|
TDI tuning
|
| Author |
Message |
Skyline
Super Moderator

Group: Super Moderators
Status:
|
TDI tuning
Verovatno ce mnogi od vas ovde doci iz radoznalosti , ali bi bio red da neko kaze nesto o sredjivanju i ovih masina.
Elem. Ja imam Octaviu TDI sa 90 KS. Dakle klasicni VW 1,9 commonrail sa intercooler-om,i turbinom bez promenljive geometrije lopatica. Takodje ima i direktno multipoint ubrizgavanje,kompjuterski kontrolisano. Iz datog se vidi da ipak moze da se doradjuje.
Prva,i najcesca intervencija je zamena kompjutera za ubrizgavanje. Kompujter na osnovu broja obrtaja, opterecenja temperature,polozaja papucice gasa....odredjuje ubrizgavanje. Na osnovu te kontrole je i dobijena tako mala potrosnja,bez karakteristicnog crnog dima na izduvu.Medjutim on ne samo da kontrolise ubrizgavanje,vec nadgleda i otvorenost Waste-gate-a na turbini, polozaj "ekoloskog ventila" , polozaja lopatica na turbini (kod jacih TDI ),cime se dobijaju odlicne performanse, s'obzirom na gorivo koje koristi.
Zamenom kopjutera se od 90 pravi do 120 KS, od 110, 135-140 , a od 150 ( to je 1,9 sport TDI ) dobija i citavih 190 KS. 100KS po litri zapremine.Nie lose.
Inace na tim motorima se radi i zamena filtera za vazduh, ostrenje bregaste i zamena izduva. Pored povecanja snage,raste ,ionako ogroman , obrtni momenat.
Ja sam tragajuci za opremom za tuning,naisao kod jedne firme u Novom Sadu na Kompjuter za tuning dizela. Ali vrlo specifican uredjaj. Naime to je presretac i prepravljac signala fabrickog kompjutera. Kaci se na izlaz originalnog automobilskog kompjutera i prepravlja njegov signal. Time se dobija 115 KS ( iz 90 ) i 240 NM ( umesto 210 ).
E glavna je fora tu sto taj uredja ima taster za iskljucivanje u kabini. Kada se on iskljuci,signal kompjutera nesmtano prolazi kroz njega,a kada se ukljuci... Inace, MOZE SE UKLJUCITI U TOKU VOZNJE. Pa kada zatreba,eto snage.
Uredjaj kosta 700 EURA,i ugradjuje se za 15 minuta. Ide se na test voznju,i ako se ne dopada gazdi,skida se i nista se ne placa.
The only way is….sideways
Nissan 200SX S14 SR20DET
|
|
| 11-06-2003 02:26 AM |
|
|
cybernck
Super Moderator

Status:
|
piggy-back ECU-ovi, tj. ti sistemi koji kidnapuju i izmjenjuju signal koji glavni
ECU salje i prima ponasaju se skoro isto kao i da ti remapiraju chip u ECU-u,
tako da ne vidim neki razlog protiv koristenja, pogotovo sto se moze izvesti
da se iskljuci jednostavnim prekidacem - recimo normal/sport .
ali ono sto izaziva povecanje snage i obrtnog momenta je dizanje boosta,
i zbog toga mora da i ubrizgavanje goriva bude adekvatno podeseno, a bilo
bi pametno/pozeljno staviti i veci/efektivniji intercooler.
ostale stvari koji mnogo vise uticu na turbo (dizel) motore nego na obicne
su i povecanje precnika izduvnog sistema i oslobadjanje protoka sto je vise
moguce (za sto manji backpressure) kao i oslobadjanje usisa putem nekog
"gljiva" filtera.
postoje i dump valve-ovi za TD motore.
p.s. ima tip u danskoj sa 206 1.9 TD, gura oko 190 KS i nenormalno je brz.
[205]
|
|
| 11-06-2003 03:04 PM |
|
 |
Maserati
Junior Member

Group: Registered
Status:
|
Majstore Octavia sa 90 konja nema common rail nego je najobicnija visokotlacna pumpa. Nije multipoint nego multi phase, a i to takodjer Octavija nema. Multi point se koristi kod benzinaca i znaci da se ubrizgavanje vrsi na vise mjesta. A multi phase je visefazno ubrizgavanje goriva u jednom taktu (valjda si na to mislio).
|
|
| 11-06-2003 05:48 PM |
|
|
Maserati
Junior Member

Status:
|
P.S.
Svi dizel motori iz VW koncerna koji imaju 4 cilindra koriste pumpe-düse tehnologiju ubrizgavanja.
|
|
| 11-06-2003 06:01 PM |
|
 |
Sike
Posting Freak

Status:
|
|
| 11-06-2003 06:59 PM |
|
|
Edis Jasarevic
Glavni i neodgovorni urednik

