Za Barcelonu svi obećavaju brda i doline. Bit će pomaka jer je ova staza zapravo domaća svim momčadima. Tu se stalno trenira, pa čak i deset dana prije ove utrke. No, ja mislim da će Ferrari opet odjuriti dalje, McLaren vratiti drugo mjesto, sve ostalo bi bilo u domeni senzacije a one su u F1 ''this days'' jako rijetke.
Prve tri utrke nisu donijele ništa novo osim što je Muenchen pokazao svoj potencijal. Kad bi umjesto Heidfelda imali Schumachera, to bi bilo nešto ali ovako se mora osloniti na svježinu Kubice koji kao da još uvijek pita gazda Švabu jel smije i ovo, i ovo. Poljak je super brz, mnogo brži od Heidfelda i od njega očekujemo čak i prvu pobjedu ove godine. Naravno, tog će dana sva četvorica iz Ferrarija i McLarena imati probleme. Vidjeli smo u Bahreinu da mu nisu dali dalje od prvog zavoja a kamoli da vodi utrku. Baš se veselim da će ovoga ljeta na Jadanu biti robnih razmjena u stilu - Robertove majice za štotigajaznam. I mi bi trebali navijati za Kubicu. Mislim da će Heidfeld biti sve nervozniji. On tu i tamo završi ispred mladog poljskog asa ali se nadam da je svima jasno da je Roberto brži od Nicka. To što BMW, nakon tri utrke, vodi u redoslijedu konstruktora je mala senzacija. Nelsinho Piquet je progovorio i dobro opalio Renault, pokazavši da ima i jezik svog vatera. Bojim se da je i Flavio morao dići glavu iz nečijeg kreveta i krenuti na posao. No, za pola sekunde u F1 mora se raditi pola godine tako da taj film ne budemo gledali. Ništa, Alonsu će dobro doći malo žmikanja u sredini redosljeda. Neka dvostruki svjetski prvak malo pokaže i tu dimenziju svog širokog talenta. Kao što je Lewis u Maleziji, u prvom krugu, pokazao što to znači briljantni talent. Mnogi misle da je Lewis u krizi ali mislim da će se Kunte Kinta već u Barceloni posložiti i juriti na čelu gdje mu je mjesto. On naravno nije najveće što se dogodilo od Ayrtona (to je naravno Michael) ali hvala onome tko nam ga je poslao. Tri tjedna su dovoljno da se poslože i McLaren i Hamilton. Ne znam zašto se u Ferrariju muče s priznavanjem tko je broj 1. Vjerojatno im je dosta desetljeća u kojem je Barichello radio za Schumachera pa se sad malo igraju jednakosti. Pao je i neki dogovor s Bernijem pa sada se mnogi Massini navijači nadaju da bi Brazilac mogao u borbu za naslov. Bi, ako Kimiju istrgaju šestu i petu, te postave limitator brzine na 300. Kimija ove godine može omesti jedino neka velika stvar a ja je ne vidim. Ista je stvar i kod Ron Dennisa. Kovalainen je ok ali to je miljama daleko od Lewisa. Tko će biti broj pet među momčadima, zanimljivo je kao i naše nogometno prvenstvo nakon kaj smo sve zgazili..(nisam ponosan, dapače..). Svi ostali pored velike dvojice i male dvojice (BMW i Renaulta) su i dalje statisti. Tu nema pomaka niti uzbuđenja. Današnja F1 je okrutna po tom pitanju. Svi su oni zadovoljni da su tu iz raznih razloga ali postolje ne budu vidjeli osim u iznimnim situacijama. Recimo da bi bilo fer da Toyota proradi nakon svih tih godina. Trulli pokazuje da bi se to moglo dogoditi. Bilo bi sjajno kad bi se uključio u borbu za vrh. Red Bull ? I dalje mi je toliko neprirodno da su, ne samo s dvije momčadi nego i u F1 uopće. To toliko košta. Sigurno imaju neki deal s Bernijem. Po prvi puta bi se vratio navijanju (nakon 14 godina) kad bi Coulthard tako proradio da se bori za vrh. Ili mali Seb. No, to je utopija. To da je Fisihella držao Lewisa u Maleziji je bilo super. Ak su mogli kupiti Rangea i Jaguara, Indijci imaju pravo biti i u F1. Navijam za njihov prvi bod. Barcelona je jedna od rijetkih staza bez okusa i mirisa. U 70-ima su ovdje, na gradskom brdu Montjuich, pokušali napraviti katalonski Monte Carlo ali se nakon strašne nesreće 1975., kada je Rolf Stomelen odletio u gledalište i ubio petoro, odustalo. U toj je utrci, u tom trenutku, na šestom mjestu bila Talijanka Lela Lombardi (March) i osvojila pola boda što je zasada i (vjerojatno) zauvijek jedini bodovni saldo ženskog roda u F1.
Goran Dijaković
Evo ovo sam nasao na http://www.velika-nagrada.hr i tekst je legendaran i pravo zanimljiv , Goran je to pravo dobro opisao , jedva cekam u nedelju utrku da vidimo sta ce se desiti .