|
Raja pomagajte...
|
| Author |
Message |
MK516
Senior Member

Group: Registered
Status:
|
Raja pomagajte...
Ima već par dana kako sam nove dijelove za centralnu jedinicu i imam problem. Naime, uzeo sam Athlon X2 4000+ Dual, 2 GB GoodRAM-a, 320 GB Sata 2 WD HDD, Asus M2N nForce 430 MCP, i Leadtek PX 8600GT TDH Extreme 256 MB DDR3. Sve sam to lijepo zapakovao i pošto sam instalirao sistem i drivere vidim da na većim rezolucijama i refresh rate-u ima dosta sjene sa desne strane otvorenih prozora i slično. Logično, pokušavam podešavati opciju Image sharpening, ali je zaključana, mijenjao sam drivere, radio tweak istih, ali ništa ne pomaže!!! Na netu nađoh da sam jedan od milion ljudi koji imaju isti problem sa CRT monitorima i da je, kako tamo kažu, NVIDIA namjerno blokirala tu opciju za seriju 8 grafičkih kartica. ŠTA DA RADIM??? Monitor neću mijenjati ni po koju cijenu (Samsung SyncMaster 1100p plus 21" CRT - dovoljan razlog za razumjeti zašto mi trebaju rezolucije preko 1280 x 1024 / 120Hz), a ne bih ni da mi propadne oko 250 KM koliko košta kartica.
IMA LI IKO BILO KAKVU IDEJU??? Pomagajte ljudi...
Mirza Kalajdžisalihović
|
|
| 02-07-2008 07:12 PM |
|
|
pajero1987
Posting Freak

Status:
|
RE: Raja pomagajte...
A da pokusas zamjeniti karticu???
Ernes Jusovic, Sarajevo...prvi auto koji sam kupio bio je ustvari NEKRETNINA, neki stari Mercedes, star 40 godina, koga je lik donio na kamionu ispred moje kuce. I onda je tu stajo jedno 5-6 godina, ali ja sam ga prao svake nedelje. Posle sam ga iznajmio komsiji da leze kokosi u njemu pa smo djelili jaja...
|
|
| 02-07-2008 08:28 PM |
|
 |
MK516
Senior Member

Status:
|
Mirza Kalajdžisalihović
|
|
| 02-08-2008 01:09 PM |
|
|
ApocalipsA
Member

Status:
|
Hmmmm mnogo si platio tu grafu 8600 u nas u tuzli je 170km...A to ako je nvidia blokirala tu ti nema pomoci ja mislim....
Ha hU
|
|
| 02-08-2008 01:34 PM |
|
 |
Ja_i_Moj_GTI
Posting Freak

Status:
|
Problem je sto nisi napiso koji operativni sistem koristis,al svejedno, ev ti link:
http://www.nvidia.com/Download/index.aspx?lang=en-us
pa odavde skini zadnje drivere za svoju grafu, naime moze se desiti problem, ako si krivim redoslijedom nakon reinstalacije OS instaliro drivere, preporucuje se da se prvo install driveri za maticnu i chipset, samim time zvucnu i zatim grafiku i onda sav ostali hardware.
Licno nisam ljubitelj nvidia-e, inace pravi probleme, a za tu lovu mozes dobit ATI-jevu karticu sa malo jacim performansama, ali i duplo ljepsom slikom.
Ako ti novi driveri ne pomognu, zovi, pa cemo vidjet sta se moze napraviti, ne brini nista rijesit cemo problem, rijesio sam ja i gore probleme.
Zivio!
Das Auto
Digital (Technology) and Elefant (power)
DIGIFANT
Ismet Mujezinović , Tešanj
|
|
| 02-08-2008 02:15 PM |
|
|
pajero1987
Posting Freak

Status:
|
Ernes Jusovic, Sarajevo...prvi auto koji sam kupio bio je ustvari NEKRETNINA, neki stari Mercedes, star 40 godina, koga je lik donio na kamionu ispred moje kuce. I onda je tu stajo jedno 5-6 godina, ali ja sam ga prao svake nedelje. Posle sam ga iznajmio komsiji da leze kokosi u njemu pa smo djelili jaja...
|
|
| 02-08-2008 02:23 PM |
|
 |
Ja_i_Moj_GTI
Posting Freak

Status:
|
Das Auto
Digital (Technology) and Elefant (power)
DIGIFANT
Ismet Mujezinović , Tešanj
|
|
| 02-08-2008 02:35 PM |
|
|
MK516
Senior Member

Status:
|
Problem je sto nisi napiso koji operativni sistem koristis,al svejedno, ev ti link:
http://www.nvidia.com/Download/index.aspx?lang=en-us
pa odavde skini zadnje drivere za svoju grafu, naime moze se desiti problem, ako si krivim redoslijedom nakon reinstalacije OS instaliro drivere, preporucuje se da se prvo install driveri za maticnu i chipset, samim time zvucnu i zatim grafiku i onda sav ostali hardware.
Licno nisam ljubitelj nvidia-e, inace pravi probleme, a za tu lovu mozes dobit ATI-jevu karticu sa malo jacim performansama, ali i duplo ljepsom slikom.
Ako ti novi driveri ne pomognu, zovi, pa cemo vidjet sta se moze napraviti, ne brini nista rijesit cemo problem, rijesio sam ja i gore probleme.
Zivio!
XP Pro je u pitanju, ali stari moj nema to baš neke velike veze. Skidao sam ja nove drivere, to je ono što prvo padne na pamet čovjeku u ovakvim situacijama. Čak sam mijenjao više vrsta, obične, force ware, omega i ništa. Radio sam i tweak drivere, pokušavao doći do source-code-a i ništa opet. Ati ne bih ni za šta na svijetu (bez uvrede) prvenstveno zbog nevjerovatno beskorisne i štetne opcije VPU recover-a ali to je druga tema, a sa ovim, čini se, ništa se neće moći učiniti. Nije problem u driverima (osim što je blokiran image sharpening) već u samom načinu prikazivanja slike na CRT monitorima. Vidjet ću ako mi tamo gdje sam uzeo raja budu mogla izaći u susret da uzmem neku drugu seriju nvidie, od ove izgleda nema više ništa...
Mirza Kalajdžisalihović
|
|
| 02-08-2008 05:41 PM |
|
 |
Hybrid
Posting Freak

Status:
|
hmmm sto ne probas zamjeniti za GTX i doplatiti?
Snimam kucna videa besplatno, nosim alat sa sobom
|
|
| 02-08-2008 06:59 PM |
|
|
MK516
Senior Member

Status:
|
Opet serija ista je li? Rekao sam već da je taj problem evidentan na svim kartama iz serije 8, ali bilo kako bilo, idem ovih dana da vidim šta ćemo riješiti. Ipak je Didakta respektabilna firma, a i raja koja rade tamo su super tako da neće biti nikakvih problema, riješit će se... Hvala svima na pomoći...
Mirza Kalajdžisalihović
|
|
| 02-09-2008 12:46 PM |
|
 |
|
|