|
PunGas
|
| Author |
Message |
Edis Jasarevic
Glavni i neodgovorni urednik

Group: Administrators
Status:
|
PunGas
Posljednjih mjeseci vrlo rijetko uspijem uhvatiti vremena da se detaljnije posvetim sajtu, i jednostavno ne stizem procitati sve poruke i sve sto se desava na forumu.
Jednostavno zbog obaveza ne uspijevam.
Administriranjem forumima i web stranicama evo bavim se haman jos malo pa 10 godina, i za sve te godine nista se u ponasanju i slijedu dogadjaja na forumima nije promijenilo. Oduvijek su se desavale dvije stvari, odnosno dva nacina koristenja foruma:
1. Malo malo neko pokusava nekog drugog nadmudriti, verbalno nadjacati, nesto nekome dokazivati i tako dalje. To neumitno vodi do konflikta, koji onda lagano eskalira, pocinju se stvarati tabori i sta sve ne samo da se dokaze da si zapravo ti u pravu. Pitanje: Je li to bitno uopste ako znas da jesi u pravu? Cemu tolika potreba za dokazivanjem da si u pravu pa i po cijenu konflikta verbalnog i svakog drugog?
Dobre argumentirane rasprave naprotiv znaju dovesti do zdravih rjesenja. Napominjem- argumentirane a to je kao sto se obicno kaze: ''svako pravilo ima izuzetak.''
2. Veliki broj ljudi koristi forume na pozitivan nacin, na nacin da doprinese opcem znanju o temi o kojoj se radi na forumu. Na taj nacin vrlo brzo stvori jaku mrezu kontakata i novih poznanstava (PunGas.com je pravi primjer za to obzirom da su clanovi iz cijele ex Yu), koja opet u buducnosti raste i raste i donosi jakoo puno pozitivnih stvari i za sam forum i same individue koje odluce na ovaj nacin koristiti forum. Ako je covjek pozitiva ne mozes ga poljuljati.
Naravno vremenom svakome dodje ''zuta minuta'', dodje nervozan na forum, istrese se udje u konflikt, pa iako je spadao u korisnike drugog nacina gore navedenog, preobrazi se u korisnika prvog nacina koristenja foruma.
Moje licno iskustvo kaze da se to redovno desava, i da korisnici jednog nacina cesto zalutaju i postanu korisnici drugog nacina.
I ja sam sam, moram to priznati, cesto (mozda i precesto) migrirao iz jedne grupu u drugu, pa zato i kazem da je to normalna stvar. Rekao bi skoro neizbjezna.
Tokom ove, haman sada visemjesecne, pauze dok ne pratim forum aktivno, ne postavljam postove i, malo sam se udaljio od foruma.
To mi je dalo mogucnost da na neke stvari na ovom forumu gledam sa neke distance, pa mogu reci skoro da konacno mogu imati objektivan stav.
Dosta sadasnjih clanova isto ko da imaju prenategnute zice od gitare umjesto zivaca. Malo ko ima strpljenja da iskulira neke stvari i da shvati da zaista nema potrebe za teskim rijecima, niti dramama.
PunGas.com forum nisam ja, nije to Edis Jasarevic, nije to Zoran Knezevic, nije to Samir Rajic, nije to Vector, nije to Dr, nije to Pitarozder, itd itd.. dakle Pungas.com forum ne cine administratori. PunGas, kao sto smo to i ja i zoka nekoliko puta rekli i isticali, PunGas forum TO STE VI.
Ako postoje tenzije, ako je forum nervozan- vi ga cinite nervoznima.
Ako je forum pozitiva, - vi kao korisnici ga cinite pozitivnim.
Ako je forum riznica znanja.- vi ste ga nacinili riznicom znanja.
Ako je ovaj forum mjesto okupljanja fanova automobilizma iz cijele ex YU.- VI STE GA takvim nacinili i vi ga takvim cinite.
Sve sto je ovaj forum- TO STE VI (KORISNICI I CLANOVI) NACINILI I NAPRAVILI. i pozitivno i negativno
