Post Reply  Post Thread 
Pages (3): « First < Previous 1 2 [3] Last »
Ručni ili automatik mjenjač?
Author Message
Faruk
Unregistered

Group: Unregistered / Not Logged In
Status: Offline

ma malo sale nije na odmet Laughing
moram pohvaliti ovaj dio Foruma
stvarno sam dosta toga naucio o Off-Roadu

10-30-2003 08:41 AM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
SamirBL
PunGas ambasador u USA

Group: Administrators

sj 413 Wrote:

SamirBL Wrote:
Zar nevidis da mi je odgovor bio zaj.ebancija na playlifeov komentar? .

I Playlife-ov i Rujin komentar su bili sasvim na mjestu, pošto je očito da si skrenuo sa teme. Da Te podsjetim, ovo je off-road forum. Ako Ti je do zaj.ebancije otiđi na neki drugi. Ima ih sasvim dovoljno.

To sto Ti sve u zivotu uzimas preozbiljno to ni u kom slucaju nije moj problem. Ja vrlo dobro znam gdje sam. Dalje se ne mislim raspravljati.

Covjek ti je jarane teski hajvan. I ovo malo duse sto ima to mu je sejtan dao da mu bude teze...
10-30-2003 06:39 PM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
Rujo
Member

Group: Registered

Playlife Wrote:
moram pohvaliti ovaj dio Foruma
stvarno sam dosta toga naucio o Off-Roadu

Hvala druže predsjedniče, služimo narodu!

Imamo vrlo agilne diskutante kao što vidiš.

Off Road - The Ultimate Freedom Of Living
MUD IS ALL WE NEED

http://www.4x4.ba
10-31-2003 09:59 PM
Visit this users website Find all posts by this user Quote this message in a reply
Guest
Unregistered

Quote:
quote:
--------------------------------------------------------------------------------
Originally posted by miljan bolji je automatik

Zasto:

1. brza promjena brzina i kradja na ubrzanjima
Nije tačno. Automatik uvijek sporije ubrzava do 100 nego ručni.

2. Prilikom pravljenja skoka umjesto pritiskanja kvacila vjesta ruka ce na brzaka presaltati u N
Da, tačno i pritom drugom rukom maši kroz prozor, volan će sam da stoji i tijelo neće lebditi a trećom rukom... Jesl li ti normalan?

3. Omogucava efikasno kocenje motorom samo talo sto prebacire u manju brzinu
Nikada, kao sa ručnim.
4.

Ajte sad vi argumentujte ovo i nemojte lupati gluposti . Jedina mana je sto se malo teze pali na guranje.
--------------------------------------------------------------------------------

Ovo crvenim važi za tebe.

1. dobro znas na brzincu kad ubacis u sporohodne koliko puta brzinu moras promjeniti. Covjekova ruka se vremenom umori pa ostavi u stepenu koji nije idealan ali moze proci. i na brzincu ne ides 100kmh vec 20-30 u vr glave.

2. cisto sumljam da prilikom skoka na brzincu stignes pritisnuti kvacilo.

3. zato sto umjesto 5 ima 4 brzine. Imace je sasvim ok

Quote:
To sto Ti sve u zivotu uzimas preozbiljno to ni u kom slucaju nije moj problem. Ja vrlo dobro znam gdje sam. Dalje se ne mislim raspravljati.

Eto vam ga sad. I jos procitajte u nekom od starijih brojeva auto revije u rubrici o terenskoj voznji gdije se govori o transmisiji. Tu su prednost dali automatiku zbog mekse promjene brzina i ...

i onaj dan mi je pukla veza kad sam mislio odma odgovoriti inace ovo bi se odvijalu u drugom smjeru.

11-04-2003 11:40 AM
Quote this message in a reply
Rujo
Member

Miljane, ovim lupetanjem dokazuješ da nikada u životu nisi vozio auto sa automatskim mjenjačem. Evo ti nekoliko dokaza:

Kažeš da se sa automatikom bolje koči nizbrdo tako što ga prebaciš u nižu brzinu a pošto ima obično samo 4 brzine samim time bolje koči.

