Post Reply  Post Thread 
tecnosti za hladjenje
Author Message
x-man
Junior Member
**

Group: Registered
Status: Offline
tecnosti za hladjenje

Pozdrav,
kako vidim ima raznih tecnosti za hladnjenej i mnogi proizvodnjaci automobila imaju tecnosti koje koriste. Npr VW koristi G12 (rozi) noviji auti, stariji su koristili G11(plavi) a jos stariji zelene antifrize valjda G10. Bar koliko sam ja uspijo da nadjem neke podatke.

A mene interesuje sta ja da uspem u opela astru 2001? Da li je neko mozda kupio novi pa zna sta je dobio pri kupljenom autu. Ili sta sada sipaju u astru classic (novu).
Ili zna tacan podatak sta da se sipa, a da ne sjebava puno hladnjak, pumpu, a posebno crijeva.

Hvala unaprijed.

03-27-2008 04:39 PM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
Faya_M5
Posting Freak

Status: Away
RE: tecnosti za hladjenje

ne znam vala...kod mene otac nikad nije nesto gledo na to...kolko znam uvijek je uzimo onaj plavi...

The only Power is ///M POWER, all others are SUCKERS!!!
03-27-2008 05:59 PM
poKle
Senior Member

Ja nisam ni znao da postoje razlicite vrste antifriza...
Ja mislim da je to obicna zavrzlama da takvi kao ti, kupuju njihov brand-name antifriz u njihovim servisima...

This post was last modified: 03-27-2008 06:33 PM by poKle.

03-27-2008 06:30 PM
Visit this users website Find all posts by this user Quote this message in a reply
goran16v
Posting Freak

poKle Wrote:
Ja mislim da je to obicna zavrzlama da takvi kao ti, kupuju njihov brand-name antifriz u njihovim servisima...

Nije zavrzlama, razlicite rashladne tecnosti imaju drugacije karakteristike mada im je ista funkcija. Pod karakteristike se vjerovatno podrazumjevaju, gustina, inetrnost na promjene temperature, hemijski sastav i hemijske reakcije na dodir sa instalacijom, uticaj i agresivnost na materijale od kojih je napravljena instalacija (crijeva, hladnjaci, pumpe, blok i glava motora itd)... G12 nije brand name nego vrsta rashladne tecnosti (ja sam kupovao i Fucshov G12 i VW-ov G12 itd...), to je analogno recimo motornim uljima, 5 W 50 (sto je tip ulja isto kao sto je i G 12 tip antifriza) prave svi, od Modrice to Arala, bas kao i UK, DOT4, DOT5 itd za kocnice... to nisu nazivi nego tipovi ulja... Ja sam gledao sta od hladnjaka i glave motora uradi jeftini anifriz, sve korodira, sva crijeva budu pojedena, sto znaci da nesmrzavanje nije jedina funkcija.... Da je tako najlakse bi bilo napraviti tecnost koja ne mrzne, sipaj u sta stignes i prst u uho... Funkcija antifriza je brze postizanje radne temperature i ne pregrijavanje na radnoj temperaturi motora. Za razliku od motora sa kvalitetnim anrifrizom motor sa obicnom vodom u sebi ce raditi na povisenoj temperaturi...

Proud to be BMW E 21 owner!
03-27-2008 08:09 PM
x-man
Junior Member
**

goran16v Wrote:

poKle Wrote:

