Ja se opet uopste ne bih slozio, jer medju ljudima koji su davali komentare samo na ovoj temi imaju bar dvojica koja misle da se ta ideja moze realizovati!
A posto nam se cijelo drustvo krece linijom manjeg otpora, a tu se zna na sta mislim, onda nam (vecini) bolje ne treba.
Jer kada dopustamo da nas sacica debila voza i vuce za nos evo desetljece, ne micemo nigdje, onda je jasno zasto tako zahtjevna grana kao sto je auto-industrija tapka u mjestu.
U pravu si, moglo bi se to realizovati, uz jedno veliko ALI ! A to je opet vlasnistvo... VAG interesuju pare, tj. zaradjivanje istih, tako da bi oni bili spremni uloziti u takav projekat kada bi namirisali da se moze tako necega prodati barem 50.000 komada, na bilo kojim trzistima... A vise se zaradjuje stancanjem postojecih modela, nego kreiranjem novih...
Neko drugi tesko da ima tolike pare, a i da ima, ne moze ih uloziti u tako nesto bez OK signala, opet od VAG-a...
Sto se tice linije manjeg otpora, i tu si u pravu, nazalost !!! To govorim kao vjeciti "kontras", kojem je uvijek najveci stimulans bila recenica: "Ne mozes ti to"... Kada bi se ovdje na Balkanu skupila kriticna masa ljudi koji to hoce da naprave, moglo bi se nesto, ali tu opet dolazimo do onog naseg: "Znas ti nas, *ebo ti nas"...
Opet cu uzeti ASA-u u usta, i to onaj dio koji se bavi prodajom vozila ( a ne proizvodnju dijelova koju cijenim kao teze zaradjivanje dinara...) kao primjer naseg mentaliteta... Oni sticajem dosadasnjeg stanja na trzistu prodaju oko 50% novih vozila godisnje u BiH8)... I imaju sasvim dovoljnu prodaju da zive jako dobro, sa super platama, te imaju sindrom monopoliste sa dovoljno para, kao uostalom i Telecom
, i Elektroprivreda
i drz. administracija
... E sad, uz imalo zdravog razuma, i pametniji pristup kupcima mislim da bi mogli da prodaju duplo vise vozila godisnje u BiH od dosadasnjih, cak i u ovakvoj obesparenoj BiH... To bi im podiglo trzisni udio na cca. 75 %... U svakom slucaju, bolje je prodati 10.000
vozila godisnje nego 5.000... Slicno se ponasa i Raiffeisen Banka
, tj. njeni (najcesce) neljubazni zaposlenici, koji nekad samo sto ne sutaju nogama musterije u glavu i ne vicu im MARS VANI, a narod opet hrli u kolonama...
Ovo su sve ilustracije naseg mentaliteta, koje se mogu ispraviti, ali radikalnim rezom, i to kada ih neko prepozna, a tesko je to prepoznati direktorima kada prodaja ide sama od sebe... Dobro stojis, zarada ide uzlaznom putanjom, svi pokazatelji govore o napretku, a ovamo neljubaznost je vise pravilo nego izuzetak...
I opet si u pravu
, nije to samo do firmi, to je direktna posljedica politike koju nam "vajni" politicari koje biramo prodaju vec 10 godina iza rata... Koja preferira nepotizme i rodbinizme svih vrsta, te poslusnost umjesto kreativnosti kao ultimativni doseg u korporativnom poslovanju... Gdje se svako iskakanje iz prosjeka u + smjeru smatra opasnim, pogotovo po fotelje vlastodrzaca...
Sve to dovodi prosjecnog stanovnika ove zemlje u situaciju gdje INAT kao jedan od vaznih pokretaca razvoja postane kontra-produktivan po napredovanje nekoga, te se onda pragmaticni ljudi odlucuju na prestanak borbe sa vjetrenjacama, i kretanje nizvodno...
Moja poruka: INAT RAJO, INAT !!!
Ljudi TAS je nastajao desecima godina prije rata zasto mislite da se nesto moze preko noci uraditi ??? Znate li sa kakvim se problemima ljudi susrecu gore? Od obnavljanja "proizvodnje" do danas povecali su broj zaposlenih za sigurnih 10 puta.Evo konkretno sta ljudi rade,to su Behalteri odnosno sanduci namjenski za paletarno pakovanje citavih auta.I rade ih vise nego kvalitetno,imaju skolovane varioce,najbolju lakirnicu na podrucju balkana ako ne i istocne europe,pogone za cincanje lima itd itd...eh sad kad su ulozili nekoliko miliona u to *ebeni kinezi im dumpriaju cijenu tih istih Behaltera i ljudi se hvataju za glavu da zadrze tu proizvodnju kojom drze cetvrtinu VW-a (a prije rata su drzali citav VAG koncern) znaci auto industrija nije samo AUTOMOBIL kao kompletan proizvod...to je jos stotine drugih dijelova koji slozene u jedan mozaik daju stabilnu i jaku autoindustriju jedne drzave.Zato polako strpljenje...bice TAS kao nekad prije...volio bi odvesti sve zainteresirane u jedan TOUR gore da vidite sve to,poligone za testiranje,hale razne,pogon za samu monzatu automobila,u koji se moze uci direktno iz svake kancelarije...ma jedan gigant bivsi vidi se a bice i opet akoBogda...mada to vec zadnjih godinu vrvi od ljudi radnika auta...lijep prizor nema sta.
Poz.
Uz duzno postovanje, mislim da damping-cijene kineza, ne smiju biti magicni izgovor za sve... Pogotovo sto za tu cijenu vecina zapadnog svijeta zna da (obicno) dobija i losiji kvalitet... E sad, kako odluciti sta je pametnije proizvoditi...? To mogu samo ljudi koji imaju znanje ( u TAS-u ih je uvijek bilo ), i koji imaju imalo odrijesene ruke, i pomalo vizije...
I u svijetu je napravljen odmak od stvari sa manjom zaradom (koju pustaju kinezima da ih dodje jeftinije), prema onim specijalistickijim, na kojima se vise zaradjuje... U pravu si i za dijelove, najvece zarade u auto-industriji se i krecu na auto-dijelovima, i u tom segmentu mi je drago da se ASA-Holding okrece sve vecoj proizvodnji istih, jer su tu najveci kapaciteti za zaposljavanje i zaradjivanje...
I za kraj nesto sto mi cesto smeta na ovim prostorima, tj. uzrecica: "Ako Bog da"...
Dace, sto nece, Bog voli one koji rade, a ne one koji cekaju da padne s neba ! Iako nisam najpotkovaniji po Bozijem pitanju, mislim da ima i jedna stara narodna poslovica koja mi se vise svidja:
"Pomozi si, pa ce ti i Bog pomoci" !!!