|
Pitanje za edisa
|
| Author |
Message |
PITAROZDER
Super Moderator

Group: Super Moderators
Status:
|
RE: Pitanje za edisa
Edise utrka na ovoj stazi se vozi 17 godina. Gjde si naso podatak da je bila i prije 27. Prgva utrka na ovoj stazi vožena je 1991 a mika hakinen je pobijedio 2000 za 2. pozicije. prema tome nemam riječi.
pa i bolje ti je da sutis
idemo ja moja treba i njen frajer
on me pita :"imas li dvije marke?"
reko:"nemam, a i da imam odakle mi"
|
|
| 04-27-2008 03:34 PM |
|
|
start_finish
Junior Member

Group: Registered
Status:
|
Edise utrka na ovoj stazi se vozi 17 godina. Gjde si naso podatak da je bila i prije 27. Prgva utrka na ovoj stazi vožena je 1991 a mika hakinen je pobijedio 2000 za 2. pozicije. prema tome nemam riječi.
Hoću onog momenta kad me ti uvjeriš da nisam u pravu u vezi sa ovim što sam napisao.
|
|
| 04-27-2008 04:51 PM |
|
 |
PITAROZDER
Super Moderator

Status:
|
Hoću onog momenta kad me ti uvjeriš da nisam u pravu u vezi sa ovim što sam napisao.
pa ima li covjek pravo na lapsus i gresku pobogu si covjece ... mora li se odma ic na vadjenje ociju
|
|
| 04-27-2008 06:54 PM |
|
|
Edis Jasarevic
Glavni i neodgovorni urednik

Group: Administrators
Status:
|
Rijec o utrci za Veliku Nagradu Španije.
Kao sto vjerovatno znas, ne odredjuje staza naziv Velike Nagrade, pa tako se ove utrka ne zove Velika Nagrada Barcelone, ili Catalunya-e.
Ukupno je održano 50 utrka za Veliku Nagradu Španije, (52 utrke ako racunamo i Penya Rhin Grand Prix-e 1948 i 1950 godine) od tog broja 39 utrka je bilo u okviru Formula 1 šampionata. Velika Nagrada Španije se održavala na 5 različitih staza: Pedrables, Jarama, Montjuich Park, Jerez i naravno sadašnja staza Catalunya.
Utrke za Veliku Nagradu Španije dakle vozile su se i na stazi Jarama, gdje je 1981. godine pobijedio Gilles Villeneuve nastupajući za ekipu Ferrarija, a tada je startao sa 7 pozicije.
Mika Hakkinen je 1997. godine u Jerezu pobijedio kada je startao sa 5. pozicije (govorimo o utrkama u kojima nije bilo kise) mada to nije bila VN Španije nego VN Europe.
2000. godine o kojoj govoris prilicno se dobro sjecam. Schumacher i Hakkinen su startali iz prvog startnog reda, Schumacher je drzao prvu poziciju skoro cijelo vrijeme, nakon prvih odlazaka u boks, opet je Schumacher zadržao prvu poziciju iako se Hakkinen nashao u boljoj poziciji jer u momentu kada je on ostao duže na stazi od Schumachera prije odlaska u boks, nije bilo velikog saobraćaja pa je mogao nadoknaditi nešto zaostatka.
Medjutim prilikom drugog odlaska u boks, Schumacherovi mehaničari su se uspaničili, jer je bila mala razlika između Hakkinena i Schumachera, te je Schumacheru ranije dat signal da krene nazad u utrku. Na njegovu zalost, dosipanje goriva u tom momentu jos nije bilo zavrseno. Rezultat te greske je povrijedjen glavni mehanicar Michaela Schumachera koji ce kasnije postati puno poznatiji zbog spijunaze. Njegovo ime je Nigel Stepney.
Kasnije mu je jos i pukla guma i svasta nesto, ali na kraju se utrka zavrsila u korist Hakkinena i McLarena koji je trecu godinu zaredom ostvario dvostruku pobjedu na VN Španije.
I to je to samo ne znam zasto spominjes tu utrku? Rekao sam da se 27 godina na utrci za Veliku Nagradu Španije nije desilo da neko ko ne starta iz prvog startnog reda (a prvi startni red cine osvajac pole i drugoplasirani na kvalifikacijama), u uslovima kada nema kiše, dodje do pobjede.
Zadnji put- Gilles Villeneuve, Scuderia Ferrari, staza Jarama, utrka za VN Španije, 1981. godina. Startao sa 7. utrku zavrsio kao pobjednik .
statistika se nastavlja i dalje obzirom da je i ovu utrku pobijedio Raikkonen koji je startao sa pole pozicije.
We are PunGas.com ... Resistance is futile...You will be assimilated...You must comply... You will comply!
|
|
| 04-27-2008 07:46 PM |
|
 |
pajero1987
Posting Freak

Status:
|
Nema to kod nas...znas kako kazu "mozes 100x biti dobar, jednom nemoj biti ko da nikada nisi nista dobro uradio"
Ernes Jusovic, Sarajevo...prvi auto koji sam kupio bio je ustvari NEKRETNINA, neki stari Mercedes, star 40 godina, koga je lik donio na kamionu ispred moje kuce. I onda je tu stajo jedno 5-6 godina, ali ja sam ga prao svake nedelje. Posle sam ga iznajmio komsiji da leze kokosi u njemu pa smo djelili jaja...
|
|
| 04-27-2008 07:48 PM |
|
|
Edis Jasarevic