Nije zavrzlama, razlicite rashladne tecnosti imaju drugacije karakteristike mada im je ista funkcija. Pod karakteristike se vjerovatno podrazumjevaju, gustina, inetrnost na promjene temperature, hemijski sastav i hemijske reakcije na dodir sa instalacijom, uticaj i agresivnost na materijale od kojih je napravljena instalacija (crijeva, hladnjaci, pumpe, blok i glava motora itd)... G12 nije brand name nego vrsta rashladne tecnosti (ja sam kupovao i Fucshov G12 i VW-ov G12 itd...), to je analogno recimo motornim uljima, 5 W 50 (sto je tip ulja isto kao sto je i G 12 tip antifriza) prave svi, od Modrice to Arala, bas kao i UK, DOT4, DOT5 itd za kocnice... to nisu nazivi nego tipovi ulja... Ja sam gledao sta od hladnjaka i glave motora uradi jeftini anifriz, sve korodira, sva crijeva budu pojedena, sto znaci da nesmrzavanje nije jedina funkcija.... Da je tako najlakse bi bilo napraviti tecnost koja ne mrzne, sipaj u sta stignes i prst u uho... Funkcija antifriza je brze postizanje radne temperature i ne pregrijavanje na radnoj temperaturi motora. Za razliku od motora sa kvalitetnim anrifrizom motor sa obicnom vodom u sebi ce raditi na povisenoj temperaturi...

Gorane, hvala mnogo na vrlo jasnom pojasnjenju moga pitanja.

Ja imam problem kod sebe sto su mi crijeva osjetila i to dosta, kupio sam auto sa zelenim antifrizom. Na boci nista ne pise, pa sada ne znam sta da uspem a da ne napravim jos problema.
Ja sam neki dan skinuo bocu i u crijevima je prljavstina kao katran a naravno i u boci. I sada sta covjek da radi orginalna crijeva je tesko ili neizvodljivo naci, negdje kod pumpe je pocelo malo da curi ne znam tacno gdje. Kod jednog majstora koji nema bas puno znanja ali se na mene uspio izderati kako ja nemam pojma i da se na auta od `97 pa gore sipa g12. I kako ce on uspijeti ``necim`` da ocisti crijeva...
A kada god odem majstorima ja moram sam da odradim 90% posla onda ti *ebes majstora i njihovo znanje. Ako ja moram doci i reci mjenjaj to i to, a on je majstor koji sve zna... SAMO SE IZNERVIRAM.

Jedan mi majstor rece kako treba pogledati u autodati da tamo ima. Ja imam instaliranu autodatu trazio i trazio ali to nigdje ni za jedno auto nisam nasao.

Pa ako neko zna ili ima predlog (predlozi neki koji nece nastaviti za razaranjem crijeva ili nekim smetnjama) bicu mu vemo zahvalan da to podjeli sa mnom.

03-27-2008 09:10 PM
goran16v
Posting Freak

x-man Wrote:
Gorane, hvala mnogo na vrlo jasnom pojasnjenju moga pitanja.

Ja imam problem kod sebe sto su mi crijeva osjetila i to dosta, kupio sam auto sa zelenim antifrizom. Na boci nista ne pise, pa sada ne znam sta da uspem a da ne napravim jos problema.
Ja sam neki dan skinuo bocu i u crijevima je prljavstina kao katran a naravno i u boci. I sada sta covjek da radi orginalna crijeva je tesko ili neizvodljivo naci, negdje kod pumpe je pocelo malo da curi ne znam tacno gdje. Kod jednog majstora koji nema bas puno znanja ali se na mene uspio izderati kako ja nemam pojma i da se na auta od `97 pa gore sipa g12. I kako ce on uspijeti ``necim`` da ocisti crijeva...
A kada god odem majstorima ja moram sam da odradim 90% posla onda ti *ebes majstora i njihovo znanje. Ako ja moram doci i reci mjenjaj to i to, a on je majstor koji sve zna... SAMO SE IZNERVIRAM.

Jedan mi majstor rece kako treba pogledati u autodati da tamo ima. Ja imam instaliranu autodatu trazio i trazio ali to nigdje ni za jedno auto nisam nasao.

Pa ako neko zna ili ima predlog (predlozi neki koji nece nastaviti za razaranjem crijeva ili nekim smetnjama) bicu mu vemo zahvalan da to podjeli sa mnom.

