Pred malku dobiv informacija deka Risto-Riko Vukov denes stana sampion na jugoistocnata evropska zona.
Neznam tocno koe mesto go osvoil na 4tata trka vo Turcija, no toa ne e bitno kolku uspehot sto go postigna.
Vo sekoj slucaj cestitki do maliot Riko i se nadevam deka vo idnina pak vaka ke ne izraduva.
Prvata trka Riko bese sedmi bidejki bese udren na startot i izgubi mnogu pozicii. Vtorata trka ja zavrsi na cetvrtoto mesto. Toa bese dovolno za osvojuvanje na Sampionskata titula.
1. Risto Vukov 129 MCD
2. Thor Junior 116 GR
3. Nicolescu Daniel 107 RO
Mislam deka ova e najgolem uspeh na Makedonskiot Avto Moto Sport bilo koga postignat od Makedonski natprevaruvac.
Десетгодишниот картинг-возач Ристо Вуков од Скопје се закити со титулата европски шампион во картинг во југоисточната зона, класа „Мини“
Десетгодишниот картинг-возач
Ристо Вуков се закити со
титулата европски шампион
Десетгодишниот картинг-возач Ристо Вуков од Скопје се закити со титулата европски шампион во картинг во југоисточната зона, класа „Мини“, што викендов се одржа во Истанбул, Турција. Со своето возење Вуков успеа да ги надмине 20-те учесници во својата класа и да стигне прв на целта.
На натпреварот учествувале возачи од шест европски држави, поделени во четири класи. Главна специфика на ова првенство е што е единствено во светот на кое се вози класата „Мини“, за натпреварувачи од 9 до 12 години, што дава можност да се откријат талентите во авто-мото спортот од најмлади години.
Последниот натпревар од Македонскиот шампионат во картинг, во кој ќе се натпреварува и десетгодишниот Вуков, е закажан за 4 ноември, на патеката во Волково, Скопје. На шампионатот ќе учествуваат картинг-возачи и од соседните земји.
Prvata trka Riko bese sedmi bidejki bese udren na startot i izgubi mnogu pozicii. Vtorata trka ja zavrsi na cetvrtoto mesto. Toa bese dovolno za osvojuvanje na Sampionskata titula.
1. Risto Vukov 129 MCD
2. Thor Junior 116 GR
3. Nicolescu Daniel 107 RO
Mislam deka ova e najgolem uspeh na Makedonskiot Avto Moto Sport bilo koga postignat od Makedonski natprevaruvac.
Verojatno moze vo ist rang da ja spomeneme balkanskata titula na Hristijan Ilioski vo motokros.