|
puko zupcasti
|
| Author |
Message |
enes
Junior Member

Group: Registered
Status:
|
puko zupcasti
E ovako, desila mi se nocna mora.
Puko zupcasti.
Nadavao para, izmjenio sve i svasta a opet neradi kako treba.
Mjenjao sam i alnaser al opet ista stvar, radi dan kako teba i sutradan opet ne valja.
Znaci mjenjano je na autu: komplet set zupcastog(uzubljeno je navodno s alatom nisam bio prisutan), 8 izduvnih ventila i gumice na svim ventilima(ne znam tacan naziv), ravnana glava, i leteci i fiksni lezajevi na radilici, alnaser.
al auto opet na radnoj tem kad je nece da pali kako treba.
Auto ide super, vuce, hladan pali al kad dode na radnu tem kad se ugasi tesko zavergla ili nece nikako.
Pomagajte ljudi dajte ideje al da nisu skupe ja sam vise ocajan.
|
|
| 03-06-2008 07:34 PM |
|
|
fastmf
Hota Racing

Status:
|
RE: puko zupcasti
E ovako, desila mi se nocna mora.
Puko zupcasti.
Nadavao para, izmjenio sve i svasta a opet neradi kako treba.
Mjenjao sam i alnaser al opet ista stvar, radi dan kako teba i sutradan opet ne valja.
Znaci mjenjano je na autu: komplet set zupcastog(uzubljeno je navodno s alatom nisam bio prisutan), 8 izduvnih ventila i gumice na svim ventilima(ne znam tacan naziv), ravnana glava, i leteci i fiksni lezajevi na radilici, alnaser.
al auto opet na radnoj tem kad je nece da pali kako treba.
Auto ide super, vuce, hladan pali al kad dode na radnu tem kad se ugasi tesko zavergla ili nece nikako.
Pomagajte ljudi dajte ideje al da nisu skupe ja sam vise ocajan.
uvijek postoji opcija malera što bi mi rekli.....
postoji upit na kvalitet remena španera i rolne..... pa čak iako je u pitanju SKF set za koji eto kao slučajno znam da je miran san mehaničara, ko može da garantuje da jedan, dva ...... koliko samo Bog zna njih nije nekim pukim spletom okolnosti iako s greškom sišlo s trake.....
drugi par čarapa se odnosi na "stručnost", " znanje" i obraz (realno kod nas bez toga više nikome nećeš dati auto da mu uradi žilu kucavicu) lica koja su se prihvatila tog posla. tu je onaj španer koji se namješta pored alata, iskustvom, osjećajem, trudom, strpljenjem..... (ne principom " ja ga stavio u fabricku toleranciju to je to ko ga jeppe"), već principom, ja vidio , " nesvidja mi se kolega to kako stoji......... popuštaj bregastu skidaj remen..... odi tu gore gledaj daj da ja to uradim dole, ovako ne valja........opet skidaj nevalja........nesvidja mi se..... do savršenstva u mjeri da mehaničar kaže "na moj rad i materijal imaš garanciju ako rokne ja ga pravim o svom trošku jer do mene je......
i do spokoja misli mehaničara koje glase: večeras mirno spavam dok dvije bregaste vrte silni broj obrataja ko zna gdje....
navodno alatom kažeš.....
ima onih što kažu da nemože bez "specijalnog alata".....
a ima onih koji znanjem, logikom, naobrazbom i ljubavlju pravilno uzube tek "alatom" zamjenjen Timing Belt pa se nakon dotezanja šarafa na deklu ventila počnu hvatat za glavu i sa osmijehom na licu sami sebi potvrđuju često komičnu fulu koja dobrobit ventila i klipova i glave motora znači (nekad su to sitna odstupanja ali sasvim dovoljna za ili riknjavu ili pak za nikakav rad motora, potrošnju..... i za ko zna šta sve ne).....
vrlo često kadar iz certificiranih i ovlaštenih servisa rade takve nonsense te se bezobzirno ophode prema poslu da to nema granicu.....
djaba ti uz to sve i ležeći i leteči ležajevi na radilici ako je radilica (kriva) van tolerancije ili ako je cilindar ampak levo ampak desno .... djaba ti novih 8 ventila (usisnih ili izduvnih) i gumica ako vođice ne drže ili ako su pak onih drugih 8 krivi ili ako su tih novih 8 "ušlajfani nako u sjedišta"....
nije to mali posao i onaj ko ga se primi savjesno neće dopustiti bilo kakvo odsutapnje.....
hladan start i nM dok je temperatura u ideali te sam korak paljenja i rad nemora značiti mehanički dio..... daj auto na diagnostiku koja mu pripada isključivo.... FIAT EXAMINER.....ako su senzori obrtaja, reći će, senzori faza i to će da kaže ...... sam netreba ga ništa moliti.....
tvoj opis, iako nisam mehaničar a vidio sam mnogo rada provedenog na tim i takvim autima, miriše na veliku koliziju i mehanike i elektronike....
u Sarajevu to možeš pouzdano saznati i očekivati rezultate na jednom mjestu, koje ukoliko te interesuje javi se na PM.... taj parking napuštaju vozila pravilnog rada i svega ostalog što ide uz to .....
and the road becomes my bride.....
i"ve stripped of all but pride so in her i do confide....
and she keeps me satisfied........
This post was last modified: 03-06-2008 09:11 PM by fastmf.
|
|
| 03-06-2008 09:04 PM |
|
 |
fastmf
Hota Racing

