Post Reply  Post Thread 
Pages (6): « First < Previous 2 3 4 5 [6] Last »
Pitanje za edisa
Author Message
start_finish
Junior Member
**

Group: Registered
Status: Offline
RE: Pitanje za edisa

KERS nije dozvoljen još uvijek. Dozvoljeno ga je testirati ti si rekao da ga koriste na utrci. ("We Have Run It on a car...")

Podatke o zaustavljanju u box tipa koliko goriva se toči nemam ali svi to rade maximalno brzo i sve zavisi od toga koliko goriva se toči. Mclaren je svaki put točio dosta menje goriva i zbog toga su bili brži u boxevima. Ako te tolko zanima naćemo podatke o tome koliko goriva se toči u sec. pa to izračunaj sa vremenom i vidit ćeš da nije moglo brže.

Mclaren je sa 3 odlaska u box imao samo 3,7 sec zaostatka za ferrarijem (lewis - massa) na kraju što znači da su u utrci napravili dodatnih 23 sec prednosti u odnosu na njih (s obzirom da za jedan ulazak treba okok 26 sec). U box su morali 3 puta jer su imali problem sa raslojavanjem gume i da nisu desilo bi im se isto što i priošle godine lewisu, te su u dogovoru sa ljudima iz bridgestonea tako odlučili. Kovalainen je bio teži na startu i od Lewisa i od Masse ali mu je u kontaktu sa Kimijem na startu pukla guma što znači da je imao realne šanse za pobjedu da se to nije desilo. Al dobro šta bi bilo kad bi bilo o tome nećemo.

Ono sto ostaje čudno je što je Hamilton zabrljao na kvalama jer je bio najlakši od prve četvorke. massa je odradio dobar posao na kvalam kimi je bio najteži a Kovalainen je bio teži i od lewisa i od masse što znači da je odradio super posao.

Ferrari je za nijansu brži ali ne toliko koliko mislite samo što to koriste maximalno dobro. Ništa ne prepuštaju slučaju.

05-12-2008 07:27 AM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
PITAROZDER
Super Moderator

Group: Super Moderators

Edis Jasarevic Wrote:

Quote:
Brawn said: "We've run it on a car for the first time. Not at a very high level but we've got it functioning."

McLaren sa istom tezinom bolida nije mogao dostici perfomanse Ferrarija i to se vidjelo na kraju utrke, dakle to je potez ocajnika, jer je McLarenu prijeko neophodna pobjeda. Nakon Australije nista nisu uspjeli uraditi. To je opet moje misljenje, i sa njim se ne morate slagati.

Ferrari je to mogao i brze odraditi i ranije su to znali raditi i brze.

O navijanju necu vishe ni da raspravljam. Ovo je za mene samo posao, i kad radim svoj posao apsolutno me ne zanima ko ce pobijediti. Moje je da odradim sto trebam, a na vozačima je da naprave ili ne naprave rezultat.

sam je garavi poslije trke za speed kanal izjavio da imaju problem sa mekanom komponentom  u krivinama citavu godinu i da su na nagovor ljudi iz "bridgestone" bili primorani na tri stopa taktiku u Turskoj ... mimo toga ICE MAN je odvezo trku sa slomljenim krilom (kolizija sa kovalainenom na samom stratu trke) sa strane auta koji nisu u boxu mogli promjenit na izmjeni guma , jer im je trebalo vise vremena

idemo ja moja treba i njen frajer
on me pita :"imas li dvije marke?"
reko:"nemam, a i da imam odakle mi"
05-12-2008 08:03 PM
start_finish
Junior Member
**

Da znam da je kimiju bilo ostećeno krilo ali isto tako mislim da nije previse gubio radi toga. Mijenjanje krila traje 10tak sec a ako mnogo gubis time onda je bolje promijenit ga pa možda čak i nadoknaditi tih 10 sec nego se mučit cijelu utrku. Al opet to samo oni znaju i mislim da ga ne bi pustili da je to bitnije uticalo na njegove performance. Uticalo jest al ne bi reko da je bilo previse.

Gume u Istanbulu jako trpe posebno u 8 zavoju tj prednja desna. Mclaren je prošle godine ovdje imao isti problem i ove godine su odlučili ići na 3 stopa što je po meni samo dodatni hendikep a ne kako edis kaže potez očajnika da budu brži. Kako neko može i pomislit da će mu to donijet prednost. Oni su znali koliko gube time. Pa oni se bave operacijama o kakvim mi samo možemo sanjat a on priča o nekim očajničkim potezima.

05-12-2008 08:47 PM
Haris
Member

Samo bih dodao jednu stvar koju možete ovdje pročitati, McLaren je opet slagao i jasno je da nisu MORALI ići na 3 stopa nego su to tako uradili jer su MORALI PROMIJENITI pristup utrci, ići agresivnije u nadi da će pobjediti brži bolid. Sad, to okarakterizirati kao potez očajnika možda i nije najbolja opcija. A odluci na upotrebu te strategije su sigurno najviše donijeli Lewisov kamikaza-playstation(McM simulator) stil vožnje i njegov očigledni nedostatak brzine proteklog vikenda u odnosu na kolegu Kovalainena.

Bridgestone denies forcing strategy

Bridgestone has denied that it compelled McLaren to put Lewis Hamilton on a three-stop strategy in Turkey.

After finishing second to Felipe Massa, Hamilton suggested that McLaren's strategy had been dictated by Bridgestone because the tyre company feared a repeat of Lewis's 2007 Istanbul tyre failure.

But Bridgestone's motorsport manager Hirohide Hamashima told ITV Sport's James Allen that, while Hamilton's tyres were indeed at risk, the company's only request had been that McLaren ensured his middle stint was no longer than 18 laps.

Hamashima said Bridgestone had recommended a two-stop strategy with pit visits on laps 20 and 38.

Instead McLaren opted for three stops, with Hamilton pitting on laps 16, 32 and 45.

"They made us do a three-stop as it was the safest route to go," Hamilton said in the post-race press conference.

"Unfortunately for us, that put us in not such a strong position to win the race."

Bridgestone also confirmed that Hamilton was the only driver to suffer from the tyre problems, which appeared to be a consequence of the high loadings his driving style generated in the long, ultra-fast turn eight.

"These concerns affected no other car on the grid, and we will be analysing the data to see what we can learn from this," said Hamashima.

Here you can enter a short message which will automatically be appended to the bottom of your posts.
05-13-2008 11:32 AM
Pages (6): « First < Previous 2 3 4 5 [6] Last »
Post Reply  Post Thread 

Possibly Related Threads...
Thread: Author Replies: Views: Last Post
  F1: Ferrari započeo pripreme za novu sezonu Rainman 10 426 01-07-2008 03:52 PM
Last Post: Faya_M5
  testiranja za novu sezonu PITAROZDER 1 126 11-06-2007 10:33 PM
Last Post: eXmAn
  FIA objavila F1 kalendar za narednu sezonu Fele 0 205 08-11-2007 12:34 PM
Last Post: Fele
  Prognoza za UK Lage- alijas240Z 18 410 07-06-2007 07:53 PM
Last Post: Rainman
  Pole za Hamiltona! Edis Jasarevic 6 208 06-10-2007 07:13 AM
Last Post: Faya_M5

View a Printable Version
Send this Thread to a Friend
Subscribe to this Thread | Add Thread to Favorites