Nema na cemu... Ako sta pomaze ja sam u svoju Astru 1.6 2000. godina prilikom velikog servisa na 70 000 km (vodena pumpra, zupcasti klinasti itd) ulio zeleni antifriz Ravenol 100% mjesan 50-50 sa destilovanom vodom. To je bilo prije 4 godine i nikad nikakvih problema... Ja predlazem da ipak nastavis sa zelenim antifrizom bolje proizvodjaca (Castrol, Valvoline itd..) i to da zamjenis kompletan antifriz, to nije neki veliki trosak. bar ces znati sta ti je tacno u autu i da je kvalitetno, a cim je tako neces morati da brines.Na Autodati ces tesko naci jer proizvodjaci automobila u manualima preporucuju (zapravo pisu da je obavezno) u vozilo sipati, recimo za slicaj opela, Opelovu rashladnu tecnost taj o taj tip itd i sl...

To sto curi oko vodene pompe nije dobar znak, jer koliko se ja fizicki sjecam slike, tu nema nikakvih crijeva, stucni, selni i sl da bi mogao biti neki jednostavniji kvar nego se pumpa montira u blok motora. Moguce je da je neko zamjenio samo zupcasti remen, a da je vremenom probio pakung vodene pumpe ali se nadam da nisam u pravu. U svakom slucaju ako je tako i ako budes morao mjenjati vodenu pumpu to je prilika da zamjenis rupcasti remen sa spanerima (ako si tek kupio auto i to nisi uradio) jer po top pitanju ne vjeruj ni rodjenom bratu!
Sto se tice prljavstine koja lici na katran u prelivnoj boci, koliko sam se ja stretao s tom pojavom, uzrok moze biti prodor ulja u raslhadni sistem kao posljedica ostecenog dihtunga glave motora. E sad ja ne moram biti u pravu niti se to desava nego da se to nekad desilo a niko nije ocistio sistem. Ja sa gledao kako ljudi ispiraju sistm hladjenja, jednostavno upale motor i u prelivnu bocu puste tekucu vodu, poslije otvaranja termostata vodena pumpa polako kroz prelivnu bocu gura prljavstinu vani... Proces jest' malo "vlazan", treba raditi nad nekim odvodom, a koliko je uspjesan ne znam, mada sa to vidio da rade u servisu...

Proud to be BMW E 21 owner!

This post was last modified: 03-27-2008 09:43 PM by goran16v.

03-27-2008 09:40 PM
x-man
Junior Member
**

Ja sam usuo opet zeleni neki dan sam ga promjenio, posto sam vidio sva ta desavanja u boci i pustanje vode negdje kod pumpe, aj reko da promjenim antifriz. Samo sto nisam usuo neki tako markiran vec optimin na kojem je pisalo -40. Pa sam zato sumljicav sta da uspem sada i sta da radim, da li to necemu smeta ta prljavstina jer se motor ne pregrijava cak je vise hladan jer ne prilazi 90C, sada je oko 82-84. Mislim da nije ulje, prvo falilo bi ga, a drugo ovo je tako ljepljivo i gusto i samo se krpom jedva moze obrisati.
A danas sam gledao i cini mi se da nije falilo antifriza u boci ili i ako jeste to je aman neprimjetno. A vozio sam ga juce malo, a danas par sati.

03-27-2008 10:22 PM
Post Reply  Post Thread 

Possibly Related Threads...
Thread: Author Replies: Views: Last Post
  Seme za Mercedesa NidjeVeze 1 135 05-29-2008 07:00 PM
Last Post: MK516
  Peh za pehom... goran16v 13 331 05-24-2008 01:56 PM
Last Post: Zuka_BMW
  Vrijeme je za bye-bye! goran16v 14 504 04-08-2008 06:35 AM
Last Post: pajero1987
  Seat Toledo 2.0i GT 93.god.; Dzek za dijagnostiku Afr0maN 8 267 03-18-2008 01:39 PM
Last Post: ajdin_ze
Driving Radar mapa - GPS Speed Cam za Bosnu I-Go POI sadik007 4 653 03-15-2008 07:22 AM
Last Post: sadik007

View a Printable Version
Send this Thread to a Friend
Subscribe to this Thread | Add Thread to Favorites

Forum Jump: