Post Reply  Post Thread 
Pages (3): « First [1] 2 3 Next > Last »
Ručni ili automatik mjenjač?
Author Message
Rujo
Member

Group: Registered
Status: Offline
Ručni ili automatik mjenjač?

Stara priča opet se ponavlja ali u drugom okruženju: terenska vožnja.

Amerikanci koji se kunu u automatika (preko 90% voznog parka ima takav mjenjač) i u svojim terenskim vozilima po pravilu odabiru takav mjenjač.

Evropejci opet tvrde da je vozilo bolje kontrolitati preko ručnog mjenjača.

Na BH Off Road Rally Cupu smo vidjeli da su automatici daleko bolje prolazili od manuelaca na brzincima (naravno i zato što su obično bili na vozilima od 4.0 litra zapremina).

Camel trophy je vožen isključivo sa manuelcima.

Šta je po vama bolje?

Off Road - The Ultimate Freedom Of Living
MUD IS ALL WE NEED

http://www.4x4.ba
10-26-2003 11:24 AM
Visit this users website Find all posts by this user Quote this message in a reply
Faruk
Unregistered

Group: Unregistered / Not Logged In

Manuelni Laughing

10-26-2003 01:16 PM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
sj 413
Junior Member
**

Rujo Wrote:
Šta je po vama bolje?

Pa mislim da si već nagovjestio i sam odgovor. Na "brzincu" je svakako bolji automacki mjenjač ( ako imaš dovljno snažan motor), a na hard off-road-u sigurno je bolje rješenje manuelni. A to što Ameri voze i na terencima automatike (oko 90%) nije relelevantno, jer mnogi od njih i ne znaju koristiti manuelni mjenjač, jer najčešće nisu imali u Americi prilike ni upotrebljavati ga.

SJ 413

Real challenge and real fun = off-road pure or extreme!
10-27-2003 08:10 AM
Rujo
Member

sj 413 Wrote:

Rujo Wrote:
Šta je po vama bolje?

Pa mislim da si već nagovjestio i sam odgovor. Na "brzincu" je svakako bolji automacki mjenjač ( ako imaš dovljno snažan motor), a na hard off-road-u sigurno je bolje rješenje manuelni. A to što Ameri voze i na terencima automatike (oko 90%) nije relelevantno, jer mnogi od njih i ne znaju koristiti manuelni mjenjač, jer najčešće nisu imali u Americi prilike ni upotrebljavati ga.

SJ 413

Složio bih se sa tobom.

Samo kao informacija: Negdje sam pročitao da kada auto napravi skok korisno je u tom trenutku pritisnuti kvačilo kako bi se prijenos odvojio od mjenjača i time ga poštedio od velikih naprezanja. To je nemoguće izvesti sa automatikom.

MUD IS ALL WE NEED

10-27-2003 09:44 AM
Visit this users website Find all posts by this user Quote this message in a reply
sj 413
Junior Member
**

Rujo Wrote:
Negdje sam pročitao da kada auto napravi skok korisno je u tom trenutku pritisnuti kvačilo kako bi se prijenos odvojio od mjenjača i time ga poštedio od velikih naprezanja. To je nemoguće izvesti sa automatikom.

DA TO JE TAČNO. Međutim u praksi je teško izvodljivo kod doskoka bilo šta pritisnuti. Sav se usresrediš da čvrsto držiš volan i održiš željeni pravac vozila, a tek onda, po doskoku, najčešće prvo pritisneš gas.

Sj 413

10-27-2003 11:46 AM
Rujo
Member

sj 413 Wrote:
DA TO JE TAČNO. Međutim u praksi je teško izvodljivo kod doskoka bilo šta pritisnuti. Sav se usresrediš da čvrsto držiš volan i održiš željeni pravac vozila, a tek onda, po doskoku, najčešće prvo pritisneš gas.

Sj 413

... i tražiš volan po kabini ako ti je usput otpao Rolling Eyes Laughing

MUD IS ALL WE NEED

10-27-2003 12:03 PM
Kimi
Senior Member

Automatski je bolji, iako je manje human sve se samo za tebe obavlja, ali je bolji.

Ayrton Senna da Silva
The fastest man on earth....
10-27-2003 12:04 PM
sj 413
Junior Member
**

Kimi Wrote:
Automatski je bolji, iako je manje human sve se samo za tebe obavlja, ali je bolji.

Molim Te samo mi objasni kako ćeš kod automackog mjenjača ograničiti brzinu na oko 6 km/h pri spuštanju niz vrlo strmu klizavu padinu, normalno bez upotrebe kočnica. To je kod manualnog moguće - a kod automackog kako ???... to me zanima. ( normalno, ako nije elekronskim putem, što je prvi put primjenjeno kod LR Freelander-a).

SJ 413

10-27-2003 12:19 PM
Rujo
Member

sj 413 Wrote:
Molim Te samo mi objasni kako ćeš kod automackog mjenjača ograničiti brzinu na oko 6 km/h pri spuštanju niz vrlo strmu klizavu padinu, normalno bez upotrebe kočnica. To je kod manualnog moguće - a kod automackog kako ???... to me zanima. ( normalno, ako nije elekronskim putem, što je prvi put primjenjeno kod LR Freelander-a).

SJ 413

Pa jednostavno. Svežeš kakvo magare da istovremeno vuče uzbrdo i kada se ponište brzine... mislim da ste shvatili bit. Laughing Laughing Laughing

MUD IS ALL WE NEED

10-27-2003 12:58 PM
SamirBL
PunGas ambasador u USA

Group: Administrators

Pa i kod automatika imas nize brzine. Imas D 2 i L . Drive ti je normala, 2 je ako bas uz brdo vece ides pa se patis, a L ti dodje kao prva i koci sam auto kad ide niz brdo.
Iako ja mislim da je rucni mjenjac bolji za vecinu slucajeva ( da o sportskoj voznji i ne govorim ) imaju i automatici neke prednosti. Na primjer kad u kalifornijskoj guzvi gamizes 2 sata po autoputu mic po mic nemoras se j.ebavati sa kvacilom. Takodje kad po brdim san franciska moras paralelno parkirati u minijaturni prostor u rivkerc uz brdo imas vise kontrole sa automatikom.
Takodje postoje sportski automatski mjenjaci koji imaju duplu funkciju. Moze biti i rucni i automatski po potrebi. Za gradske guzve je cisti automatski a za trke mozes mijenjati brzine.

Covjek ti je jarane teski hajvan. I ovo malo duse sto ima to mu je sejtan dao da mu bude teze...
10-27-2003 05:45 PM
Pages (3): « First [1] 2 3 Next > Last »
Post Reply  Post Thread 

Possibly Related Threads...
Thread: Author Replies: Views: Last Post
  bočni nagib marcus_zg 0 538 09-24-2004 09:25 PM
Last Post: marcus_zg
  Terenac teži ili lakši marcus_zg 2 664 06-08-2004 05:09 AM
Last Post: aro
  Dobar hod točkova ili blokade - šta je bolje? Rujo 31 1,962 11-22-2003 08:45 PM
Last Post: Rujo
  Stalni ili priključivi 4x4 pogon? Rujo 40 2,630 11-13-2003 12:23 PM
  Limited slip ili mehanička blokada - Šta je bolje? Rujo 12 1,069 11-09-2003 08:59 PM

View a Printable Version
Send this Thread to a Friend
Subscribe to this Thread | Add Thread to Favorites

Forum Jump: