Institucija zaduzena za kontrolu tehnicke ispravnosti motornih vozila u Svedskoj "Bilprovningen" vodi statisticke podatke o ispravnosti motornih vozila pustenih u saobracaj. Rezultati statisticke obrade podataka se se redovno prezentiraju u okviru jednog prirucnika koji izlazi jednom godisnje. Praksa vodjenja statistike znatno doprinosi vlasniku u pogledu razmatranja sigurnosne preventive i odrzavanja vozila a pomaze potencionalnom kupcu jedne marke, jednog modela da lakse donese odluku prilikom kupovine automobila.
Ja licno mislim da su rezultati tj kolicina greski mjerilo kvaliteta vozila.
Duzan sam dati neka objesnjenja.
Podatci su iz 2003 godine, automobili stari 3 godine, znaci 2000 godiste. Iznose se greske specificne za doticne modele.Ako vidite da ima vrijednost 0 to neznaci da nije bilo gresaka, vjerovatno je bilo samo nisu karakteristicne za taj model, tj frekventno ne nastaju.
Data sadrzi kilometrazu (prosjek), tipu vozila , procentualni iznos vozila doticnog modela koja nisu proslia tehnicki (znaci sa malo ozbiljnim greskama). U plavom polju na kraju reda je izrazena prosjecna procentualna vrijednost vozila sa greskama.
Nadam se da ce ovo nekad nekome pomoci.
Ernes Jusovic, Sarajevo...prvi auto koji sam kupio bio je ustvari NEKRETNINA, neki stari Mercedes, star 40 godina, koga je lik donio na kamionu ispred moje kuce. I onda je tu stajo jedno 5-6 godina, ali ja sam ga prao svake nedelje. Posle sam ga iznajmio komsiji da leze kokosi u njemu pa smo djelili jaja...
"Postotak auta sa tipicnim greskama za model koja nisu prosla tehnicki pregled".
Recimo Od 100 testiranih fiata ustanovilo se da 7 % to jest 7 od njih ima greske koje se cesto pojavljuju (su tipicne) na tom modelu auta.
Sto veci postotak to vise tipicnih greski za model.
Ako jedno vozilo ima ucestale greske na svjetlosnoj signalizaciji, kocnicama, trapu, automatski je veci postotak tipicnih greski.Takve vrste greski su indikacija fabrickih propusta u kvalitetu.Zar ne?
Civic kakva je ovo za*ebancija...Mercedes pa Skoda...a iza nje Ostali VW, Fiat, Alfa, Ford, Nissan???
Ernes Jusovic, Sarajevo...prvi auto koji sam kupio bio je ustvari NEKRETNINA, neki stari Mercedes, star 40 godina, koga je lik donio na kamionu ispred moje kuce. I onda je tu stajo jedno 5-6 godina, ali ja sam ga prao svake nedelje. Posle sam ga iznajmio komsiji da leze kokosi u njemu pa smo djelili jaja...
This post was last modified: 07-19-2007 10:10 AM by pajero1987.