|
Stalni ili priključivi 4x4 pogon?
|
| Author |
Message |
Rujo
Member

Group: Registered
Status:
|
Stalni ili priključivi 4x4 pogon?
Novo pitanje, nova dilema:
Da li je za ozbiljnu terensku vožnju bolje imati terenca sa stalnim ili priključivim pogonom na sva četri točka i zašto?
Off Road - The Ultimate Freedom Of Living
MUD IS ALL WE NEED
http://www.4x4.ba
|
|
| 10-14-2003 03:57 PM |
|
|
Guest
Unregistered
|
Mislim da to nema veze, sve zavisi od izvedbe samog 4x4 sistema. Ako ukljucivi 4x4 je napravljen tako da prenosi 30% na prednju kad se ukljuci a ostatak ide na zadnju a neki stalni ima bolji omjer, onda je stalni bolji. Obicno je stalni 4x4 skuplja izvedba i nadoplacuje se u nekim automobilima. Recimo nova Toyota Land Cruiser, Kia Sorento, osnovni modeli imaju zadnji, a stalni placas i dodje uz skuplje verzije. Ja za normalni automobil najvise volim stalni i to recimo 50:50 kao sto ima Impreza WRX, VW Passat 4Motion itd...
|
|
| 10-14-2003 04:50 PM |
|
 |
Rujo
Member

Status:
|
O, i te kako ima veze ali nećemo sada ovdje o običnim i sportskim autima koji imaju pogon na sve točkove. Govorimo o terenskim vozilima. Napravio si nekoliko suštinski pogrešnih zaključaka. Da vidimo šta ostali misle o ovom pa ćemo onda opet konsultirati mudrog gurua da nam da odgovor na pitanje.
MUD IS ALL WE NEED
|
|
| 10-14-2003 05:12 PM |
|
 |
KosOOki
Member

Status:
|
Za drumski auto je sustinska stvar da ako ima 4x4, da to bude i stalni, zbog dinamike voznje kroz krivine pre svega, jos je bolje da srednji dif. bude i aktivan a to je vec posebna prica. Kod nekih teskih terenaca ostavlja
mogucnost ukljucivanja predjneg pogona da bi se isti na tvrdoj podlozi mogao iskljuciti i tako smanjiti habanje zglobova. To opet zavisi i od samih zglobova i izvedbe pogona napred itd. E sad mi nije jasno zasto bi ukljucivanje prednjeg pogona imalo veze sa terenskim karakteristikama, podrazumevajuci da ces na vreme ukljuciti taj pogon. Raspored sile napred - nazad ima znacaja ali najbolje je blokirati srednji dif. (ako postoji) tj. i to podrazumevamo valjda. Kazi nam, o, guru, na sta si mislio, koji tip 4x4 izvedbe i tako to... Sta ako imas vise od dve osovine...? Pojasni malo sta si `teo...
|
|
| 10-14-2003 06:10 PM |
|
 |
Rujo
Member

Status:
|
Cestovni automobili koji imaju stalni pogon na sve točkove prave se tako da je prijenos uvijek stalan. Ja sam konkretno mislio na terensko vozilo koje (naravno prije silaska sa asfalta) ima uključen 4x4 pogon i onaj koji ima stalni preko srednjeg diferencijala (naravno sa postojanjem blokade jer u suprotnom bi bio smijurija od terenca).
E, sad kad takva dva vozila prelaze zahtjevne dionice koje bi trebalo da se bolje ponaša?
Što se tiče habanja zglobova i prijenosa to nije dokazano i pogon se ne isključuje kada dođemo na asfalt zbog mogućeg habanja, veće potrošnje i slično.
I još nešto, guru nisam ja već jedan dotični gospodin iz južnijeg dijela naše istočne susjedne zajednice.
MUD IS ALL WE NEED
|
|
| 10-14-2003 06:36 PM |
|
 |
dr
Posting Freak

Status:
Away
|
Skromnost ga spopala.
Rujo nas lokalni VELIKI GURIJE
|
|
| 10-14-2003 06:42 PM |
|
|
Rujo
Member

Status:
|
Ne ja no Rade Minić iz Crne Gore. Čovjek je napisao bukvar terenske vožnje.
MUD IS ALL WE NEED
|
|
| 10-14-2003 06:50 PM |
|
 |
Guest
Unregistered
|
Jel sad ovdje pricamo samo o 4x4, ili i blokadama i slicnom?! Ako i ovo ostalo, onda dobro nisi postavio pitanje.
Stalni 4x4 nemaju svi cestovni automobili, kod nekih je takodjer ukljucivi, a ima i stalni po potrebi. Kod nekih je prednji (skoro pa vecine) a po potrebi se zadnji ukljuci, kad prednji proklizu.
Posto mnogi popularni terenci kao G klasa i sl. imaju stalni 4x4, predpostavljam da je to bolji izbor. Vjerujem da ukljucivi 4x4 ima minimalnu prednost zbog toga jel moze vrititi samo jednu osovinu. Ali svi sve vise prelaze na stalni 4x4, onda su prednosti minimalne "ukljucivog" 4x4. Pogotovo sto vecina u novije vrijeme stavlja skoro identicne 4x4 sisteme, samo je vjerovatno kod onih sa stalnim nekako pojacan.
Sada sve zavisi i od dionice, ako pogledamo Paris-Dakar, to je izuzetno zahtjevna dionica.
A kakav koriste 4x4?!
|
|
| 10-14-2003 07:00 PM |
|
 |
Edis Jasarevic
Glavni i neodgovorni urednik

Group: Administrators
Status:
|
Stalni 4x4 nemaju svi cestovni automobili,
J afino napiso da je ovo OFF ROAD forum.. Jel treba crtati da se ne radi o cestovnim automobilima niti cestovnim sistemima
We are PunGas.com ... Resistance is futile...You will be assimilated...You must comply... You will comply!
|
|
| 10-14-2003 07:41 PM |
|
 |
Guest
Unregistered
|
U postovima iznad se spominju i cestovni automobili i to da imaju uvijek stalni pogon na sve tockove.
Citaj malo bolje...
|
|
| 10-14-2003 08:05 PM |
|
 |
|
|