TAS
|
| Author |
Message |
Vector
Administrator

Group: Administrators
Status:
|
TAS
Visedecenijsko TAS-ovo iskustvo i tradicija u sklapanju tudjih auta, navodi na razmisljanje da takav vid "proizvodnje" ne mora biti i krajnji vjecni domet domace pameti. Kako bi izgledao scenario po kojem bi jednoga dana bila pokrenuta ideja o stvaranju prvog bosanskog malog automobila? Zamislimo na trenutak sta bi znacilo za sve nas kada bi u buducnosti TAS, mozda pod nekim novim imenom, bio uvrsten medju ostale svjetske automobilske brandove...
Sta bi bilo - kad bi bilo , npr.:
Automotodrom...
|
|
| 12-10-2005 12:44 PM |
|
|
Edis Jasarevic
Glavni i neodgovorni urednik

Status:
|
hehe..bilo bi svega. Jel ovo tvoj rad?
We are PunGas.com ... Resistance is futile...You will be assimilated...You must comply... You will comply!
|
|
| 12-10-2005 02:52 PM |
|
 |
Vector
Administrator

Status:
|
hehe..bilo bi svega. Jel ovo tvoj rad?
ovaj nije, ali ima se za TAS nesto "strogo pov."
Automotodrom...
This post was last modified: 12-21-2005 02:13 PM by Vector.
|
|
| 12-10-2005 02:58 PM |
|
 |
Kenno
Posting Freak

Group: Registered
Status:
Away
|
"zamalo" da TAS pocne (samostalnu) proizvodnju Caddy-a, "zamalo"
|
|
| 12-10-2005 08:51 PM |
|
 |
lucozade
Super Moderator

Group: Super Moderators
Status:
|
tudjeg vw caddy-ja 
Hahahahahah, pa znas kad ces to docekat, kuca se gradi od temelja
Man maximum Machine minimum
|
|
| 12-11-2005 03:19 AM |
|
 |
Vector
Administrator

Status:
|
tudjeg vw caddy-ja 
Hahahahahah, pa znas kad ces to docekat, kuca se gradi od temelja 
za tvoju informaciju, ne racunajuci sarajevsku tvornicu PRETIS koja je od 1965. godine montirala tada popularne NSU Princeve, gradnja temelja giganta sa ogromnim kapacitetima TAS (Tvornica Automobila Sarajevo) zapoceta je prije 36 godina, kada su najprije montirane VW Bube, a zatim od 1976. iz hale od 40.000 kvadrata izlazi prvi Golf J (Ju-trziste) sa udjelom domacih komponenti od 20%... 1985. pocinje isporuka Golfa 2, priprema godisnje proizvodnje od 40.000 jedinica, a 1992. sve se zaustavlja na prvih 50 Golfova 3, s tim sto se procjenjuje da rast proizvodnje do danas kojim slucajem nije bio ometan, iz TAS-a bi sada izlazilo izmedju 220.000 i 250.000 samo VW vozila godisnje, koliko trenutno izlazi u Slovackoj na koju je prenijeta saradnja sa VW-om i koja ce ovim tempom zajedno sa novopridoslim i ohrabrenim novim investitorima grupacije PSA i KIA, vec 2008. proizvoditi oko 800.000 vozila i postati najveci svjetski proizvodjac automobila po glavi stanovnika, sto znaci, po toj logici, da smo mi imali sansu (umjesto Slovaci) uskoro biti najveci svjetski proizvodjaci automobila per capita...
any comment?
Automotodrom...
|
|
| 12-11-2005 07:22 PM |
|
|
Kenno
Posting Freak

Status:
Away
|
1992. sve se zaustavlja na prvih 50 Golfova 3,
Zar ih nije vise proizvedeno? Ja sam cuo neke brojeve sa 4 cifre...
|
|
| 12-11-2005 07:37 PM |
|
 |
Vector
Administrator

Status:
|
1992. sve se zaustavlja na prvih 50 Golfova 3,
Zar ih nije vise proizvedeno? Ja sam cuo neke brojeve sa 4 cifre...
u to ne ulazim, tj. ne znam tacno u komad
Automotodrom...
|
|
| 12-11-2005 08:01 PM |
|
 |
W0dk4_B0y
Member

Status:
|
Sto se tice sklapanja mislim da bi tu mogli igrati malo vecu ulogu nego sto je imamo sada. A za domaci automobil nije losa ideja. Imamo pametnih ljudi koji su dobri u dizajnu. kao osnova moze posluziti neki od vw podvozja a karoserija po volji. preporuka dvovolumenska sa 5 vrata. sto se motora tice mislim da bi tu najbolje bilo ici na licencu ili na neki drugi nacin nabavljati dobre i provjerene motore. kakvo je vase misljenje
Driver for life
|
|
| 12-11-2005 11:33 PM |
|
 |
Dren
Senior Member

Status:
|
Ma dajte ne budalite...
Iz TAS-a nesto samostalno ? A zasto ? Znate li koliko takav sex kosta ? Tu bi se radilo o najmanje nekoliko desetina miliona EUR-a, ako ne i stotina... I to uz koristenje VW mehanike...
Pogotovo sada u eri globalizacije, kada svi razmisljaju kako da sto vise unificiraju sto vise dijelova, da sto vise zarade po komadu...
Znate sta se sa Zastavom desava vec desetljecima, i njihovim pokusajima...
Osim toga, TAS ( koji se mislim sada zove Volkswagen Sarajevo ) je 100% Volkswagenovo vlasnistvo, tako da je svaki pokusaj necega takvog unaprijed osudjen na propast...
|
|
| 12-12-2005 09:58 AM |
|
 |
|
|