Post Reply  Post Thread 
Pages (2): « First [1] 2 Next > Last »
Spustanje vozila i skracivanje amortizera
Author Message
ajdin_ze
2.0 16v SFI

Group: Administrators
Status: Offline
Spustanje vozila i skracivanje amortizera

Nedavno sam prisustvovao osmisljavanju ideje za spustanje auta i obrade amortizera.Licno bio sam skeptican i zvucalo mi je nemoguce.Jutros sam probao tako odradjeno auto i ostao zatecen.Za one koje interesuje a nisu znali evo sta je radjeno.
Opruge su odnesene kod kovaca koji je skratio opruge ne rezanjem nego grijanjem i sabijanjem za dva i po kruga.Opruga je na ovaj nacin odrzala svoju strukturu i cvrstocu.
Na amortizerima su probusene rupe 4 mm i ispusteno ulje iz njih.Narezan je navoj i napravljeni sarafi za te rupe.U amortizere je nasuto ulje za mjenjac.
Jutros kad sam ga provozao bio sam odusevljen lezanjem auta.Doduse jeste tvrd za svakodnevnu voznju ali za neke trke je idealan.
Svi koji spustaju auto ogromne novce daju za amortizere i opruge jer zele da je nize i tvrdje.Ako vec ima 10 puta jeftinije rjesenje kao sto je ovo zasto davati toliki novac.

Sta vi mislite o ovome?

S postovanjem Puric Ajdin,,,,Zenica
05-06-2008 08:48 AM
Visit this users website Find all posts by this user Quote this message in a reply
Skyline
Super Moderator

Group: Super Moderators
RE: Spustanje vozila i skracivanje amortizera

veoma zanimljivo resavanje problema, ali ne znam da li bih (bar dok ne probam) poverio glavu takvom resenju

The only way is….sideways
Nissan 200SX S14 SR20DET
05-06-2008 09:26 AM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
Ja_i_Moj_GTI
Posting Freak

Group: Registered

Takodjer mislim da je jako zanimljivo, al ipak je to homemede pa me, iskreno, malo strah...
Mozda trenutno izgleda dobro, al se bojim u kakvom bi to sve stanju bilo nakon predjenog veceg broja kilometara...

My rabbit can beat any Lion!
We are Warriors, Streets are our Battlegrounds. We are Street Racers!

Ismet Mujezinović , Tešanj
05-06-2008 10:37 AM
Visit this users website Find all posts by this user Quote this message in a reply
lucozade
Super Moderator

Group: Super Moderators

Rezanje ne mijenja strukturu materijala nikada, ali grijanje i hladjenje da, dok i jedno i drugo mijenja i ponasanje i strukturu opruge. Sada, sta si ti dobio je vec druga stvar, i sam kazes da se to ne bi moglo voziti svakodnevno, i eto ti prvi razlog zasto to ljudi kupuju.

BTW, koje auto je u pitanju?

Man maximum Machine minimum
05-06-2008 10:57 AM
trizex
Junior Member
**

Moje opruge su kracene (draze mi bilo skratiti je tako, nego termicki obradjivati materijal star 20 godina), ne sabijane, a amortizeri punjeni na identican nacin(moze se, sto ne bi moglo, samo ako je amortizer(brtve prije svega) u dobrom stanju, pa da ne iscuri ulje za sedmicu. Ja mislim da je to odlicno, odneses amortizere tokaru da skrati klip za 1 cm recimo, napunis da budu tvrdji, skratis opruge za krug umjesto 2 (zato si skratio amort) i voilla (kombinacije su beskonacne uostalom) Smile

05-07-2008 05:44 PM
herkules
Posting Freak

hahaha Ajdine kralju.
Jel ima sta za dizanje?heheheheYupi3tiYupi3tiYupi3ti

...0-100KM/h 9.3sec 402m-17.2sec
Testirano G-techom

This post was last modified: 05-08-2008 09:42 AM by herkules.

