Post Reply  Post Thread 
Pages (3): « First [1] 2 3 Next > Last »
Terenci i SUV vozila
Author Message
chemb@
UBICA NA 2 TOCKA

Group: Banned
Status: Offline
Terenci i SUV vozila

Evo mene interesuje,razlika izmedu gore navedenih,po cemo ih razlikovat kako odredit koji je koji,koji su kriteriji, Onako cisto informativno,ja sam naucio,al eto da budem potpuno informisan. Eto toliko,unaprijed hvalaVery Happy

-chemb@-

This post was last modified: 01-20-2006 08:15 AM by chemb@.

01-18-2006 06:28 PM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
Hybrid
Posting Freak

Group: Registered
RE: Dzipovi i SUV vozila

Ja kolko znam dzipovima je prvobitna namjena offroad, a SUV su sminkerski dzipovi s kojim mozes otic na vikendicu do koje je cesta makadam Smile

Snimam kucna videa besplatno, nosim alat sa sobom
01-18-2006 08:30 PM
Kenno
Posting Freak

Status: Away

Razlika je u sasiji, u terenskim mogucnostima.

01-18-2006 08:49 PM
Skyline
Super Moderator

Group: Super Moderators

Pogresio si kao sto gresi i 70% ljudi.
Ne mozes terensko vozilo nazvati Dzip. Dzip je ,opste je poznato ,nastalo od imena proizvodjaca terenskih vozila Jeep,i ne mozemo celu klasu nazvati po imenu jedne marke. Ista fora kao kad kazemo kalodont,a Kalodont je samo jedan stari proizvodjac pasti za zube.
Od drugogo svetskog rata gde su se od velike koristi pokazala laka terenska vozila,a posebno Jeep Willis,nastala je velika potreba za civilnom exploatacijom,te je nastala nova klasa vozila nazvana u narodu dzip po ugledu na Willisa. "Dzipovi" su nasli veliku primenu u raznim nepristupacnim  krajevima od sahare do najvisih planinskih vrhova.
Ubrzo ,pored Willisa,nastao je Lend Rover,a malo kasnije se tu i pridruzila Toyota sa Land Cruiserom,Mercedes sa G klasom,Rusi sa UAZ-om,da bi ta klasa 80-tih i 90-tih godina dozivela procvat gde su nastali razni modeli Suzukija,Isuzua,LAda Niva,Frontera,veliki asortiman Jeep modela,Land Rover Defender,Range Rover(prvi luksuzni terenac),Mitsubishi Pajero,Rumunski Aro,Nissan Patrol i mnogi drugi.
Karakterisale su ih visi ili nizi klirensi,4wd pogoni sa vise ili manje blokirajucih ili samoblokirajucih diferencijala,veliki broj ih je imao redukciju stepena prenosa,neki su zbog tezine i pogona imali bolju ili losiju prohodnost,ali su svi,bukvalno svi imali imali lose ili u najboljem slucaju prosecne drumske karakteristike,slabo lezanje na putu i losu ili prosecnu udobnost.
Tome je kriva sama njihova konstrukcija. Naime za razliku od obicnih automobila,vecina tih staromodnijih terenaca je gradjena na sasiji poput kamiona,a na tu sasiju su pakovani kabina ,motor i vesanje. Takva sasija im je omogucavala odlicne terenske performanse i fenomenalnu nosivost. Drugi i bitniji problem kod njihove konstrukcije predstavljao je sistem vesanja tockova. U blatu i neravnom terenu je najbitnije da svi tockovi budu podjednako pritisnuti na podlogu,sto je bilo moguce jedino sa krutim osovinama,tako dok je kamen jedan tocak gurao na gore,drugi je bivao sabijan u podlogu i imao dobru trakciju. Ali to se katastrofalno odrazavalo na udobnost u voznji gde se vozilo ljuljalo na putu i osecalo svaku neravninu.
Sa pojavom "dzip" mafijasa i "dzip" mode,javile su se i potrebe za drumskim karakteristikama od jednog terenca.Porodicni terenac nije vise sluzio da se ode u sto dublje blato u sumi ili negazeni sneg na nekoj planincini gde niko nije bio niti da vuce tesku prikolicu sa drvima. Taj novi auto,naime, je morao da bude robustan na putu,mocan ispred kafica,visok za parkiranje na stepenicama ili kada padne sneg,brz i stabilan kao i svaki auto,prostran,i imati 4wd zbog odlaska na skijanje. To je shvatio,ako se ne varam BMW(ispravite ako gresim) i napravio model X5 koji je vrlo brzo stekao veliku popularnost zato sto je  u oko pogodio zahtev kupaca.
Bio je visok,mocan,mafijaski lep,imao je 4wd,imao je nezavisno vesanje kao i svaki auto i zbog toga je bio stabilan i udoban,i sa odgovarajucim gumama je mogao da se probije na Kopaonik,iako cistaci nisu bili bas azurni.
Novoj modi u autoindustriji da svaki proizvodjac ima kompletnu gamu vozila prilagodjavali su se jedan po jedan proizvodjac,tako da je i Mercedes napravio mali auto,VW napravio supersportski auto.Tako je i BMW napravio "terenca" odnosno SUV (sport utlity vehicle)kako su amerkikanci zvali tu klasu vozila. Nakon BMW-a mnogi drugi su poceli da rade SUV,tako da danas 90% proizvodjaca ima u asortimanu po bar jednog takvog"terenca.Nekolicina proizvodjaca je ostala verna tradiciji i na svojim modelima zadrzala stari sistem vesanja,ali se novim tehnologijama potrudila da napravi bolje drumske karakteristike.Tu su Jeep Grand Cherokee,Toyota Land Cruiser,Nissan Patrol i jos po neki.
Ali,svi ti novi sminkerski "terenci" kada zagusti su pokazivali od cega su pravljeni. Citao sam davno test Toyote Rav4. Rnjali su je po snegu,i kazu lepo je islo,ali su je jednom zaglavili i rekli su:"tada nam je bio jedini spas da pozovemo Danka sa Ladom Nivom".