Ništa od gore navedenog nije tačno. Raspored zupčanika kod manuelca i automatika je različit tako da je automatik fleksibilniji i nikako npr treća u jednog ne odgovara trećoj u drugog po performansama. Da nije tako onda bi automatici imali krajnju brzinu kao i manuelci u četvrtoj pri istom broju obrtaja a svi znamo da to nije tako.

Što se tiče kočenja: da li ti znaš da ja svog automatika pri brzini od npr. 200km/h mogu prebaciti u prvu brzinu i NIŠTA se desiti neće? Gdje je tu onda kočenje?

MUD IS ALL WE NEED

11-05-2003 05:41 PM
Visit this users website Find all posts by this user Quote this message in a reply
Guest
Unregistered

Quote:
Miljane, ovim lupetanjem dokazuješ da nikada u životu nisi vozio auto sa automatskim mjenjačem.

Rujo dagi i postovani g. da ti nesto recem otvoreno. Ovom si izjavom potpuno otisao u -. Kod mene imaju 3 auta pred kucom i 2 su automatik. Ako nevjerujes pirat passengera jer se on samnom vozio u vitari (a vitara je automatik). Laughing

Quote:
Ništa od gore navedenog nije tačno. Raspored zupčanika kod manuelca i automatika je različit tako da je automatik fleksibilniji i nikako npr treća u jednog ne odgovara trećoj u drugog po performansama. Da nije tako onda bi automatici imali krajnju brzinu kao i manuelci u četvrtoj pri istom broju obrtaja a svi znamo da to nije tako.

Ovo je djelimicno tacno (90%). Sam znas da se max. brzina kod manuelca i automatika razlikuje u 5-10kmh. Iz toga se ka zakljuciti da su im posljednje brzine (gotovo) jednake. Posto manuelac ima jednu vise onda je logicno da su mu brzine (drugacije) nesto krace proracunate odnosno manja je razlika u promjeni obrtaja prilikom promjene brzine. Iz toga mozes zakljuciti da zbog manje razlike u padu obrtaja kod promjene brzine je i nesto manji efekat kocenja motorom.

Quote:
Što se tiče kočenja: da li ti znaš da ja svog automatika pri brzini od npr. 200km/h mogu prebaciti u prvu brzinu i NIŠTA se desiti neće? Gdje je tu onda kočenje?

Pa to vjerovatno elektronika kontrolise odnosno ne dozvoljava da se motor prevrti. Kod mene u MB kad kocis motorom mozes saltati u manju sve dok ne dodirnes crveno na obrtomjeru, a dalje saltanje sprijecava elektronika.

11-09-2003 02:43 PM
Rujo
Member

Ako stvarno imaš dva automatika, u što ne sumnjam ako tako kažeš, a istovremeno pišeš ovakve nebuloze onda mi ništa više nije jasno. Shocked

Your honour, I rest the case! Sad

MUD IS ALL WE NEED

11-09-2003 09:04 PM
Guest
Unregistered

Quote:

samo ako mozes ovo mi objasni.

11-13-2003 12:06 PM
Rujo
Member

miljan Wrote:

Quote:

samo ako mozes ovo mi objasni.

Kod mog korejskog "poluproizvoda", kako Edis zove sve korejance, računar neće prebaciti u nižu brzinu ako postoji mogučnost oštećenja mjenjača ili motora već će postepeno smanjivati brzinu i skladno tome vraćati unazad iz 4-te u 3-ću i tako dalje.

MUD IS ALL WE NEED

11-13-2003 12:27 PM
Pages (3): « First < Previous 1 2 [3] Last »
Post Reply  Post Thread  DODAJ SLIKU

Possibly Related Threads...
Thread: Author Replies: Views: Last Post
  bočni nagib marcus_zg 0 541 09-24-2004 09:25 PM
Last Post: marcus_zg
  Terenac teži ili lakši marcus_zg 2 682 06-08-2004 05:09 AM
Last Post: aro
  Dobar hod točkova ili blokade - šta je bolje? Rujo 31 1,987 11-22-2003 08:45 PM
Last Post: Rujo
  Stalni ili priključivi 4x4 pogon? Rujo 40 2,668 11-13-2003 12:23 PM
  Limited slip ili mehanička blokada - Šta je bolje? Rujo 12 1,094 11-09-2003 08:59 PM

View a Printable Version
Send this Thread to a Friend
Subscribe to this Thread | Add Thread to Favorites

Forum Jump: