|
Pomoc...Izbor automobila...
|
| Author |
Message |
Ja_i_Moj_GTI
Posting Freak

Group: Registered
Status:
|
RE: Pomoc...Izbor automobila...
Ukoliko je tvoj izbor uzivanje u voznji i karizma, onda definitivno alfa, ali po mome misljenju, ukoliko zelis malo smirenije i funkcionalno vozilo koje poslije mozes prilicno lahko prodat, najbolji izbor bi bio opel astra i mislim da je za ovo vozilo jako prihvatljivo odrzavanje...
Das Auto
Digital (Technology) and Elefant (power)
DIGIFANT
Ismet Mujezinović , Tešanj
|
|
| 04-21-2008 07:14 PM |
|
|
goran16v
Posting Freak

Status:
|
Goran 16V: Shvatio sam tvoju poentu za golfa, ali četvorke su zaista Ok ... samo nije to to... Peugeot je mislim skup za održavanje... Pretpostavljam to po Citroenu kojeg sam vozio... Mada me Peugeoti ne privlače u ovom novom dizajnu...
...
Što se tiče toga da i supruga vozi njen jedini zahtjev je dizel... S obzirom da inače relativno puno prelazim km godišnje( cca 20-ak hiljada) to je i bio razlog za razmišljanje o jačim motorima...Mislim da i Astra 2.2 kao i Focus 2.0 nemaju baš veliku razliku potrošnje u odnosu na Alfu 2.4...
Naravno svjestan sam da Astra 2.0, Focus 1.8 ili Alfa 1.9 troše manje i da su jeftiniji za registraciju ali u principu potrošnja nije odlučujući faktor izbora, jer mislim da razlike i nisu tako velike ( možda malo griješim) ...
...
Sada vozim motor koji jedva troši 5 lit ali tako i ide...
...
Znači treba mi porodično auto za odlazak na more i nedeljna švrćkanja, te svakodnevne relacije od cca 50 - 60 km... Neću karavana a ostalo... možda neki od japanaca ali nijedan me nije dotakao...
Ako smijem da primjetim iz svog iskustva, ukoliko pod "cijenom odrzavanja" podrazumjevas ovlastene servise i original dijelove onda su ti cijene odrzavanja generalno vrlo slicne, bez obzira da li se radi o skodi ili alfa romeu! Cak sta vise, mislim da je po tom pitanju alfa najnepoboljnija kad se uzme u obzir servisna infrastruktura. Odrzavanje kod "svog" majstora uz zamjenske dijelove se u zadnjih par godina znatno popravilo po pitanju "francuza" pogotovo sto je jedan od najvecih dealera autodijelova u SA uvoznik Valea koji je najcesci isporucilac dijelova za francuska auta i to po vrlo pristupacnim cijenama.
20 000 je prosjecna kilometraza, nije bas previse ali dovoljno da se u kalkulaciju uzme i potrosnja. Ja sam svojevremeno vozio BMW dizel sa 6 cilindara, a neposredno poslije njega TDI sa 4 cilindra i razlika u potrosnji je bila 2-3 litra, ako sestak na otvorenom trosio 7 cetvrtak je trosio 5, ako je sestak po gradu trosio 10 ovaj je trosio 7. To ipak dodje 20% razlike u potrosnji, pogotovo sto se dizel sestak po potrosnji priblizava benzincu i sa najnovijom cijenom dizela (2,25 KM/lit) cijela isplativost dolazi pod upitnik.
Sto se snage tice, svakl noviji turbo dizel sa 90 - 110 KS uz dizelski obrtni momenat je sasvim dovoljan za nase ceste. Moja auto je dizel sa 140 KS, a prije toga je bio 90 KS i do mora je i tih 90 KS bilo vise nego dovoljno, a ovih 140 je "zali boze neiskoristene snage"...
Proud to be BMW E 21 owner!
|
|
| 04-21-2008 07:30 PM |
|
 |
Il Grande Blek
Junior Member

