|
tamna stakla...
|
| Author |
Message |
pajero1987
Posting Freak

Group: Registered
Status:
|
RE: tamna stakla...
Sl. glasnik BiH 54/07, od 17. srpnja/jula 2007. godine
Na osnovu člana 203. stav 3., a u vezi člana 252. Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama ("Službeni glasnik BiH", br. 6/06, 75/06 i 44/07), ministar komunikacija i prometa, u saradnji sa entitetskim ministarstvima unutrašnjih poslova u Bosni i Hercegovini i Policijom Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, donosi
PRAVILNIK
O IZMJENAMA I DOPUNAMA PRAVILNIKA O DIMENZIJAMA, UKUPNOJ MASI I OSOVINSKOM OPTERE]ENJU VOZILA, O UREĐAJIMA I OPREMI KOJU MORAJU IMATI VOZILA I O OSNOVNIM UVJETIMA KOJE MORAJU ISPUNJAVATI UREĐAJI I OPREMA U SAOBRA]AJU NA CESTAMA
Član 1.
U Pravilniku o dimenzijama, ukupnoj masi i osovinskom opterećenju vozila, o uređajima i opremi koju moraju imati vozila i o osnovnim uvjetima koje moraju ispunjavati uređaji i oprema u saobraćaju na cestama ("Službeni glasnik BiH", broj 23/07), u članu 2. stav 4. se mijenja i glasi:
"(4) Pojedini izrazi koji se koriste u ovom Pravilniku, a nisu definirani u Zakonu o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama (u daljnjem tekstu: Zakon) i služe u svrhu definiranja vrste vozila klasificirani su u skladu sa standardima BAS ISO 3833 (Cestovna vozila - Tipovi - Termini i definicije). "
Član 2.
U članu 11. stav 4. broj "73" se zamjenjuje brojem "120".
Član 3.
(1) U članu 46. stav 3. se mijenja i glasi:
"(3) Stakla na vozilu ne smiju se na bilo koji način dodatno zatamnjivati (npr. postavljanjem folija, dodatnim bojenjem stakla i sl.), u odnosu na fabričku ugradnju. "
(2) Poslije stava 3. se dodaju st. 4. i 5. koji glase:
"(4) Izuzetno od stava 3. ovog člana, mogu se dodatno zatamniti:
a) zadnja i bočna stakla autobusa postavljanjem homologiranih reklamnih folija,
b) bočne staklene površine motornih vozila iza leđnog naslona sjedišta vozača i suvozača, homologiranim folijama bez refleksije.
(5) Odredbe ovog člana ne primjenjuju se na vozila oružanih snaga BiH, policijskih agencija u Bosni i Hercegovini, kao i vozila vrlo usko specijalizirane namjene koja se ne koriste ni u jednom drugom segmentu društva. "
Član 4.
U članu 113. stav 3. poslije tačke se dodaju riječi:
"Stakla na ovim oknima ne smiju se prekrivati nikakvim dodatnim folijama. "
Član 5.
Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u "Službenom glasniku BiH", a objavit će se i u glasilima entiteta i Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine.
Ernes Jusovic, Sarajevo...prvi auto koji sam kupio bio je ustvari NEKRETNINA, neki stari Mercedes, star 40 godina, koga je lik donio na kamionu ispred moje kuce. I onda je tu stajo jedno 5-6 godina, ali ja sam ga prao svake nedelje. Posle sam ga iznajmio komsiji da leze kokosi u njemu pa smo djelili jaja...
|
|
| 10-30-2007 01:27 PM |
|
|
MK516
BMW MOD 516

Status:
|
Ma može ovo Božo dr. Ljubić i ostala kompanija okačiti mačku o rep!!! Ja imam pečat i potpis u saobraćajnoj dozvoli preko otkucane napomene STAKLA: ZATAMNJENA. Uh što me nerviraju ovi "dr", stoka seljačka, ama kad završim sve na autu mahsuz ću zatamniti apsolutno sva stakla 100%!!!
Mirza K.
|
|
| 10-30-2007 01:59 PM |
|
 |
pajero1987
Posting Freak