Status:
|
covjek u pravu, ja sad ne znam i nemam snimke da pogledam da li sam rekao ''na ovoj stazi'' ili na ''ovoj utrci''.
Poenta je da se radi o ukupnoj statistici za VN Spanije, a ne o ukupnoj statistici za utrke odrzane na stazi Catalunya.
Tacno je da se prva utrka na Catalunya odrzala 1991. godine.
Ali VN SPanije se odrzavala i mnogo ranije prije nego je izradjena ova staza.
Nadam se da je sada jasnije.
We are PunGas.com ... Resistance is futile...You will be assimilated...You must comply... You will comply!
|
|
| 04-27-2008 07:51 PM |
|
 |
pajero1987
Posting Freak

Status:
|
Ma nije pojenta je li on upravu ili nije. Nego nacin na koji je napisao! Fatat se za sitnicu i pametovati nije uredu. Zar nije mogao reci "Mislim da si pogrjesio u godinama odrzavanja utrke i to je bilo tada i tada pozdrav!" a ne nemam rijeci...cccc...Savjeti za poboljsanje su uvjek dobro dosli ali pametovanje...
Ernes Jusovic, Sarajevo...prvi auto koji sam kupio bio je ustvari NEKRETNINA, neki stari Mercedes, star 40 godina, koga je lik donio na kamionu ispred moje kuce. I onda je tu stajo jedno 5-6 godina, ali ja sam ga prao svake nedelje. Posle sam ga iznajmio komsiji da leze kokosi u njemu pa smo djelili jaja...
|
|
| 04-27-2008 07:59 PM |
|
|
PITAROZDER
Super Moderator

Status:
|
covjek u pravu, ja sad ne znam i nemam snimke da pogledam da li sam rekao ''na ovoj stazi'' ili na ''ovoj utrci''.
Poenta je da se radi o ukupnoj statistici za VN Spanije, a ne o ukupnoj statistici za utrke odrzane na stazi Catalunya.
Tacno je da se prva utrka na Catalunya odrzala 1991. godine.
Ali VN SPanije se odrzavala i mnogo ranije prije nego je izradjena ova staza.
Nadam se da je sada jasnije.
vozila se tad velika nagrada granade u andaluziji al ti si tad mali bio
|
|
| 04-27-2008 08:11 PM |
|
 |
start_finish
Junior Member

Status:
|
Nisam siguran u to da li si reko prvi startni red ili pole position prema tome moje izvinjenje.
Kada se govori o nekim tehničkim stvarima staze a to je npr. da li je na stazi moguće preticanje onda je itekako bitno o kojoj se stazi govori i gdje se ta utrka vozila. Totalno je irelevantno govoriti o utrci u spaniji koja se vozila na nekoj drugoj stazi. Irelevanto u slučaju kada se oznose ovakvi podaci tipa ovog današnjeg. Sva statistika vezana za bilo koju stazu (isključivo ona o preticanjima i mehaničkim kvarovima) se može usporedjivati samo sa statističkim podacima utrka koje su vožene na istoj stazi. Čak i male izmejene su bitne ali ne toliko. Jer ti kada govoris o tome da staza ne dozovoljava preticanja onda to ne vrijedi za stazu koja je bila 81 godine.
Izvinjavam se svima koji misle da sam vrijedjao. Nisam imao namjeru i editovat ću svoj post pošto vidim da ga neki smatraju kao uvredu.
|
|
| 04-27-2008 08:25 PM |
|
|
Edis Jasarevic

Status:
|
tacno je i to da konfiguracija staze utice na statistike, ali statistike su suhi brojevi, a u Formuli 1 statistike se vode prvenstveno prema VN a posebno se vode prema stazi. Mada svi statisticari uvijek preferiraju govoriti o statistikama VN a rijetko o statistikama staze, jer se staze mijenjaju, a VN ne mijenja.
Inace zbog statistika uvijek dolazi do rasprava. Recimo Juan Manuel Fangio i Michael Schumacher i doba kada je Schumacher obarao rekorde koje je postavljao Schumacher.
Procentualno, Juan Manuel Fangio ima bolju statistiku nastupa i pobjeda, ali malo ko obrati pažnju da kada je Schumacher vozio onda je bilo 18-19 trka po sezoni, a kada je Fangio vozio bilo je upola manje. Osim toga potpuno drugaciji uvjeti i to.
Ali statistika je statistika i ne poznaje tek faktore.
Osim toga, pobjeda Raikkonena je recimo znacila da je 8 godina zaredom utrku pobijedio onaj ko je osvojio pole. Posljednji put je Hakkinen pobijedio a da nije osvojio pole.
Niti staza u Barceloni nije ista ona koja je bila 1991. godine kada je vozena prva trka. Mijenjana je prvi put nakon 1994. godine i pogibije Senne, a kasnije je isto tako u dva navrata mijenjana konfiguracija određenih krivina. pa su cak i neke krivine potpuno izbačene pa danas umjesto tih sikana i krivina imamo ravne pravce.
|
|
| 04-28-2008 06:13 AM |
|
 |
|
|