Post Reply  Post Thread 
Pages (5): « First < Previous 1 [2] 3 4 5 Next > Last »
Stalni ili priključivi 4x4 pogon?
Author Message
Edis Jasarevic
Glavni i neodgovorni urednik

Group: Administrators
Status: Offline

Quote:
Da li je za ozbiljnu terensku vožnju bolje imati terenca sa stalnim ili priključivim pogonom na sva četri točka i zašto?

e ejbem ga ja kaa moram crtat i citirati.. Dje ti vidi s ovjde i C od rijeci ''ceste''

I onda si ti tu ukljucio CESTU iako to niko niej trazio pa si rekao

Quote:
Mislim da to nema veze, sve zavisi od izvedbe samog 4x4 sistema. Ako ukljucivi 4x4 je napravljen tako da prenosi 30% na prednju kad se ukljuci a ostatak ide na zadnju a neki stalni ima bolji omjer, onda je stalni bolji. Obicno je stalni 4x4 skuplja izvedba i nadoplacuje se u nekim automobilima. Recimo nova Toyota Land Cruiser, Kia Sorento, osnovni modeli imaju zadnji, a stalni placas i dodje uz skuplje verzije. Ja za normalni automobil najvise volim stalni i to recimo 50:50 kao sto ima Impreza WRX, VW Passat 4Motion itd...

Pa ti je RUJO mora reci

Quote:
O, i te kako ima veze ali nećemo sada ovdje o običnim i sportskim autima koji imaju pogon na sve točkove. Govorimo o terenskim vozilima.

CITAM JA VRLO DOBRO POSTOVE I OVDJE I DRUGDJE

We are PunGas.com ... Resistance is futile...You will be assimilated...You must comply... You will comply!
10-14-2003 08:12 PM
Visit this users website Find all posts by this user Quote this message in a reply
Rujo
Member

Group: Registered

Moraćemo usvojiti novu Marfijevu izreku:

Ako postoji i najmanja vjerovatnoća da diskutanti razviju diskusiju u pogrešnom smjeru onda će ona sigurno krenuti pogrešno.

Držite se teme!

Off Road - The Ultimate Freedom Of Living
MUD IS ALL WE NEED

http://www.4x4.ba
10-15-2003 06:17 AM
Visit this users website Find all posts by this user Quote this message in a reply
dr
Posting Freak

Status: Away

Cak ako ne postoji ni najmanja vjerovatnoca Very Happy

10-15-2003 01:45 PM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
Medo
Member

Uvijek je bolje kada se moze odabrati.

Sa mogucnosti da se ukljucuje prednji pogon i iskljucuje smanjuje se i ekonomska cijena voznje.

PR. Na asvaltu, normalni vremenski uvjeti, vozilo sa ukopcanim prednjim pogonom(sto je tada nepotrebno) trosi i do 40% vise goriva. Habaju se i opterecuju nepotrebno dijelovi prednjeg pogona, kao i bespotrebno optewrecenje motora.

Vozila sa stalnim ukopcanim prednjim pogonom imaju i manju sposobnost pri manervisanju radi ugla prednjih tockova pri motanju jer je ocigledno umanjen.

G klasa ima ukopcan stalni pogon. Ne svaki model!

A ko ima za Merca G klase, popisa se na ovo sve moje napisano, viskom masla muda maze Rolling Eyes

10-15-2003 06:55 PM
KosOOki
Member

Kako se zovu oni indijski terenci koje su svojevremeno poceli da rade na bazi Vilisa, ili lupetam... Ne secam se najbolje, ali neko ce vec znati, imali su i neke novije modele... Kod njih bukvalno na tocku mozete da otkacite prednje poluosovine. Veoma zgodno kada imate na umu ovu pricu o habanju, potrosnji...

This post was last modified: 10-15-2003 07:33 PM by KosOOki.

10-15-2003 07:11 PM
Rujo
Member

Medo Wrote:
Uvijek je bolje kada se moze odabrati.

Sa mogucnosti da se ukljucuje prednji pogon i iskljucuje smanjuje se i ekonomska cijena voznje.

