|
Puca, lupa (fiat marea)
|
| Author |
Message |
AggressoR
Member

Group: Registered
Status:
|
Puca, lupa (fiat marea)
Nisam imao vremena da uganjam majstore ali problem je sljedeci.
(sumnjam na zglob)
Pri startu i dovavanju gasa a volan je smotan u bilo koju stranu pocne pucati (kao da drobi) iz prednjeg dijela, cim pustim gas taj zvuk nestane.
A.D.I.D.A.S
All Day I Dream About Sex
|
|
| 04-12-2008 03:11 PM |
|
|
Travnicki Nocni Setac
Member

Status:
|
RE: Puca, lupa (fiat marea)
Nije zglob... To su ti oni ležajevi što drže amortizere sa gornje strane...Nisam siguran kako se zovu...
Noć je doba u kojem i tri tačke imaju smisla...
|
|
| 04-13-2008 09:58 AM |
|
 |
MK516
BMW MOD 516

Status:
|
Ima više mogućnosti, a ovi spomenuti ležajevi su axijalni...
Mirza K.
|
|
| 04-13-2008 03:35 PM |
|
|
AggressoR
Member

Status:
|
Ipak je bio homokineticki lijevi. Danas kupljen i zamjenjen (125 KM kostao).
E sad jedina postoji razlika u zglobu, na novom imaju zubci s vanjske strane dok na starom nije ih bilo (nema ni na desnom).
Neki govore da je za ABS, ali kod mene senzori uopste ne ocitavaju podatke s tih zubaca, drugaciji je sistem ocitavanja.
(po katalogu je uzet dio)
A.D.I.D.A.S
|
|
| 04-13-2008 08:36 PM |
|
 |
ajdin_ze
Dezurni drug milicajac

Group: Administrators
Status:
|
Ipak je bio homokineticki lijevi. Danas kupljen i zamjenjen (125 KM kostao).
E sad jedina postoji razlika u zglobu, na novom imaju zubci s vanjske strane dok na starom nije ih bilo (nema ni na desnom).
Neki govore da je za ABS, ali kod mene senzori uopste ne ocitavaju podatke s tih zubaca, drugaciji je sistem ocitavanja.
(po katalogu je uzet dio)
Posto znam o kojem se modelu radi sa sigurnoscu mogu reci kako kod tebe ABS radi i ti zubci su zbog ABS senzora tu i preko njih ABS dobija informaciju o brzini tocka.Bio to stariji ili noviji model sa istog mjesta dobija info.Razlika je samo u tome sto neki noviji modeli nemaju zubaca nikako.
S postovanjem Puric Ajdin,,,,Zenica
|
|
| 04-13-2008 08:55 PM |
|
|
poKle
Senior Member

Status:
|
Evo sad cu ja jedan offtopic uvaliti, ali moram kad ste spomenuli senzore za kocnice na marei
kod starog mi na marei instrumental tabla svijetli kao bozicno drvce, a pored ostalog svijetli i lampica za abs.
lampica pocne svijetliti kada naletite na rupu a takodjer se i ugasi kada naletite na rupu, i sto je problem, kada lampica svijetli abs naravno neradi!
medjutim kada lampica ne svijetli abs radi.
i tako sam se ja jednom isfrustrirao zbog paljenja te lampice i lupim rukom od inst. tablu, kad se lampica ugasi i abs proradi!
i tako uvijek kad mi se lampica upali(abs crkne) ja lupim rukom(malo jace) od tablu i abs ponovo proradi!!!!
nisam 100% siguran, probao sam ovo par puta i ovako je bilo kako kazem!
|
|
| 04-13-2008 08:58 PM |
|
 |
AggressoR
Member

Status:
|
Posto znam o kojem se modelu radi sa sigurnoscu mogu reci kako kod tebe ABS radi i ti zubci su zbog ABS senzora tu i preko njih ABS dobija informaciju o brzini tocka.Bio to stariji ili noviji model sa istog mjesta dobija info.Razlika je samo u tome sto neki noviji modeli nemaju zubaca nikako.
Kod mene je marea 1999 godiste (7 mjesec). I oni homokineticki koji su dosli na njoj nemaju zubce, dok sad ovaj ima.
Ali najvaznije je da sam sredio i da ne ocitava nikakvu gresku, ABS je radio i prije mjenjanja i sada.
Evo sad cu ja jedan offtopic uvaliti, ali moram kad ste spomenuli senzore za kocnice na marei
kod starog mi na marei instrumental tabla svijetli kao bozicno drvce, a pored ostalog svijetli i lampica za abs.
lampica pocne svijetliti kada naletite na rupu a takodjer se i ugasi kada naletite na rupu, i sto je problem, kada lampica svijetli abs naravno neradi!
medjutim kada lampica ne svijetli abs radi.
i tako sam se ja jednom isfrustrirao zbog paljenja te lampice i lupim rukom od inst. tablu, kad se lampica ugasi i abs proradi!
i tako uvijek kad mi se lampica upali(abs crkne) ja lupim rukom(malo jace) od tablu i abs ponovo proradi!!!!
nisam 100% siguran, probao sam ovo par puta i ovako je bilo kako kazem!
Kod mene nikad nije bilo problema s ABS.
Jedino sto je jedno vrijeme se gotov uvijek palio pri kocenju radi veoma losih guma, dok sad na novim gumama rijetko se kad i proklizu tockovi.
A.D.I.D.A.S
|
|
| 04-14-2008 06:16 AM |
|
|
ajdin_ze
Dezurni drug milicajac

Group: Administrators
Status:
|
Druze ABS centrala ocitava i kvar na sijalici.Ti imas negdje slab spoj na tabli cim to moze tako na udare.Cak u nekim slucajevima prijavi u memoriju gresaka da je lampica neispravna ili da nije spojena itd.
Kod mene je marea 1999 godiste (7 mjesec). I oni homokineticki koji su dosli na njoj nemaju zubce, dok sad ovaj ima.
Ali najvaznije je da sam sredio i da ne ocitava nikakvu gresku, ABS je radio i prije mjenjanja i sada.
Kod mene nikad nije bilo problema s ABS.
Jedino sto je jedno vrijeme se gotov uvijek palio pri kocenju radi veoma losih guma, dok sad na novim gumama rijetko se kad i proklizu tockovi.
Vec sam naveo da imaju dva modela.Jedan sa zubcima i jedan bez zubaca.
Obicno se trazi onaj koji vec imas na autu ali i jedan i drugi rade.Zato i nemas problema.
S postovanjem Puric Ajdin,,,,Zenica
|
|
| 04-14-2008 09:04 AM |
|
 |