Status:
|
and the road becomes my bride.....
i"ve stripped of all but pride so in her i do confide....
and she keeps me satisfied........
|
|
| 03-07-2008 12:19 AM |
|
|
Civic 16V
Clan AMK PUNGAS

Status:
|
Prije svega nisi smio dozvoliti da se to desi.
"Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš nego sedam dana u bijedi."
|
|
| 03-07-2008 08:22 AM |
|
 |
enes
Junior Member

Status:
|
Nije do mene, do spanera, jer sam ja vodio brigu i na vrijeme mjenjao al sto je spaner zatajio, nisam ja kriv, ja ne odredujem kritican br okretaja tj broj radnih sati jednog sapnera niti zupcastog.
A s druge strane, ne mogu ja pametovati svima kako se sta radi pa tako ni tom u maglju, covjek je rekao da se obradi sve i novi ventili napakuju itd i sve sto su rekjli ljudi koji se bave tom naukom, ja uradio sto je do mene.
E sad sto je sve mene opalilo po dzepu, Boze moj, sta cu.
|
|
| 03-07-2008 03:07 PM |
|
|
Civic 16V
Clan AMK PUNGAS

Status:
|
J*biga, dešava se i najboljima. Nadam se da će ti, kad ga središ, biti OK. A najbolje ti je mijenjati cijeli set na 80.000 ili 3 godine. Onda si u principu na sigurnom. I nikad najjeftinije.
"Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš nego sedam dana u bijedi."
|
|
| 03-07-2008 04:34 PM |
|
 |
enes
Junior Member

Status:
|
Mjenjao komplet set i puko na 50 000 KM, i nakon nkeih 2,5 go, tako nekako.
A nadam se i ja da cu uspjet sanirat, najveci belaj je sto mi je auto ovih dana trebalo ko nikad u zivotu, al eto
nek je ziva glava na ramenu, a bice gvozda.
|
|
| 03-07-2008 06:44 PM |
|
|
Mido-Zdena-Sana
Member

Status:
|
Nekazes koliko ste obrusili glavu motora??Neki motori ne trpe takvo nesto zbog visoke kompresije.Vruc zrak-sirenje = anlaser nemoze da savljda pritisak.
Probao prilikom friziranja Kadetta.U motoru se isto tako culo takozvano kliktanje ventila pod opterecenjem zbog visoke kompresije i niskog oktanskog broja u benzinu -95 oktana.(nema onog starog supera 100 ovdje da se kupi)
Isto tako se znalo desavati da motor nece da se ugasi jer je dolazilo do samo zapaljenja usred pregrijavanja chadji ili svijecica .
|
|
| 03-08-2008 07:09 PM |
|
 |
enes
Junior Member

Status:
|
e, vidis to je dosad za mene najozbiljnija dijagnoza.
Jer i ja smatram da nesto oko glave motora ne stima.
Zasto?
Pa jednostavno nije mi vise isti zvuk kao prije i stalno se cuje neko kliktanje koje niko nemoze da definise.
A s druge strane, primjetio sam da auto dosta bolje ide nego do kvara, dosta je startnije tako da vjerujem da je povezano s kompresijom.
Koliko je skinuto ne znam, ali znam da su rekli da je glava bila prilicno kriva pa pretpostavljam da je skinut ''debljji''sloj.
Sta je onda pretpostavka, nova glava motora ili nesto jeftinije?
|
|
| 03-08-2008 09:23 PM |
|
|
Mido-Zdena-Sana
Member

Status:
|
Najbolje ti je da izmjeris kompresiju na hladnom i vrucem motoru.Kompresija nesmije biti veca od (slagacu sad davno sam zavrsio za mehanicara)11-12 kpm za benzinski motor jer dolazi do samozapaljenja i nemoze se kontrolisati rad motora.To za max kompresiju je teoretski. mozes naci u skolskim knjigama.Vecina normalnih motora je izmedju ca.9-10.A tvoj slucaj ako je obruseno previse :
1.--Frezom obraditi kompresioni prostor tako da kompresija bude niza je teoretski izvodljivo ali zahtjevno,posto se mora izvesti precizno i sve komore moraju imati istu zapreminu da bi motor fino radio.
2-Neko ce ti reci sigurno stavi dva dihtubga i to ti je to .Ok povecace se zapremina i kompresija ce biti niza .Samo ne drzi to..
3-- neznam o kom se motoru radi nadji na otpadu neku drugu glavu i to ti je to..
e, vidis to je dosad za mene najozbiljnija dijagnoza.
Jer i ja smatram da nesto oko glave motora ne stima.
Zasto?
Pa jednostavno nije mi vise isti zvuk kao prije i stalno se cuje neko kliktanje koje niko nemoze da definise.
A s druge strane, primjetio sam da auto dosta bolje ide nego do kvara, dosta je startnije tako da vjerujem da je povezano s kompresijom.
Koliko je skinuto ne znam, ali znam da su rekli da je glava bila prilicno kriva pa pretpostavljam da je skinut ''debljji''sloj.
Sta je onda pretpostavka, nova glava motora ili nesto jeftinije?
|
|
| 03-10-2008 06:33 PM |
|
 |
|
|