Status:
|
Moje izbor je (naravno) Alfica. Mislim da je odnos ulozenog i dobijenog najbolji. Ipak, moras imati na umu da je Alfa 156 visa klasa od Focusa i Astre i da si za cijenu nove mogao uzeti i Astru i Focusa zajedno. Zelim da kazem, da tu nije u pitanju samo brand ili image koji je diktirao cijenu, vec i tehnologija i materijali koji su ugradjeni u to auto.
Ja svoju guslam vec duze vremena i do sada nisam imao niti jedan ozbiljniji kvar (redovan servis i cao), doduse kod mene je 2.0 T.S.. Diesela nisam htjeo ni da je bio 1000 KM jeftiniji (ovo nema veze sa odrzavanjem i sl. vec jednostavno srce je kucalo za Alfin benzinac)...
|
|
| 04-24-2008 06:49 AM |
|
|
The Mladen
Member

Status:
|
Mislim da je Astra i Focus bolji izbor od Alfe... Ipak su to rasprostranjenija (MNOGO) auta u BiH, bolje drze vrijednost, oba imaju dobre dizele i mnogo vecu servisnu mrezu, dok za Alfu ja koliko znam ima samo Hota servis u Sa (ispravite me ako grijesim, nisam siguran).
Na strani Opela i Forda je i registracija, a i odrzavanje generalno. Alfa je premium marka, dok su Astra i Focus porodicna auta takoreci za svaciji dzep. I sigurno ima osjetne razlike u cijeni odrzavanja... I jos nesto: Astru i Focusa mnogo lakse voze zene, Alfa je pregolema i prejaka za zensku nogu.. cast izuzetcima ali u 90% slucajeva je zenama tesko voziti i Jugu, a kamoli nesto vece.
Moj izbor je Astra, a tebi sretno sta god da uzmes...
|
|
| 04-29-2008 03:39 PM |
|
 |
herkules
Posting Freak

Status:
|
Od ponuđena 3 Alfa. Ali razmisli i o nečem drugom... 
Moras ti vodu na svoju vodenicu.CCCCcccc
Ali nema veze Alfa definitivno....
...0-100KM/h 9.3sec 402m-17.2sec
Testirano G-techom
|
|
| 04-30-2008 10:45 AM |
|
|
Il Grande Blek
Junior Member

Status:
|
U potpunosti se slazem sa The Mladenom i neka Hotu posluzi zdravlje jos dugo godina
|
|
| 05-05-2008 12:32 PM |
|
 |
Travnicki Nocni Setac
Junior Member

Status:
|
Ok... U pricipu mnogo ste mi pomogli...
U nedavnom obilasku par vozila naletio sam na slijedeće:
AlfaRomeo 2.0 Twin Spark 16 V Selespeed... Godište 2000 ... cijena 10.500 KM...
Iako sam tražio dizelaša ova je zapala za oko i meni i supruzi...
Zamolio bih da mi poznavaoci Alfe kažu nešto o Selespeed sistemu... Osnovno znam(način rada i sl.) ... Interesuje me pouzdanost...Kvarovi... Kontrola i kalibriranje sistema i sl. Ima li iko ličnog iskustva sa ovim sistemom?...
Noć je doba u kojem i tri tačke imaju smisla...
|
|
| 05-10-2008 09:19 PM |
|
|
pajero1987
Posting Freak

Status:
|
Meni je moj drug rekao da je to super dok radi ali kada se pokvari neka ti je Bog na pomoci, ali rijetko se kvati...Super je taj auto!
Ernes Jusovic, Sarajevo...prvi auto koji sam kupio bio je ustvari NEKRETNINA, neki stari Mercedes, star 40 godina, koga je lik donio na kamionu ispred moje kuce. I onda je tu stajo jedno 5-6 godina, ali ja sam ga prao svake nedelje. Posle sam ga iznajmio komsiji da leze kokosi u njemu pa smo djelili jaja...
|
|
| 05-11-2008 03:56 PM |
|
 |
goran16v
Posting Freak

Status:
|
Cekaj Edisa da proslavi Massinu pobjedu pa da ti sta napise o tome, on ima AR 147 sa tim mjenjacem...
Proud to be BMW E 21 owner!
|
|
| 05-11-2008 04:56 PM |
|
|
nigrutin
Member

Status:
|
uzmi alfu al 1.9 JTD koliko znam taj motor se pokazao u alfi najbolje do sad
u skoro svakom pogledu samo bjezi od focusa sa tdci motorom jer nase gorivo nije za njih
|
|
| 05-12-2008 03:23 PM |
|
 |
|
|