Group: Administrators
Status:
|
ako cemo rpavo ovdje i nema dizajna. Cak sta vise za mene je ovo zastarilo totalno, i niko ozbiljan, ne koristi vise flash za ovakve stranice.
Dizajnerski bihferrariklub.com http://www.pungas.com su daleko ispred ovoga.
Lijepo na oko ali ne prakticno.. usto i nije bas lijepo za oko..barem ne meni
We are PunGas.com ... Resistance is futile...You will be assimilated...You must comply... You will comply!
|
|
| 11-06-2003 07:28 PM |
|
 |
chimera
Posting Freak

Status:
|
Nista posebno. Nije neki strasni dizajn...
Everybody is going to the party
Have a real good time
Dancing in the desert
Blowing up the sunshine
|
|
| 11-06-2003 07:42 PM |
|
|
Skyline
Super Moderator

Status:
|
http://www.km77.com/marcas/mercedes/clasec_
Majstore Octavia sa 90 konja nema common rail nego je najobicnija visokotlacna pumpa. Nije multipoint nego multi phase, a i to takodjer Octavija nema. Multi point se koristi kod benzinaca i znaci da se ubrizgavanje vrsi na vise mjesta. A multi phase je visefazno ubrizgavanje goriva u jednom taktu (valjda si na to mislio).
Pa ovako. Mislim da je ipak commonrail. Sistem sa takozvanim pumpama-brizgaljkama se pojavio tek sa modelom TDi sa crvenim DI i 115 konja. To je sistem koji je zamenio klasicni comonrail ( kod VW motora ) dok su ostali zadrzali commonrail,uglavnom. Nisam siguran za ubrizgavanje. Mislim da ima direktno ubrizgavanje na svakom cilindru, i 4 voda do svake brizgaljke,valjda.
A za tuning ( koliko je to uopste pametno na tako sofisticiranom motoru ), je prilicno jasno. Povecanje busta je lagano,bas preko tog elektronski kontrolisanog blow-off ventila na turbini ( posto turbine ima "na kilo" i vise nego sto treba ), a za ubrizgavanje koje treba da prati vecu kolicinu vazduha nije frka,jer ubrizgavanje "uzima" koliko mu treba ( do granice koju dozvoljava velicina dizni ).
A uticaj izduva na snagu sam imao prilike da osetim na jednom defektu. Naime,pomenuti eko-ventil,je ventil koji izduvne gasove vraca ponovno na sagorevanje radi smanjenja emisije stetnih gasova. Interesantno resenje ,i za ekologiju,i za potrosnju u vidu efektivnijeg iskoriscenja goriva. Ali tu se javlja domace dizel gorivo,koje je prljavo. A prljavo je toliko da mi se zapusio taj ekoloski ventil,i on je za sobom povukao dalje zapusavanje izduvne grane. To je doslo do te granice da je precnik izduva smanjen za najmanje 50% a manifestovalo se tako da je neko sa Yugo-m 45 mogao da me odere na startu ( 22 sec. 0-100 ).Nisam smeo da pomislim na uzbrdicu. Strasno. ali sam ga "srbovao*" ( izraz koji znaci kako jeftino i jednako efektno zajebati tehnologiju),i ocistio izduvnu granu i zatvorio taj eko-ventil. *ebes ekologiju kad je gorivo lose. Auto se sada jednostavno prekida kako ide.
Ali tuning dizela je interesantna ,ali skupa disciplina. Sto se tice poboljsanja starta,se snagom ne moze postici bas mnogo. Razlog je "tezina" dizel motora,koji ma koliko bio jak,ne moze rapidno brze da skoci u obrtaje,tako da se ne dobija mnogo na startu.Ali elasticnos motora je ipak nesto sto se dibija,i jednostavno je brutalna. Pogledajte podatke Mercedesa C30 CDi AMG. Lepa snaga,oooogroman obrtni moment,lepa brzina,ali lose ubrzanje. Ali treba pogledati ubrzanja u srednjem opsegu brzina(60-100 i 80-120, a kasnije tek,specijalno ) . Retko koji benzinski pandan po snazi moze u toj disciplini da mu parira.

C30 CDI AMG
- 2950cc,5-redni turbodiesel common rail
- 231 KS pri 3800o/min , 540 NM u opsegu 2000-2500o/min
- 250km/h limitirano , 6,8" 0-100, 27,5" 0-200
- 7,6 l prosecna potrosnja
The only way is….sideways
Nissan 200SX S14 SR20DET
|
|
| 11-07-2003 01:47 AM |
|
 |
chimera
Posting Freak

Status:
|
VW ne pravi CR agregate...
Everybody is going to the party
Have a real good time
Dancing in the desert
Blowing up the sunshine
|
|
| 11-07-2003 02:43 AM |
|
|
Sike
Posting Freak

Status:
|
Web Design je širok pojam - mislio sam na jednostavnost i brzinu učitavanja.
SRCBL
|
|
| 11-07-2003 06:43 AM |
|
 |
|
|