|
sta sa havarisanim autom
|
| Author |
Message |
aca021
Junior Member

Group: Registered
Status:
|
sta sa havarisanim autom
Pozdrav svima,potreban mi je savet. Naime imam Korsu`99 god koja je prilicno havarisana. Od osiguranja,koje sada vise ne postoji, do danas nisam ni dinara dobio. Ja sam njen prvi vlasnik ,kupio sam je i uvezao `01. Nekoliko majstora koje sam pitao za popravku,rekli su da je sredjivanje neisplatljivo - teza dara nego mera ,pokusao sam je i prodati ali dobijam toliko smesnu cenu ,da sa tim parama dalje bukvalno nikakav izbor necu imati. E sada ono naj bitnije ,prijatelj koji zivi u Austriji,nudi da mi tamo kupi potpuno istu Korsu,znci isto godiste,isti motor,sa vise dodatne opreme a mozda cak i iste boje.
Onda bih iskoristio svoje papire prekucao brojeve na novoj Korsi i to je to. Pretpostavljam da je to na granici legalnosti (cak i nije ) ,ali moralno po meni jsasvim je OK. No da ne duzim vise ,sta je problem !
Od nekoliko ljudi koji se koliko toliko razumeju u sve ovo kazu da svaki noviji auto ima sve te podatke u svom kompjuteru . OK,to i nije problem ja bih mogao prebaciti ne samo kompjuter vec i celu instalaciju ,ako bude trebalo. Ali drugi kazu da se sve to moze utvrditi,ako se u nekoj expertizi na mestu gde su stari brojevi izbruseni i ukucani novi, premaze neka tecnost ,i onda stari brojevi se pojave,bez obzira sto su izbruseni vec... To mi je malo nelogicno jer kada se nesto fizicki izbrise,znaci na metalu vise nema udubljenja..kako se onda bilo sta moze pojaviti... Toga se plasim jer ako je stvarno tako,onda dzabe bilo sta dalje... Zna li neko nesto o tome.
Ako ovo nije za forum,izvinjavam se i molim za svaki savet na PP.
|
|
| 03-02-2007 11:32 PM |
|
|
Fele
Posting Freak

Status:
|
RE: sta sa havarisanim autom
FK automotive - prodaja - Pioneer
|
|
| 03-02-2007 11:43 PM |
|
 |
Skyline
Super Moderator

Group: Super Moderators
Status:
|
ne mogu da utvrde koji su brojevi bili, ali znace da je taj deo lima termicki ili mehanicki vec tretiran, i na osnovu toga mogu da znaju da su brojevi kucani
kakav aparat je u pitanju
elem, vlada Srbije je nabavila 5 aparata za expertizu vozila i podelila u pet auto moto drustava u 5 gradova
mislim da je sombor, subotica, beograd i cacak i da je u planu nabavka jos 5
pregled ce kostati, koliko sam ja cuo oko 50e i sadrzace sledece:
*utvrdjivanje originalnosti ukucanog broja, na osnovu parametara koje sam gore naveo
*utvrdjivanje da li je lim na skoljci ,u blizini broja secen, zato sto ljudi uhvate i odseku prag sa originalnim brojem i zavare na auto koji je bez papira
*utvrdjivanje stanja limova na autu( da li je auto udaran, pa peglan)
*utvrdjivanje da li je auto farban, na osnovu debljine farbe i uporedjivanje sa debljinom sloja koju fabrika navodi
*pristup internet bazi, na kojoj je biografija auta ( kilometraza na poslednjoj registraciji i , ako ne gresim, gde su radjeni servisi i sta je radjeno na autu)
ja mislim da je to sve
a sto se tice tvog auta
zasad ne verujem da ce ta expertiza biti obavezna na teh. pregledu, tako da mozes da kucas brojeve, jer je slaba sansa da neko posumnja, pa da te posalje na ispitivanje porekla
problem moze da nastane ako kupac, koji hoce da kupi auto od tebe, bude zeleo da proveri sta kupuje
ali onda nadjes nekoga koga ne interesuje sta si radio sa autom
Understeer is a crime - Colin McCrae
This post was last modified: 03-03-2007 12:05 AM by Skyline.
|
|
| 03-03-2007 12:03 AM |
|
 |
prelude za lude
Posting Freak

Status:
|
Ne znam kakvo je stanje u Srbiji, ali u BiH mozes uvesti auto bez djadzbina po osnovu tog havarisanog auta i iskoristiti te papire. Raspitaj se dobro, ne znam gdje. Mozda na carini.
HONDA FOREVER OR MAY BE NOT?
|
|
| 03-03-2007 08:34 AM |
|
 |
Skyline
Super Moderator

Status:
|
u srbiji mislim na motor ne gledaju kao na rezervni deo, a sasija je jos veci problem
|
|
| 03-03-2007 08:42 AM |
|
 |
prelude za lude
Posting Freak

Status:
|
Ili ako je motor kod tebe dobar, onda uvezes auto, platis carinu na sasiju, ubacis svoj motor, uvedes broj sasije u saobracajnu i gotovo. Sve je legalno.
|
|
| 03-03-2007 08:48 AM |
|
|
Skyline
Super Moderator

Status:
|
|
|
| 03-03-2007 08:50 AM |
|
 |
prelude za lude
Posting Freak

Status:
|
A sto se tice broja motora, u BiH je smijesna situacija. U kantonima sa hrvatskom vecinom se broj motora ne upisuje u saobracajnu, a u kantonima sa bosnjackom vecinom se upisuje. Ja kupio hondu bez broja motora u saobracajnoj i dugo sam trazio 2.2 vtec masinu da ubacim, nebi imao problema sa tim brojem (nisam uspio naci kad sam bio zagrijan). Nekad poslije kad sam prebacivao auto u kanton sa bosnjackom vecinom, samo mi na tehnickom ocitali broj motora i upisali u saobracajnu. No extra charge.
|
|
| 03-03-2007 08:55 AM |
|
 |
prelude za lude
Posting Freak

Status:
|
kod nas to ne moze
Steta.
|
|
| 03-03-2007 08:57 AM |
|
 |
cenga
Posting Freak

Status:
|
raspitaj sve moguce , ova je najbolja motor i sasiju odvojeno, cak i ako ti je motor otisao , tvoj
uvezes posebno motor posebno skoljku sa vana...
a jos jedna me stvar interesuje ne moze se ta corsica 1999to godiste uvesti? regularno ? ono 7 godina imal neka tolerancija prva registracija folovi golovi?
Peugeot 206 X-LINE PACK 1.4 HDi
|
|
| 03-03-2007 08:57 AM |
|
 |
|
|