Understeer is a crime - Colin McCrae

This post was last modified: 01-18-2006 09:13 PM by Skyline.

01-18-2006 08:59 PM
Hybrid
Posting Freak

nisam ni mislio na jeep, zato sam i napisao dzip (da ne bih pisao terensko vozilo)

Snimam kucna videa besplatno, nosim alat sa sobom
01-18-2006 10:22 PM
Skyline
Super Moderator

Ok,znam naravno na sta si mislio,samo ne volim upotrebu te reci zato sto je neispravna. Stavise,veliki je broj ljudi koji su totalno automobilski neobrazovani i dzipovima zove sve ono sto ima takav izgled,i onda svakodnevno dzipovima naziva razne x5-ice ,Kie Sorento,Tuareg,Cayenne i tome slicno i do jaja se loze na njih,a mene to opasno pissing off.
Lada Niva rules Smile.

01-18-2006 10:33 PM
chemb@
UBICA NA 2 TOCKA

Group: Banned

Hvala na odgovrima,jest da sam bio bolje upucen od jednog clana,al me je interesovalo kako ih razlikovat po njihovoj vanjskom izgledu. Ako se ne varam prva G klasa je bila pravi terenac,za razliku od sadasnje koja je obicni SUV sa svom mogucom tehnologijom.Jasno je da su X5,Toureg,Cayenne,ML,Sorento sve SUV al valjda postoji jos neki proizvodzac koji je ostao vjeran terencima osim Jeep. Range Rover je isto tako presao u sminkereVery Happy

-chemb@-
01-19-2006 07:47 AM
Dren
Senior Member

Pa Skyline ti je vec dao maltene kompletan opis...

Ja bih na ono o sasiji i krutom vjesanju dodao samo jos to da je po meni najlakse vidjeti koliko je koji predvidjen za "jahanje" na osnovu imanja redukcije u mjenjacu, a odmah za tim i mogucnosti djelimicnog ili potpunog blokiranja 1, 2 ili sva 3 diferencijala, zbog vece terenske prohodnosti u bas groznim uslovima...8)

Ne bih se slozio za G klasu Mercedesa (bio PUCH na nekim trzistima...), ona je oduvijek bila pravi terenac, jedino je kasnije pocela luksuzno da se oprema... Ne znam sta planiraju s novim modelom, ali mislim da nece skrenuti prema SUV-ovima, jer tamo vec imaju ML...Wink

01-19-2006 08:15 AM
Skyline
Super Moderator

Ciljna grpa ML-u je bila pre svega Amerika,a oni vise od bilo koga kupuju terenac da bi njihove zene mogle napakovati neku paprat iz cvecare ili strpadi brdo svari iz hipermarketa.
Jos nista ne znam za novu G-klasu,ali se iskreno nadam da se nece poSUViti.
A pored Jeepa,Novi Land Rover Discovery je pravi terenac,Toyota Land Crusier,Nissan Patrol i mislim Pathfinder,Lada Niva Smile,Hummer H1, i ako se neko seti jos nekog neka napise.

01-19-2006 09:26 AM
Edis Jasarevic
Glavni i neodgovorni urednik

Group: Administrators

Ni ja se ne bi slozio za G klasu...
Iako mozda i ima brdo sminkerske tehnologije, trenutna G klasa je ipak dobar terenac. ne znam sta ce biti za novu G klasu, ali ova sto odlazi je barem meni, bila jako dobro auto

We are PunGas.com ... Resistance is futile...You will be assimilated...You must comply... You will comply!
01-19-2006 09:47 AM
Visit this users website Find all posts by this user Quote this message in a reply
Pages (3): « First [1] 2 3 Next > Last »
Post Reply  Post Thread  DODAJ SLIKU

Possibly Related Threads...
Thread: Author Replies: Views: Last Post
  Najpovoljniji terenci u BiH www.automarket.ba 13 3,523 09-01-2006 09:11 AM
Last Post: pajero1987
  Terenci treba mi pomoć Lepa 1 963 10-29-2004 06:05 AM
Last Post: GAGA016
  Traže se terenska vozila adriatic.hr 1 829 04-29-2004 06:28 PM
Last Post: Edis Jasarevic
  Terenci i pravilnici Lepa 8 1,031 01-19-2004 01:40 PM
Last Post: Faruk