Post Reply  Post Thread 
Pages (5): « First < Previous 1 2 3 [4] 5 Next > Last »
Stalni ili priključivi 4x4 pogon?
Author Message
Guest
Unregistered

necu da se igram. Crying or Very sad

10-17-2003 12:03 PM
Quote this message in a reply
Skyline
Super Moderator

Group: Super Moderators
Status: Offline

HEHEHEEEEEH RUJO.Sedim sam u sobi,i smejem se na glas ko budala,zbog tvoje izjave o umiranju u sumi. Nisam to bas tako mislio.Vise sam pucao na to da je to ipak glupo resenje.Sta ako se ipak nekome desi.Na primer,sleti sa puta u kanal.Sta onda.Vadi cizme iz gepeka. Druga stvar,zbog koje mi je to glupo ,je komfor u voznji.
A o Sinchro pogonu i ja sve lose. Naravno da je bolje od 2WD vozila,ali daleko od onog asto bi trebalo da radi pravi ,tvrdi 4WD na putnickim vozilima. Ni Audijevo resenje koje se stavlja na novije modele je isto sranje. Ja mislim da poslednji pravi quattro je izumro sa Audijem s2. Mislim ,sa tom generacijom. Ni ti quattro pogoni nisu bili bas ludilo pogoni,ali su bar bili full time 4wd.A neko danas. Prednja je vuca,ali ima i zadnja,ako slucajno se seti gazda da malo pretera u krivini. Pa jebi ga,taj sistem mnogo sporije reaguje od pravog 4WD.Na novom RS4 je nesto srecnija situacija,ali opet sa premalo blokada,i mehanicke kontrole za toliki auto ,sa toliko snage.

Understeer is a crime - Colin McCrae
10-19-2003 02:24 AM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
Guest
Unregistered

ja sam svoje davno iznjeo samo sto je to zavrsilo u smecu. Kod mene u kuci vazi pravilo ako je tata u pravu onda je tata u pravu. Kad je mama u pravu onda je mama u pravu. Kad sam ja u pravu onda u mama i tata u pravu.

Isto to izgleda vazi i na ovom forumu. Ja kazem da je moj stari sletio sa puta zato sto nije imao ukljucen 4x4, a vi mene u smece. Ja kazem da je bolji prikljucivi uz mogucnost voznje 4x4 bez ikakve blokade. Ili mozda je cak i bolje stalni 4x4 jer se opasna situacija nikada nemoze predvidjeti, a pri ukljucenom 4x4 je moguce lakse i bolje manevrisati (cak i za 30-50%) i kociti i sve stalo. Neka se jednom desi steta od 1000KM je sasvim dovoljno da otplati gorivo koje je potroseno za 50godina vozanja auta sa upaljenim 4x4.

10-29-2003 02:08 PM
Rujo
Member

Group: Registered

miljan Wrote:
Kod mene u kuci vazi pravilo ako je tata u pravu onda je tata u pravu. Kad je mama u pravu onda je mama u pravu. Kad sam ja u pravu onda u mama i tata u pravu.

"Pa to je nepravda.", rekao je Kalimero i slegnuo ramenima. Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing

Off Road - The Ultimate Freedom Of Living
MUD IS ALL WE NEED

http://www.4x4.ba
10-29-2003 03:22 PM
Visit this users website Find all posts by this user Quote this message in a reply
Faruk
Unregistered

Group: Unregistered / Not Logged In

miljane na kojim drogama samo nam to reci

10-29-2003 04:08 PM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
Rujo
Member

Playlife Wrote:
miljane na kojim drogama samo nam to reci

To sam ga i ja nedavno pitao ali neće da nam kaže na čemu je. Sad

MUD IS ALL WE NEED

10-29-2003 04:11 PM
Visit this users website Find all posts by this user Quote this message in a reply
Rujo
Member

Da se malo uozbiljimo i vratimo na temu.