Mala grupa ljudi koja se prije 4-5 godina okupila i pokrenula ovaj site, bila je samo iskra koja je zapalila vatru. Ma kolike neko administratorske ovlasti imao, to je samo blagi putokaz pored ceste, forum je zivo bice i on sam sebe kreira i odrzava.
Nemojte se zavaravati da nesto administratori mogu u ovoj fazi PunGas.com, promijeniti smjer kojim ide forum. Postoje sredstva, ali ta sredstva nisu ni blizu jaka kao sto je komuna jaka.
Najbolji primjer za to je Digg.com kojeg uredjuju posjetioci. Nekoliko puta su administratori pokusali nesto naciniti no nije im uspjelo.
Ja sam malo ovo oduzio, poenta jeste:
Ako nekome ne odgovaraju neke stvari na forumu, neka bude siguran da je sve sto se desava posljedica ponasanja korisnika. PunGas kreiraju korisnici, svi korisnici. PunGas.com je bio web 2.0 davno prije nego je izmisljen taj pojam.
To sto neki korisnici imaju neke privilegije, ne znaci nista. PunGas.com dnevno posjeti preko 5000 razlicitih ljudi. Zar moze nekoliko ljudi tu nesto promijeniti?
Stoga ako se pojavi nesto za sto treba krivac... nema krivca. nema individue. PunGas je zivo bice sacinjeno od nekih 5000 individua, gdje glavne organe cini nekih 200-tinjak clanova, a one najbitnije organe cini par ljudi, no i ti par ljudi ne mogu svoju funkciju obavljati ako neki drugi organi nisu u funkciji. Mozak ne moze raditi bez krvi zar ne, odnosno bez rada srca?
Ja se nekad tako razocaram u forum, iskljucim se skroz pomislim ''sto ce meni ova za*ebancija, sto da se nerviram ovoliko, da se izlazem trosku, sto da se natezem sa tamo nekim anonimusom koji se potpisao nekim nickom i ja mu dajem pravo da sere kako hoce po meni mom portalu?'', onda sudbina valjda hoce da otputujem negdje i da brzo promijenim misljenje.
Recimo, prosle sedmice sam bio na Kosovu, i iz prve ruke se uvjerio koliko ljudima znaci PunGas i koliko je zapravo PunGas ushao u pore auto moto svijeta, koliko je pozitivnih stvari stvorio, koliko prijateljstava, kontakta, pozitiva pozitiva pozitiva, sve sama pozitiva.
Onda odem do Hrvatske, i zaustave me na benzinskoj pumpi neki momci koji vide naljepnicu Pungas na mom autu, i pozovu me na piche i onda se druzimo zajedno, slusam njihove price, i shvatim da je njih 3-4 povezao pungas u hrvatskoj. Zive u razlicitim gradovima a preko pungas su se upoznali i postali medjusobno pravo dobri prijatelji. Koliko je slucajeva pozitive za koje i ne znam, ili ne znamo?
I tamam kada sam htio da otkazem server, ukucam prokleti broj kreditne kartice i obnovim hosting za jos jedan mjesec.
BUDITE POZITIVNI U RAZMISLJANJU i KORIŠTENJU PUNGAS- koristite pungas za pozitivne stvari a ne za trivijalne svadje i nadmudrivanje, za izgiravanje mudrosera itd.
Vjerujte, kada malo proputujete vidjecete koliko zapravo pozitivno treba iskoristiti ovaj forum.
Sa ovolikim postom sam vjerovatno nadoknadio duzinu poruka sto me nije bilo u zadnje vrijeme i sto nisam pisao
Eto tako, ja odoh na odmor, a preporucujem i mnogima na ovom forumu da malo zarone u hladnu vodu, i da malo pregrupishu zivce i da furaju samo pozitivu, i samo pozitivu.
We are PunGas.com ... Resistance is futile...You will be assimilated...You must comply... You will comply!
|
|
| 08-09-2007 06:59 PM |
|
|
Edis Jasarevic

