|
Stalni ili priključivi 4x4 pogon?
|
| Author |
Message |
Edis Jasarevic
Glavni i neodgovorni urednik

Group: Administrators
Status:
|
Da li je za ozbiljnu terensku vožnju bolje imati terenca sa stalnim ili priključivim pogonom na sva četri točka i zašto?
e ejbem ga ja kaa moram crtat i citirati.. Dje ti vidi s ovjde i C od rijeci ''ceste''
I onda si ti tu ukljucio CESTU iako to niko niej trazio pa si rekao
Mislim da to nema veze, sve zavisi od izvedbe samog 4x4 sistema. Ako ukljucivi 4x4 je napravljen tako da prenosi 30% na prednju kad se ukljuci a ostatak ide na zadnju a neki stalni ima bolji omjer, onda je stalni bolji. Obicno je stalni 4x4 skuplja izvedba i nadoplacuje se u nekim automobilima. Recimo nova Toyota Land Cruiser, Kia Sorento, osnovni modeli imaju zadnji, a stalni placas i dodje uz skuplje verzije. Ja za normalni automobil najvise volim stalni i to recimo 50:50 kao sto ima Impreza WRX, VW Passat 4Motion itd...
Pa ti je RUJO mora reci
O, i te kako ima veze ali nećemo sada ovdje o običnim i sportskim autima koji imaju pogon na sve točkove. Govorimo o terenskim vozilima.
CITAM JA VRLO DOBRO POSTOVE I OVDJE I DRUGDJE
We are PunGas.com ... Resistance is futile...You will be assimilated...You must comply... You will comply!
|
|
| 10-14-2003 08:12 PM |
|
|
Rujo
Member

Group: Registered
Status:
|
Moraćemo usvojiti novu Marfijevu izreku:
Ako postoji i najmanja vjerovatnoća da diskutanti razviju diskusiju u pogrešnom smjeru onda će ona sigurno krenuti pogrešno.
Držite se teme!
Off Road - The Ultimate Freedom Of Living
MUD IS ALL WE NEED
http://www.4x4.ba
|
|
| 10-15-2003 06:17 AM |
|
 |
dr
Posting Freak

Status:
Away
|
Cak ako ne postoji ni najmanja vjerovatnoca
|
|
| 10-15-2003 01:45 PM |
|
 |
Medo
Member

Status:
|
Uvijek je bolje kada se moze odabrati.
Sa mogucnosti da se ukljucuje prednji pogon i iskljucuje smanjuje se i ekonomska cijena voznje.
PR. Na asvaltu, normalni vremenski uvjeti, vozilo sa ukopcanim prednjim pogonom(sto je tada nepotrebno) trosi i do 40% vise goriva. Habaju se i opterecuju nepotrebno dijelovi prednjeg pogona, kao i bespotrebno optewrecenje motora.
Vozila sa stalnim ukopcanim prednjim pogonom imaju i manju sposobnost pri manervisanju radi ugla prednjih tockova pri motanju jer je ocigledno umanjen.
G klasa ima ukopcan stalni pogon. Ne svaki model!
A ko ima za Merca G klase, popisa se na ovo sve moje napisano, viskom masla muda maze
|
|
| 10-15-2003 06:55 PM |
|
 |
KosOOki
Member

Status:
|
Kako se zovu oni indijski terenci koje su svojevremeno poceli da rade na bazi Vilisa, ili lupetam... Ne secam se najbolje, ali neko ce vec znati, imali su i neke novije modele... Kod njih bukvalno na tocku mozete da otkacite prednje poluosovine. Veoma zgodno kada imate na umu ovu pricu o habanju, potrosnji...
This post was last modified: 10-15-2003 07:33 PM by KosOOki.
|
|
| 10-15-2003 07:11 PM |
|
 |
Rujo
Member

Status:
|
Uvijek je bolje kada se moze odabrati.
Sa mogucnosti da se ukljucuje prednji pogon i iskljucuje smanjuje se i ekonomska cijena voznje.
PR. Na asvaltu, normalni vremenski uvjeti, vozilo sa ukopcanim prednjim pogonom(sto je tada nepotrebno) trosi i do 40% vise goriva. Habaju se i opterecuju nepotrebno dijelovi prednjeg pogona, kao i bespotrebno optewrecenje motora.
Vozila sa stalnim ukopcanim prednjim pogonom imaju i manju sposobnost pri manervisanju radi ugla prednjih tockova pri motanju jer je ocigledno umanjen.
Slažem se i ovo bi bio od prilike i moj odgovor i izbor. Međutim, sa dijelom kojim opisuješ potrošnju i habanje ja se ne bi složio. Prema mom iskustvu tačno je da imaš povećanu buku ali na potrošnji se ne osjeti baš toliko. A što se tiče habanja dijelova sve je tako dobro podmazano da tu ne vidim baš neko uporište u toj tvrdnji. U prilog mi idu i neke britanske revije koje sam nedavno čitao i koje o istoj temi pišu da je potrošnja dijelova jednostavno mit koji je ostao iz starih dana poslije drugog rata kada su terenci bili daleko nazadniji nego danas.
Off Road - The Ultimate Freedom Of Living
MUD IS ALL WE NEED
http://www.4x4.ba
|
|
| 10-15-2003 07:27 PM |
|
|
Medo
Member

Status:
|
|
| 10-15-2003 07:41 PM |
|
 |
KosOOki
Member

Status:
|
Vec sam izneo svoje razmisljanje na ovu temu, slazem se sa medom a dodao bih jos i ovo. Ako imas glomazan prenos koji mora malo vise da "zapne", tj. ako je teretni ili tezi terenac, mnogo je bolje da moze da se iskljuci. Kod neke lakse konstrukcije pretpostavljam da je razlika minimalna, da li se nesto okrece po inerciji ili bas vuce. Kod nekih novijih terenaca koje sam vozio ima i ogranicenje u brzini do koje smes da vozis sa ukljucenim pogonom napred. Nisam bas "cackao mecku", ali mozda postoji i neka elektronika koja ne dozvoljava da prekrsis ovo pravilo.
|
|
| 10-15-2003 08:05 PM |
|
 |
dr
Posting Freak

Status:
Away
|
Kako se zovu oni indijski terenci koje su svojevremeno poceli da rade na bazi Vilisa, ili lupetam... Ne secam se najbolje, ali neko ce vec znati, imali su i neke novije modele... Kod njih bukvalno na tocku mozete da otkacite prednje poluosovine. Veoma zgodno kada imate na umu ovu pricu o habanju, potrosnji...
MAHINDRA?
|
|
| 10-15-2003 08:42 PM |
|
 |
Medo
Member

Status:
|
Tacno doture