|
Stalni ili priključivi 4x4 pogon?
|
| Author |
Message |
dr
Posting Freak

Group: Registered
Status:
Away
|
Ponekad pomislim da i ja nesto znam.
|
|
| 10-15-2003 09:11 PM |
|
|
Guest
Unregistered
|
Sad imas i potvrdu toga...
Znam da neki terenci imaju ogranicenje brzine kad je upaljen reduktor, ali nisam cuo samo za 4x4. Mozda ima to neki "starkan"...
|
|
| 10-15-2003 09:39 PM |
|
 |
KosOOki
Member

Status:
|
E, Mahindra! Nisi dzabe, dr, nema sta!
Znam da neki terenci imaju ogranicenje brzine kad je upaljen reduktor, ali nisam cuo samo za 4x4. Mozda ima to neki "starkan"...
Pa rec je o dosta "klasicnih" terenaca sa tom opcijom, ali stvarno ne znam gde je to ogranicenje kao preporuka a gde kao nesto drugo. Definitivno nisu "starkani" po godini proizvodnje, ali slazem se da su stare konstrukcije i nisu popularni na trzistu u najezdi novih SUV-a. Ali ne vidim da su za terensku voznju smislili nesto bolje, pa zavisi sta trazis... Hummer mozda ... Ima tu necega.
|
|
| 10-15-2003 10:26 PM |
|
 |
Skyline
Super Moderator

Group: Super Moderators
Status:
|
NEEEEEEEEEEEEEEEEEEE. Nije fer. Ja sam se setio Mahindre.
Al dobro nema veze. Vozio sam jednu. Nije lose,sem onog glupog a i pametnog sistema sa iskljucivanjem prednjih homokinetickih zglobova.
pametno je zbog cuvanja pomenutih. Ali zamislite situaciju da slucajno uletite u blato do kolena. Pa ko da izlazi da ukljucuje ta sranja.Jos da je kisa..............
Najbolji terenac je VW Touareg.Njegovo vrhunsko nezavisno vesanje,sa kontrolisanom hidraulikom. Pa njegov sistem koji menja klasicnu blokadu......... Ma savrseno. Heheheh. Ala biste me sada izgadjali jajima i paradajzom. Salio sam se.
Ali autoblok srednji diferencijal je resenje koje se meni svidja.Nimalo on ne mora da bude losiji od klasicnog ukljucivanja rocicom. Isto moze da se postavi da gurne 50:50 procenata. dakle nema razlike. Takodje i zadnje autoblokirajuci diff. mislim da ne mora da zaostaje za klasicnim.
Ja jesam mnogo zavoleo Nivu,sto se i vidi iz ankete,ali ne znam da li znate da mercedes G ima ukljucivu blokadu sva tri diferencijala. Ima da ide kao tenk uzbrdo,samo da ga upravis.
A da vas pitam. Da li je ko od vas OFFROADERA igrao SCREEAMER 4X4?
Understeer is a crime - Colin McCrae
|
|
| 10-16-2003 01:37 AM |
|
 |
sj 413
Junior Member

Status:
|
Re: Stalni ili priključivi 4x4 pogon?
Da li je za ozbiljnu terensku vožnju bolje imati terenca sa stalnim ili priključivim pogonom na sva četri točka i zašto?
Sa priključivim pogonom na sva četri točka. Zašto? Dio odgovora dao je Medo.
Napomena (Nije vezano strogo uz pitanje, ali je interesantno napomenuti)
Za iskusnog off-road-era mnogo veće zadovoljsvo pruža mogučnost izbora trenutka uključenja ili isključenja tog pogona i to u vožnji (ali samo ako je ugrađen tip uključena - takozvani "shift on the fly", kao što je slučaj kod većine terenaca) i to bilo na dugme, putem hidraulike, bilo čisto mehanički pomjeranjem ručice "2H-4H". Količina i tip driftovanja na makadamu su onda "dozirani" i na ovaj način, što je bar za mene jedan veliki plus.
Lijep pozdrav
SJ 413
Real challenge and real fun = off-road pure or extreme!
|
|
| 10-17-2003 08:54 AM |
|
 |
Rujo
Member

Status:
|
Re: Stalni ili priključivi 4x4 pogon?
Za iskusnog off-road-era mnogo veće zadovoljsvo pruža mogučnost izbora trenutka uključenja ili isključenja tog pogona i to u vožnji (ali samo ako je ugrađen tip uključena - takozvani "shift on the fly", kao što je slučaj kod većine terenaca) i to bilo na dugme, putem hidraulike, bilo čisto mehanički pomjeranjem ručice "2H-4H". Količina i tip driftovanja na makadamu su onda "dozirani" i na ovaj način, što je bar za mene jedan veliki plus.
Lijep pozdrav
SJ 413
I onda neka se neko usudi reći da se sa terencima ne može uživati u vožnji. 8)
Off Road - The Ultimate Freedom Of Living
MUD IS ALL WE NEED
http://www.4x4.ba
|
|
| 10-17-2003 09:40 AM |
|
|
chimera
Posting Freak

Status:
|
Kod mene se na Blazeru ukljucuje prednja tako sto izadjes vanka i zakljucas osovine. Onda unutra imas rucicu...
Sto se tice sistema, meni je mozda malo cudno kad neko kaze stanes u blato i izlazis napolje. Ako ces vec ici putevima koje ne poznajes i uvalit se u blato onda ces se svakako pripremit. Jeste da je najbolje imat samo tipku u kabini ali sta je tu je...
Stalni 4x4 guta vise benzina, jer se dosta snage gubi u prenosu sto zahtjeva jace dodavanje gasa.
I samo jedna OFF-TOPIC replika.
VR6, passat je govno od 4x4 sa svojim 4motion pogonom. Haldex je sranje od 4x4 jer ima vise nedostaka. Ako hoces road car sa 4x4 onda ces kupit audija sa torsenom...
This post was last modified: 10-17-2003 11:24 AM by chimera.
|
|
| 10-17-2003 10:36 AM |
|
 |
Faruk
Unregistered
Group: Unregistered / Not Logged In
Status:
|
I samo jedna OFF-TOPIC replika.
VR6, passat je govno od 4x4 sa svojim 4motion pogonom. Haldex je sranje od 4x4 jer ima vise nedostaka. Ako oces road car sa 4x4 onda ces kupit audija sa torsenom...
njega vise neces ovdje vidjeti
http://www.pungas.com/forum/viewtopic.php?t=184
|
|
| 10-17-2003 10:41 AM |
|
 |
Rujo
Member

Status:
|
Sto se tice sistema, meni je mozda malo cudno kad neko kaze stanes u blato i izlazis napolje. Ako ces vec ici putevima koje ne poznajes i uvalit se u blato onda ces se svakako pripremit.
100% tačna konstatacija. Ko je lud da krene šumom i po blatu i tek onda kad se dobro uvali u kaljužu sjeti se da nije zaključao prednju osovinu ?!?
Takav je zaslužio da ostane zaglavljen i umre sam u divljini
Off Road - The Ultimate Freedom Of Living
MUD IS ALL WE NEED
http://www.4x4.ba
|
|
| 10-17-2003 11:09 AM |
|
 |
chimera
Posting Freak