Status:
|
Mozes ti kad si jajetom preslikao pecat na saobracajnu...hahahaaa
Ernes Jusovic, Sarajevo...prvi auto koji sam kupio bio je ustvari NEKRETNINA, neki stari Mercedes, star 40 godina, koga je lik donio na kamionu ispred moje kuce. I onda je tu stajo jedno 5-6 godina, ali ja sam ga prao svake nedelje. Posle sam ga iznajmio komsiji da leze kokosi u njemu pa smo djelili jaja...
|
|
| 10-30-2007 02:03 PM |
|
 |
BigSmoke
Member

Status:
|
Ma stavio sam ja drug moj obične i ne mogu mi drotovi ništa zato što imam dozvolu u saobraćajnoj, samo svaki put kad me zaustave pametuju o tom nekom postotku ..
a evo ko sto vidis gore u zakonu nista ne pise za postotak
to ti je klasicna politika nasih drotova, ne bi bili drotovi kad se ne bi pravili pametni za nesto, kad vec nemogu da te kazne... onda tako pocnu izmisljat gluposti...
|
|
| 10-31-2007 10:26 AM |
|
 |
MK516
BMW MOD 516

Status:
|
Mirza K.
|
|
| 10-31-2007 12:57 PM |
|
 |
BigSmoke
Member

Status:
|
a kad si ti to upisao u saobracajnu prije ili poslije ovog zakona posto valjda sad to nedaju. mislim daju ali ti treba stela naravno ko za sve drugo heh
|
|
| 10-31-2007 03:38 PM |
|
|
MK516
BMW MOD 516

Status:
|
Prije tačno 11 mjeseci! Sad ne daju nikako, navodno se nešto mjenja u zakonu, a inače nije bio problem. Na tehničkom pregledu moraš biti uporan da ti daju obrazac za izmjenu tehničkih karakteristika vozila sa upisanom karakteristikom zatamnjenih stakala uz pečat i potpis službenika, naravno, a s tim u MUP i dosađuješ načelniku jedan mjesec da bi to na kraju bilo upisano u saobraćajnu... Sve ovo sad ne pije vode jer ne priznaju više ništa od ovih dokumenata (za ovu kategoriju lica) kako je Ernes lijepo prikazao u isječku službenih novina...
Mirza K.
|
|
| 10-31-2007 04:37 PM |
|
 |
poKle
Senior Member

Status:
|
-u zakonu ne pisu ogranicenja za fabricku ugradnju, sta to znaci? da fabricki nikad ne dolaze prednja zatamljena stakla?
ili
npr. kupis SUV sa zatamljenim zadnjim staklima(fabricka ugradnja), i stavis folije na prednja stakla, llumar, kako ce znati neki policajac jeli folija ili nije?
-jeli isto za pravna i fizicka lica?
MK516 je spomenuo nesto:"za ovu kategoriju lica"
|
|
| 10-31-2007 11:12 PM |
|
 |
MK516
BMW MOD 516

Status:
|
Klepo, nije isto za nas obične smrtnike i za guzonje iz vlade, vladinih ustanova i agencija koje se bave zaštitom i slično. Njima je i dalje sve dozvoljeno, a nama nije, a ja sam jedan od rijetkih smrtnika koji je uspio dobiti dozvolu dok je još mogla da se dobije...
Mirza K.
|
|
| 11-01-2007 12:58 PM |
|
 |
cacfolija
Junior Member

Status:
|
Licno sam prisustvovao sastanku kada se pravila izmjena i dopuna pravilnika o auto folijama i mogu vam reci da je bilo mukotrpno, 4 sata svakakvih prica!.Bilo je price i o postotku zatamnjenja i naljepnicama za stakla da se zna koja vrsta filma je monitirana itd. Znaci sve moguce varijante su bile ponudjene kao sto je na zapadu. Ali problem je taj sto kod nas u BiH jos uvijek nije napravljen zakon o homolgaciji koji ce imati oko 130 pravilnika. E tek tada ce i pravilnik o auto folijama biti onaj pravi gdje ce biti regulisan i postotak zatamnjenja (VLT), koji moze biti i neogranicen za zadnji box kao sto je i u vecini zemalja EU. Sad trenutno sto se tice BiH pravilnika za postotak zatamnjenja je neograniceno!
|
|
| 11-01-2007 07:33 PM |
|
 |
|
|