Stalni pogon predstavlja logičnu i potrebnu evoluciju kod terenskih vozila koja se više koriste na asfaltu a povremeno po bespućima. To NIKAKO ne znači da su mu smanjene njegove terenske sposobnosti i prohodnost i to isto tako ne znači da se ti isti terenci manje koriste po bespućima. Zato uzimam Land Rovera koji nakon Serija I II, IIA i III koje su imalu uključiv 4x4 pogon u kasnije modele 90, 110 i novije Defender 90 i Defender 110 i Defender 130 (Eto Hrvoje, jesi li sad zadovoljan sve sam ih nabrojao po redu izlaženja)? prestaju sa uključivim 4x4 pogonom i prelaze na stalni (Da Miljane, sa blokadom centralnog ili ti srednjeg diferencijala). Pošto je Defender jedno izuzetno i vrhunsko terensko vozilo time se gubi svaki smisao raspravljati kako je stalni 4x4 pogon slabiji od priključivog. Pošto se kod svih (dobro Miljane, možda ne baš kod apsolutno svih) ozbiljnih terenaca ugrađuje obavezna blokada srednjeg diferencijala time takav terenac postaje POTPUNO ravnopravan (da Miljane i Hrvoje, naravno, van asfalta) sa onim koji ima priključiv 4x4 pogon. Pošto je takva blokada OBAVEZNA i nešto što se samo po sebi podrazumijeva da bi uopšte imao prohodnost ja je nisam ni računao prilikom postavljanja mojih pitanja.

Da bi bio do kraja jasan i ujedno savjet za manje upućene:

Ako imate PRIKLJUČIV 4x4 pogon na svom vozilu NIKADA ga ne uključujte na asfaltu bez obzira koliko padala kiša i slične gluposti jer opasno rizikujete okretanje i bočno prevrtanje (ako vam ovo nije jasno zašto pitajete, imam i za to objašnjenje). Čim siđete sa asfalta možete ga uključiti ali ne morate ako se vozite po lijepom makadamskom putu. Ako idete na malo lošiji put ili bespuće OBAVEZNO ga uključite i pri tom ne zaboravite zaključati HUB na glavama točkova ako je manuelni.

Ako imate stalni 4x4 pogon NIKADA ne uključujte blokadu srednjeg diferencijala ako ste na asfaltu bez obzira koliko kiša pada i slične gluposti a možete ga koristiti i bez blokade i prilikom vožnje bo boljem makadamu. Čim siđete sa dobrog makadama ili idete na bespuća OBAVEZNO uključite blokadu srednjeg ili ako više volite, centralnog diferencijala.

MUD IS ALL WE NEED

11-05-2003 03:33 PM
Guest
Unregistered

Quote:
Ako imate PRIKLJUČIV 4x4 pogon na svom vozilu NIKADA ga ne uključujte na asfaltu bez obzira koliko padala kiša i slične gluposti jer opasno rizikujete okretanje i bočno prevrtanje (ako vam ovo nije jasno zašto pitajete, imam i za to objašnjenje).

g. Rujo ja bi te pitao zasto je to tako. Ja kad je kisa na i asfaltu sam obavezno ukljucim 4x4 jer se tako osjecam sigurnije. Auto nikako nemozes izbaciti iz ravnoteze i ponasa se onako kao i wrc automobili. Ono znas fino se zanosi i sve je lako kontorlisati.

11-09-2003 02:58 PM
Rujo
Member

Evo pročitaj na http://4x4abc.com/4WD101/how.html
Tu ćeš naći da se uključuje samo kada je skliska cesta, led i snijeg.

MUD IS ALL WE NEED

11-09-2003 08:55 PM
Guest
Unregistered

ok

fala ti i ako ne skontam pitacu te za objasnjenje jer si rekao da ga imas. Pa posto ga imas onda ga moras i napisati i .............

Laughing Laughing Laughing

11-13-2003 12:09 PM
Post Reply  Post Thread 

Possibly Related Threads...
Thread: Author Replies: Views: Last Post
  2110 pickup 4x4 dr 3 357 04-26-2007 08:24 AM
Last Post: Edin
  Izbor 4x4 Pneumatika... MUSA 18 2,663 02-02-2007 07:39 AM
Last Post: Amer-STI
  4x4 tour mladen03 5 820 08-22-2006 12:31 PM
Last Post: Dren