

prelude za lude Wrote:
Kvar se manifestuje u tome da se auto kad je dobro zagrijano jednostavno ugasi. Nekad se moze odmah normalno upaliti, a nekad mu treba 3-4 minute da se ohladi malo.

u vezi gasenja kad je vruc, ispod razvodne kape ima neki davac, elektronika... Navjerovatnije ti je to..
Moras naci nekoga ko ima dobar citac... ala bosch KTS system.

Sto se tice ponistavanje greske.. Skini alkumator.. nek ti ostane preko noci i greske ce se ponistiti... Moraju sve greske biti ponistene, nakon zamjene senzora...

a sto se tice senzora za zrak, djabe si ga mjenjao.. vecina njih 90% koje sam ja vidio samo treba dobro ocistit. Ja koristim sprej za ciscenja karburatora, radi extra.. Kad resetujes compjuter mislim da ce ti auto moci ici preko 5000 obrtaja...

05-22-2007 07:05 AM
prelude za lude
Posting Freak

To za ponistavanje, nisam znao kako ide kod VW. Znam da kod Honde je dovoljno skinuti minus klemu minimalno 30 sec. Na ovom golfu sam skidao minus klemu na 10 minuta, ali nista se nije desilo. Neki mehanicar mi je rekao da ipak to ponistavanje treba odraditi komp.

05-22-2007 08:27 AM
sadik007
Member

prelude za lude Wrote:
To za ponistavanje, nisam znao kako ide kod VW. Znam da kod Honde je dovoljno skinuti minus klemu minimalno 30 sec. Na ovom golfu sam skidao minus klemu na 10 minuta, ali nista se nije desilo. Neki mehanicar mi je rekao da ipak to ponistavanje treba odraditi komp.

ma svata auto mogu kad skines masu.. samo treba dugo ostaviti.. nemozes ponistiti servis i slicno.. ali moze greske..
ja imam VAG-com pa tako da nisam probavao rucno na VW...

koji ti je model auta.. godine i motor... da vidim ima li ti sta u autodata

05-22-2007 08:34 AM
ajdin_ze
Dezurni drug milicajac

Group: Administrators

E ovako.
Prvo nemoze biti GTI samim tim sto je automatik.Ali to nije ni bitno.Iz svega sto si naveo meni smrdi na senzor radilice.Kad se ugrije ugasi se a kad ohladi pali.
Pumpa tesko jer si napisao da je zamijenjena.
Radi lambda sonde se nece ugasiti i cak mozes je i istekati opet ce upaliti.
Radi senzora bregaste isto tako nece se ugasiti nego ce preci na pomocni program rada da bi mogao doci do servisa.
Probajte sa senzorom radilice.Mislim da je do njega jer sam nedavno imao isti problem na jednom fiatu.Samo sto je meni na dijagnostici odmah prikazivao senzor radilice cim se auto ugasi.Zamijenio senzor i sve ok.

P.S.
Kod japanaca i nekih azijskih vozila pali fazon sa skidanjem kleme.Kod svih ostalih(amerika,evropa)nepije vode.Tako da nemoj bezveze to pokusavati.
Kod opela naprimjer ako ustekas ispravan dio on sam izbrise gresku dok kod nekih mercedesa i bmw-a nije tako.Na njima moras spojiti dijagnostiku i izbrisati gresku da bi centrala prepoznala ispravan dio.

S postovanjem Puric Ajdin,,,,Zenica
05-22-2007 11:33 AM
Visit this users website Find all posts by this user Quote this message in a reply
prelude za lude
Posting Freak

Ima li gdje kakva slika kako izgleda taj senzor.

U servisu su rekli da ovaj senzor bregaste ima veze sa palenjem i obrtajima.
Inače, dijagnostika stalno izbacuje da je greška u senzoru bregaste.
Ne mogu da vjerujem da su u servisu samim tumačenjem dijagnoze greskom zamijenili senzor radilice sa senzorom bregaste!!!

This post was last modified: 05-22-2007 02:50 PM by prelude za lude.

05-22-2007 02:46 PM
Pages (2): « First [1] 2 Next > Last »
Post Reply  Post Thread  DODAJ SLIKU

Possibly Related Threads...
Thread: Author Replies: Views: Last Post
Icon_cry BMW 324d ne gasi lampicu za ulje bokiss 2 299 08-08-2008 12:40 PM
Last Post: bokiss
  servo za golf 2 (nadogradnja) mladen03 6 434 07-08-2008 07:41 PM
Last Post: mladen03
  vezano za rpm sensore fastmf 0 275 03-07-2008 12:37 AM
Last Post: fastmf