Status:
|
RE: PunGas
i pokazite ponekad i tolerancije.. to sam zaboravio dodat
We are PunGas.com ... Resistance is futile...You will be assimilated...You must comply... You will comply!
|
|
| 08-09-2007 07:03 PM |
|
 |
ApocalipsA
Member

Group: Registered
Status:
|
Svaka cast na postu evo procito sam ga cijelog... Ima tu istine.
Ha hU
|
|
| 08-09-2007 07:06 PM |
|
|
Edis Jasarevic

Status:
|
Svaka cast na postu evo procito sam ga cijelog... Ima tu istine.
hehe svaka cast. Ja sam nisam uspio ponovno procitat cijeli post, da ispravim gramaticke greske 
cestitke na strpljenju
|
|
| 08-09-2007 07:08 PM |
|
 |
Rainman
Clan AMK PUNGAS

Status:
Away
|
Eh vala svaka ti dala , eh a kakve su sanse da organizujemo izdradu naljpnica pun gas špo nekoj extra prihvatljivoj cijeni i da svako ko zeli da je zaljepi ima priliku doci kupiti a samim ti i da pomognemom buduem napredovanju naseg pun gasa kao i poznanstvu medzu clanovima
Alfa ce uvijek biti guja na cesti!!!
|
|
| 08-09-2007 08:07 PM |
|
|
Edis Jasarevic

Status:
|
moze se i to organizovat, al prvo, ja odoh na godisnji odmor, pa cemo o tome pocetkom septembra
|
|
| 08-09-2007 08:08 PM |
|
 |
basake
Posting Freak

Status:
|
Internet je veza sto spaja a ne razdvaja.Svrha foruma je da pomognemo jedno drugom i da sta korisno naucimo.Superioran kontra inferioran clan ne postoji, takvim apiracijama i tretmanu nema mjesta u jednoj ovakvoj komuni.
Smatram da je raja na forumu razumna,afinitet za vodjenje normalnog dialoga postoji u velikim dozama.Ubjedjen sam da je poneki nastali incident samo uzrok nesporazuma.
|
|
| 08-09-2007 08:22 PM |
|
|
Rainman
Clan AMK PUNGAS

Status:
Away
|
Ej GLAVNI NEODGOVORINI UREDNICE hehehe kad se vratis sa odmora javnes mi se a ja cu da vidim sa ovim prijateljem sto ima stampariju koja je napovoljnija cijena za naljepnice i da to dogovorimo s njim jer ja ipak mislim da ce raja biti ponosan da ima jednu tako finu naljepnicu na svom ljubimcu.
Alfa ce uvijek biti guja na cesti!!!
|
|
| 08-09-2007 08:28 PM |
|
 |
Fele
Posting Freak

Status:
|
Odlican post, svaka cast, i istina je da sam dosta raje sa PG i upoznao i da mi je dobro doslo.
AMK Carbon - http://www.amkcarbon.com
Prodajem farove, stope, zmigavce, karambolke, pragove, obrvice...
Hifonics, Crunch, Dietz, Digital Design, Soundstream, ESX i Renegade ... info na PM
|
|
| 08-09-2007 08:30 PM |
|
|
Ja_i_Moj_GTI
Posting Freak

Status:
|
Dobar, dobar post i stvarno ima istine,doduše nisam ga citavog procito (iskreno). Uglavnom,ono sto sam procito,tacno je...
Posebno ova dva tipa korisnika...
@Rainman
Hej drug,javi kad uradiš naljepnice,ja je doduše već imam na golfu,al ipak javi da kupimo i pomognemo NAŠ PUNGAS!!!
PoZdrav Svima!!!
P.S. Edise u pravu si... i ovo nije uvlakuša
hehe pozz
Das Auto
Digital (Technology) and Elefant (power)
DIGIFANT
Ismet Mujezinović , Tešanj
|
|
| 08-09-2007 09:13 PM |
|
 |
|
|