05-08-2008 09:41 AM
goran16v
Posting Freak

Ja se sjecam kao mali prica stariji trkaca kako su u Centrotransovim gvozdarama sabijali opruge i ispravljali lisnate opruge dok su spremali fice i zastave za trke jer se su tada fabricki skracene opruge tesko mogle kupiti.
Buduci da nikad nisam imao priliku voziti dva ista auta, da su na jednom kracene opruge, a na drugom sabijane, ne znam kakva je konkretna razlika u drzanju, ali mi neka logika govori da se kracenjem/rezanjem upruga ne postize apsolutni efekat ukrucenja ovjesa i povecanja stabilnosti, da je pozitivna strana snizavanje tacke tezista auta prema zemlji i samim time i povecanje stabilnosti ali da flekisbilnost, odnono rastezanje upruga ostaje isto, dok se kod sabijanja opruga postize i snizenje tacke tezista i ukrucenje same opruge. Takodjer i ono sto je lucozade napisao, upitno je koliko je sigurno uzeti 20-ak godina staru oprugu i termicki je obraditi...

Proud to be BMW E 21 owner!
05-08-2008 01:15 PM
tata
Posting Freak

Ne bih da se previse petljam jer ovdje ima kompetetnijih koji bi trebali reagovati na ovakve postove.Reci cu samo nesto iz svog 35 godisnjeg vozackog iskustva:NIKAD,NIKAD,NIKAD NEMOJTE RADITI OVO sto Ajdin napisa.
Trebao je jos samo probati da umjesto ulja za mjenjac sipa tovotnu mast.Garantovano bi auto bio jos tvrdi.Yupi3tiYupi3tiYupi3ti

A Goranu za informaciju:lisnati gibanj se nije spustao nego su se okretale usice na kontra stranu a opruge se nisu kratile nego su stavljane i nazad prednje koje su kraceWinner_first_h4hProbano.

Ipak treba imati u vidu da se to desavalo prije skoro cetrdeset godina.

05-08-2008 04:51 PM
ajdin_ze
2.0 16v SFI

Group: Administrators

tata Wrote:
Ne bih da se previse petljam jer ovdje ima kompetetnijih koji bi trebali reagovati na ovakve postove.Reci cu samo nesto iz svog 35 godisnjeg vozackog iskustva:NIKAD,NIKAD,NIKAD NEMOJTE RADITI OVO sto Ajdin napisa.
Trebao je jos samo probati da umjesto ulja za mjenjac sipa tovotnu mast.Garantovano bi auto bio jos tvrdi.Yupi3tiYupi3tiYupi3ti

A Goranu za informaciju:lisnati gibanj se nije spustao nego su se okretale usice na kontra stranu a opruge se nisu kratile nego su stavljane i nazad prednje koje su kraceWinner_first_h4hProbano.

Ja se stvarno moram pravdati ovdje.Nisam ja ni smislio a ponajmanje napravio i izveo to.Ja sam samo probao to auto i napisao sta je uradjeno.

S postovanjem Puric Ajdin,,,,Zenica
05-09-2008 05:44 AM
goran16v
Posting Freak

tata Wrote:

Heh, nisam ni ja napisao da su opruge kracene vec sabijane (kako - ne znam) i to su vjerovatno radili "pripadnici nacionalne klase i ostalih zastava" koji su mi to i ispricali i koji nisu vjerovatno mogli doci do kracih opruga. I ja sam se pitao zasto jednostavno nisu okrenuli usice na gibnju pa spustili auto dobio sam odgovor da je bio fol ukrutiti gibanj a ne samo spustiti auto... Je li to bila njihova "lovacka" za mladje generacije ne znam...

Proud to be BMW E 21 owner!
05-09-2008 05:55 AM
Pages (2): « First [1] 2 Next > Last »
Post Reply  Post Thread 

Possibly Related Threads...
Thread: Author Replies: Views: Last Post
Hissyfit8wr Kataloška cijena vozila??? Guess Who 6 456 05-28-2008 11:50 PM
Last Post: prelude za lude
  Monroe akcija besplatne provjere amortizera Zlax 3 179 06-08-2007 06:19 AM
Last Post: dsimic
  Rangiranje vozila po procentu kvarova daki 4 277 05-22-2007 10:23 PM