Post Reply  Post Thread 
Pages (2): « First [1] 2 Next > Last »
Prosjecni radni vijek jednog motora(u km)
Author Message
lahor
Junior Member
**

Group: Registered
Status: Offline
Prosjecni radni vijek jednog motora(u km)

Posto uskoro treba da kupim auto, polovan , tamo negdje oko 2001-2002(vjerovatno picasso) , i posto u ponudi vidim veliki broj auta s kilometrazom u prosjeku od 150000,interesuje me koliki uopsteno jedan motor u autu moze da predje kilometara prije nego ne dodje na remont?
U pitanju su iskljucivo benzinci..Kako ja to gledam ,ako uskoro kupim auto, a sam ne prelazim 10000 km godisnje , onda bi do neke realne granice od 250000 meni trebalo jos 8 godina(uzimajuci u obzir odstupanje) da to i dostignem...Sta je glavni üzrocnik"nize cijene auta, godine ili kilometraza????
Da, u ponudi za picasso vidio sam i auta sa predjenih 235000 km ...
Sta biste vi prije(naravno ukljucujuci detaljan pregled auta): auto 2002 sa 210000 km ili auto 2000 sa 135000km?
hvala

This post was last modified: 10-31-2007 06:20 AM by lahor.

10-31-2007 06:19 AM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
Civic 16V
Clan AMK PUNGAS

RE: Prosjecni radni vijek jednog motora(u km)

U principu se za cijenu najviše gleda godina. A koliko će motor još preći zavisi od dosta toga, kako je vožen, održavan, koje ulje je sipano i koliko redovno je mijenjano i sl. i, naravno, koji je proizvođač u pitanju. Što se tiče konkretno Picassa, tu nek' ti neko drugi pomogne s iskustvima.

"Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš nego sedam dana u bijedi."
10-31-2007 06:38 AM
pajero1987
Posting Freak

Sve ti je drug to diskutabilno...Svi noviji motori su manje vise elektronsko sranje i sve "radi" kompjuter. Nema vise starih Mercedesovih ili BMW motora koji predju i do 500 000km bez problema. Iz iskustva...Mercedes 124 motor 2,0D bez problema 700 000!!! E tad je poceo da za*ebava i odmah sam ba prodao...

E to vise nema, sada jedino mozes kupiti auto ako si ti pratio istoriju auta! Tj ako znas predjenu km tog auta...Iskreno bez dobrog pregleda i tacno odredjene km ja ni jedno auto ne bih uzeo. Taj iz 2000 malo presao ali postoji mogucnost da je km vracana, sto ne znaci da i ovaj iz 2002 nije vise presao. moj ti je savjet otvori 4 ociju kada kupujes polovno auto...

Ernes Jusovic, Sarajevo...prvi auto koji sam kupio bio je ustvari NEKRETNINA, neki stari Mercedes, star 40 godina, koga je lik donio na kamionu ispred moje kuce. I onda je tu stajo jedno 5-6 godina, ali ja sam ga prao svake nedelje. Posle sam ga iznajmio komsiji da leze kokosi u njemu pa smo djelili jaja...
10-31-2007 06:49 AM
Visit this users website Find all posts by this user Quote this message in a reply
lahor
Junior Member
**

NIsam napomenuo da nisam u Bosni , vec u Holandiji i vecinu tih auta prodaju auto kuce koje daju i garanciju (nije nesto puno , al opet i par mjeseci je dovoljno)...Mene interesuje da li , u principu, danasnja auta, bez obzira koji tip, mogu da predju 250000 km bez nekih vecih problema...Ja ciljam na motor 1.8. 16v i vjerujte mi , pregledao sam sve opcije i sve proizvodjace, procitao masu testova i jos nisam naisao na auto kom nisu nasli neku manu..
Zapalim se za nisana almeru, kazu nekakvo otezanje na nekim lancima(ne mogu sad na brzinu da se sjetim tacnog naziva), Honda Jazz dobra , ali malena i skupa, Tojota Jaris verso dobra, al meni ruzna, golfa necu ni pod razno(jer mi je dosta dvojke), renault vec imam dole u bosni i sad za sad je dobar, al necu jos jednog renaulta(da malo promijenim),mercedes a klase ne hvale previse, mazda 323 mi je nekako bezlicna(citam dobra), ford fokus mi je bio onako simpatican , al mi je najvise za oko zapeo bas taj picasso(iako je malo tezi , al je porodicno auto koje mi i treba i nije skup) ..Na testovima, pocev od Holandjana , pa do Hrvata(autoportal) niko nema neke velike zamjerke na auto i kazu da je najbolji citroen do sad..E sad, za benzince , kolika je njihova gornja granica u kilometrazi jer znam da ne mogu praviti kao dizelasi ?