PR. Na asvaltu, normalni vremenski uvjeti, vozilo sa ukopcanim prednjim pogonom(sto je tada nepotrebno) trosi i do 40% vise goriva. Habaju se i opterecuju nepotrebno dijelovi prednjeg pogona, kao i bespotrebno optewrecenje motora.

Vozila sa stalnim ukopcanim prednjim pogonom imaju i manju sposobnost pri manervisanju radi ugla prednjih tockova pri motanju jer je ocigledno umanjen.

Slažem se i ovo bi bio od prilike i moj odgovor i izbor. Međutim, sa dijelom kojim opisuješ potrošnju i habanje ja se ne bi složio. Prema mom iskustvu tačno je da imaš povećanu buku ali na potrošnji se ne osjeti baš toliko. A što se tiče habanja dijelova sve je tako dobro podmazano da tu ne vidim baš neko uporište u toj tvrdnji. U prilog mi idu i neke britanske revije koje sam nedavno čitao i koje o istoj temi pišu da je potrošnja dijelova jednostavno mit koji je ostao iz starih dana poslije drugog rata kada su terenci bili daleko nazadniji nego danas.

Off Road - The Ultimate Freedom Of Living
MUD IS ALL WE NEED

http://www.4x4.ba
10-15-2003 07:27 PM
Medo
Member

Preimjer testa:

Nissan Patrol 4.2 dizel, normalna cesta, suha, Mostar sarajevo samo zadnji pogon 11 l na 100 km

pogon na sva cetri ista cesta isti tempo 13.8 l na 100 km

Nissan Patrol 4.0 benzin (isti uvjeti i cesta)

11 l na dva tocka 14.5 na sva cetri.

Question Question Question

Sto se habanja tice starinskog sam kova. Mioslim da je nepotrebno da se okrece ono sto ne mora da se okrece. Dva ista dijela, iste kvalitete, istog vozila nisu ista ako se jedan okrenuo par stotina miliona puta ili nikako.

Manje okretaja za isti predjeni put veca dugovjecnost.

Upali klimu na malom autu pa poveca potrosnju do litar-dva na 100 km a ne prednji pogom prednjeg kraja vozila teskog preko dvije tone.

Ali ko ima, ovo ga ne sekira.

10-15-2003 07:41 PM
KosOOki
Member

Vec sam izneo svoje razmisljanje na ovu temu, slazem se sa medom a dodao bih jos i ovo. Ako imas glomazan prenos koji mora malo vise da "zapne", tj. ako je teretni ili tezi terenac, mnogo je bolje da moze da se iskljuci. Kod neke lakse konstrukcije pretpostavljam da je razlika minimalna, da li se nesto okrece po inerciji ili bas vuce. Kod nekih novijih terenaca koje sam vozio ima i ogranicenje u brzini do koje smes da vozis sa ukljucenim pogonom napred. Nisam bas "cackao mecku", ali mozda postoji i neka elektronika koja ne dozvoljava da prekrsis ovo pravilo.

10-15-2003 08:05 PM
dr
Posting Freak

Status: Away

KosOOki Wrote:
Kako se zovu oni indijski terenci koje su svojevremeno poceli da rade na bazi Vilisa, ili lupetam... Ne secam se najbolje, ali neko ce vec znati, imali su i neke novije modele... Kod njih bukvalno na tocku mozete da otkacite prednje poluosovine. Veoma zgodno kada imate na umu ovu pricu o habanju, potrosnji...

MAHINDRA?

10-15-2003 08:42 PM
Medo
Member

Tacno doture Twisted Evil Smile

10-15-2003 08:46 PM
Post Reply  Post Thread  DODAJ SLIKU

Possibly Related Threads...
Thread: Author Replies: Views: Last Post
  2110 pickup 4x4 dr 3 383 04-26-2007 08:24 AM
Last Post: Edin
  Izbor 4x4 Pneumatika... MUSA 18 3,064 02-02-2007 07:39 AM
Last Post: Amer-STI
  4x4 tour mladen03 5 840 08-22-2006 12:31 PM
Last Post: Dren
  "branici" za 4x4-djipove dady 4 1,765 08-19-2006 02:56 PM
Last Post: tijana
  4x4 cross-slike Edis Jasarevic 1 904 08-16-2005 07:39 AM