10-31-2007 07:08 AM
pajero1987
Posting Freak

Pa sto odmah nisi rekao da ne kupujes kod nasih sanera...hahahaha...Dobro ti je Civic rekao sve ti je to do servisa motora, odrzavanja, voznje...ali u principu ja ne vidim da bi do nekih 250 000 trebalo biti nekih velikih gresaka uz redovno odrzavanje...Ali ipak najbolje je da ti to do u detalje kaze a ko drugi nego Ajdin_Ze...

P.S. Sta fali A klasi??? Jest malo mala, ali je ok. Ja imam 1,4 benzin i do sada je kuc,kuc....mashala...

Ernes Jusovic, Sarajevo...prvi auto koji sam kupio bio je ustvari NEKRETNINA, neki stari Mercedes, star 40 godina, koga je lik donio na kamionu ispred moje kuce. I onda je tu stajo jedno 5-6 godina, ali ja sam ga prao svake nedelje. Posle sam ga iznajmio komsiji da leze kokosi u njemu pa smo djelili jaja...
10-31-2007 07:14 AM
Visit this users website Find all posts by this user Quote this message in a reply
Francuz
Senior Member

Imao sam peugeot 406 1.800cm3 16s i bio prezadovoljan.
Uz lijepu servisnu knjizicu i sa 100 000km predjenih mislim da mozes napraviti dobru aferu cijene se krecu od 3000€ pa nadalje barem ovdje.Ukoliko uzimas kod auto dilera mozes traziti i dodatnu garanciju ali ces onda teze pregovarati o cijeni.Sretno

Opel Astra 1.7 DTI 16V
Garmin Nuvi 760TFM
10-31-2007 07:54 AM
Edin
Member

U svakom slučaju otiđi neka ti premjere kompresiju i pogledaju kvalitetu ulja (da nema kakvih aditiva za nabijanje kompresije). To je bitan podatak o stanju motora.

10-31-2007 08:04 AM
damhor
Junior Member
**

Projektovani rad vijek motora je izmedju 250.000-300.000.
To podrazumijeva nekoliko velikih servisa a neki cak u to uracunaju brusenje cilindara do trece specijale nakon cega se blok baca (mozes upresovati nove kosuljice ali ko ce se s tim zezati).
Neko vec napisa da nema vise onih starih BMW-a i Mercedesa. Tacno. Inace fabrike ne bi imale sta raditi.
Ako si gore onda je kilometraza vjerovatno OK.
Imaj na umu da se prvi ozbiljniji i skuplji kvarovi pocnu javljati nakon 120.000 KM.

11-01-2007 06:31 AM
Civic 16V
Clan AMK PUNGAS

Moj dobar prijatelj koji vozi Rover 214gsi (s Hondinim motorom Smile ) je nakon 300.000km (bez ikakvih specijala) primijetio da mu ponekad, kad je vlažno i maglovito jutro, auto malo duže vergla dok ne upali...

"Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš nego sedam dana u bijedi."
11-01-2007 06:50 AM
pajero1987
Posting Freak

Neka proba da da malo gasa...pomenu ces me, nece verglati ni sekunde...

11-01-2007 07:36 AM
Pages (2): « First [1] 2 Next > Last »
Post Reply  Post Thread  DODAJ SLIKU

Possibly Related Threads...
Thread: Author Replies: Views: Last Post
  Service in 3000 km ? i broji unazad... tataratira 7 217 03-18-2008 07:11 AM
Last Post: tataratira
  Koliko možemo proći  km sa 10 l goriva? acc 75 3,037 02-18-2008 07:47 AM
Last Post: cenga
  Da li je 152.000 km mnogo za Alfa Romeo 147 1.6 16v? javicuse 9 1,473 10-18-2007 07:44 AM
Last Post: Dzeno
  Auto do 19000 KM Sajo_Turbo 40 1,928 10-08-2007 11:00 PM
Last Post: ajdin_ze
  pomoć oko izbora auta, motora... tataratira 39 1,350 08-20-2007 09:48 AM
Last Post: tataratira

View a Printable Version
Send this Thread to a Friend
Subscribe to this Thread | Add Thread to Favorites

Forum Jump: