Post Reply  Post Thread 
Pages (7): « First < Previous 1 2 3 [4] 5 6 7 Next > Last »
Tigar!
Author Message
goran16v
Posting Freak

Group: Registered
Status: Offline
RE: Tigar!

PITAROZDER Wrote:
svaka cast pasha ... na mom Legacy jedan set pirelija P4000 odgulio 85.000 milja a drugi set miselina HARMONY gazi 100.000 milja sa laganim potrosenim bokovima kao i tebi ... dubina sare 6mm

Ja vjerujem da su uslovi ekspoatacije auta kod nas i na vasim cestama kud i kamo bolji nego kod nas sto se direkt odnosi na trajanje i trosenje guma. Ako nista prave se duze ture, ravnomjernije se vozi, asfalt je bolji. Nasi su uslovi prava smrt za auto. Kvalitet goriva je prica za sebe ali stanje cesta, velika frekvencija u odnosu na kapacitet cesta, stani-kreni u guzvi, voznja po dijelovima grada gdje i ovce pod rucnom pasu unisti gume dok si rekao "sta b"i! Kad na to dodas jos kako su nam ceste ociscene onda nema teorije da sa iole potrosenim gumama izguras zimu bez brige.
Druga stvar je zakon po kojem zimske gume moras imati na autu do 15.04. a zadnjih dana je u Sarajevu preko dana 15-20 stepeni (a tek je kraj februara) i kad sa zimskim gumama krenes na duzu turu i kad ih zagrijes normalno je da ces ih oceljenguziti za 1000 km vise nego za 5000 km po hladnom vremenu. Ista stvar vrijedi i za pocetak sezone 15.11. Ajd se kockaj pa skini zimske gume sad, kakvo je kod nas vrijeme u martu ce zveknuti snijeg i onda si ga popusio, a ako nista do 15.04 i bez snijega te svaki drot moze udariti po usima jer nemas zimsku opremu iako je vani +20!
Pocetkom aprila '99 godine (u tom trenutku zimska sezona je bila jos u toku) odem u ZG na zimskim Sava Eskimo S2 gumama koje su stavljene te sezone i presle jedno 7-8000 km, a temperatura preko 20 stepeni i dok sam se vratio od guma nije ostalo nista, ustvari ostalo je dovoljno da poslije te sezone (jedno 10-12 hiljada km) odu pravo u smece. Jaran koji je samo putova taj dan je imao odlicnu izjavu kad je vidio gume "jarane jesi ih obrusio svaka ti cast al boli te dupe sad imas unikatne Sava slickove"!

Proud to be BMW E 21 owner!

This post was last modified: 02-26-2008 04:35 PM by goran16v.

02-26-2008 04:32 PM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
PITAROZDER
hamo mazzola

Group: Super Moderators

ma bolje handrit narod sa yebenim zakonom nego ocistit ceste kako treba, i ne napravit temeperaturnu iznimku kao sto se sad trenutno desava u BiH ... ovdje najvece smece od gume moze prec 30.000-35.000 milja, inace ne bi mogli opstat na trzistu ... generalno se uzimaju "all season" tako da mozes ic na snijeg bez velikih problema i vozit po suhom takodje

manijak ne moze biti svak
02-26-2008 04:40 PM
fastmf
Hota Racing

PITAROZDER Wrote:
ma bolje handrit narod sa yebenim zakonom nego ocistit ceste kako treba, i ne napravit temeperaturnu iznimku kao sto se sad trenutno desava u BiH ... ovdje najvece smece od gume moze prec 30.000-35.000 milja, inace ne bi mogli opstat na trzistu ... generalno se uzimaju "all season" tako da mozes ic na snijeg bez velikih problema i vozit po suhom takodje

kod nas čim izgovoriš all onaj s druge strane pulta doda season (bos.sizn), odmah prodavac ide po digitron da te obračuna ko papka lopatom vidi mnogo cifara u eurima i govori kako je to nešto xtra te da treba naručit itd itd..... e to je već pasku a i ne vidjam ovdje nešto tih guma osim na suv-ovima stranih novca peračkih organizacija, ohr a te na autima od onih seratora s diplomatskim tablicamaVery Happy

and the road becomes my bride.....
i"ve stripped of all but pride so in her i do confide....
and she keeps me satisfied........
02-26-2008 04:47 PM
goran16v
Posting Freak

PITAROZDER Wrote:

I kod nas bi all season gume mogle biti rijesenje ali ja se ne usudjujem pouzdati u njih bar na pogonskim tockovima kad snijeg natrpa negdje na Karauli, preko Romanije itd kad je i sa klasicnim zimskim gumama borba, a opet ovdje nije veliki izbor all season guma, uglavnom se prodaju ili cisto zimske ili cisto ljetne gume (eventualno sa kisom sarom tipa GY Hydragrip itd)...
Prema prici koju sam cuo od vise ljudi za nasa trzista se ne isporucuju gume sa kvalitetom prve klase, nego losije serije, a navodno se odredjeni modeli recimo Michelina i Goodyear ili cak Save u inostranstvu ne mogu kupiti za iste pare za koje se mogu kupiti kod nas. Sad su teki na to nadovezli teorije da je Sava Eskimo S3 made in Poland puno losija od iste te ali made in Slovenia, da je Goodyear made in Slovenia puno losi od onog made in France itd itd...
Jos je jedna otezavajuca okolnost kod nas vezana za kupovinu guma, buduci da kod nas pocesto rasijeces gumu na kakvu rupu, staklo, armaturu koja nisim izazvana viri iz nekog makadama ili nkantas bubreg na trotoar, rupu itd kupovima nekih egzoticnih ili nezastupljenih guma je lutrija, jer ako zajebes jednu takvu male su ti sanse da nadjes paricu nego kupuj odmah par zbog jedne gume. Zato ja uvijek gledam da pri izboru kupim model koji bez problema mogu naci...

02-26-2008 05:04 PM
fastmf
Hota Racing

i mene malkice *ebe all season..... kako je moguće da balansira performanse i na vrelom asfaltu i na kiši i na snijegu......to ti dodje ko bućkuriš pomalo od svega ali doziranje u granicama....

and the road becomes my bride.....
i"ve stripped of all but pride so in her i do confide....
and she keeps me satisfied........
02-26-2008 05:09 PM
goran16v
Posting Freak

fastmf Wrote:
i mene malkice *ebe all season..... kako je moguće da balansira performanse i na vrelom asfaltu i na kiši i na snijegu......to ti dodje ko bućkuriš pomalo od svega ali doziranje u granicama....

Za all season moj dobar prijatelj kaze: kupis 2 all season gume, montiraj i nazad (naravno radi se o prednjem pogonu) i miran si godinama...

02-26-2008 05:23 PM
Brzi
Member

nemojte nas ba prepadati tim strahovima
jos malo pa ce zbog ove price raja u kupovinu cipela ici sa shublerom da mjere share na dzonovima Smile

Da je priroda forsirala prednji pogon, ljudi bi hodali na rukama!
02-26-2008 05:26 PM
cenga
Posting Freak

e ovako sto se tigra tice slazem se da je guma dobra za male brzine i za namjenska auta... licno vozio bih na njima radije nego na nekim polovnim izlizanim gumama starim puno godina. Jer dunlop star 5 godina sa dobrom sarom ne moze biti bolji od novog tigra.

Jedno pitanje :
Uzeo sam zimske dunlop winter response sve 4 pred kraj zime jer su na cliou dosle fabricki ljetne gume kakva je ovo guma ? Ljetne sam zaboravio koje su moiram pogledati ali su me ljetne fascinirale na snijegu bile :S vjerovali ili ne zakocim ja niz dzidzikovac i zakoci drug sa savom otklizem malo vise od njega

Peugeot 206 X-LINE PACK 1.4 HDi
02-26-2008 05:42 PM
BMW-E30
Senior Member

fastmf Wrote:

BMW-E30 Wrote:
E raja,
i ja sam sebi kupovo jeftine gume,nek nisu celave hehehhehe,mislim za laganu voznju nema  problema po letnjim dobima moze se vozat i na dugi teren, ali nedaj boze da padne kisa ili snjeg ,sam vidim i gledam kako hodaju  auta nesigurno nestabilan lose kocenje ma  nista za moja auta to ne dolazi u obzir vise.......moj favorit Barum/Avon nije preskup a dobar je.....
Za Golfa samo dolazi na 15ki 195/50/15 nista drugo ili sire.

AVON +

barum????

jezdime na pneumatickah Barum

kakav barum ba ja podero neke bravuris nekad davno brat bratu za 8000

zar nije rezon skupit guzu pa uzet hydragrip, f1, il slično
pa kad rodjo kiša pada a ti motaš u dugim brzim krivinama ko da je uzavreo asfalt i puca ti *urac..... akad je pak uzavreo asfalt ........ sex s kaucukom Very Happy

svako ima svoji favorita,Barum je grana od Fulde.
svake gume mores zgulit i na 1000km zavisi od auta i voznje !!!!!!!za e34 koristimo ljetne i zimske Barum Gume i nista nefali,ni na autoputu ili po gradu uvjek sigurno.
Za e30 koristim Falken FK452 i sa tim sam zadovoljan ,prije toga koristiojo neke nangkang ,uh lose gume.nikad vise....

Za kratko vrjeme bice preradena moja web stranica

.....pocelo je ludilo na 4 tocka i vec sam hoda !!!!!
problem !!!!! Vec je poceo da ujeda kuku meni sta da radim

02-26-2008 05:52 PM
pajero1987
Posting Freak

All??? To je ono M+S ili ti more+snjeg...hahahahahaha...kad sam to procitao u jednoj temi nisam sebi dosao dva dana...Goran je sve rekao u svom prvom postu ovde...Jako auto, jake gume a to je i logicno jer ako vozis auto od 20-30 000KM neces staviti Tigar ili Savu...ili barem ne bi trebao...

Ernes Jusovic, Sarajevo...prvi auto koji sam kupio bio je ustvari NEKRETNINA, neki stari Mercedes, star 40 godina, koga je lik donio na kamionu ispred moje kuce. I onda je tu stajo jedno 5-6 godina, ali ja sam ga prao svake nedelje. Posle sam ga iznajmio komsiji da leze kokosi u njemu pa smo djelili jaja...
02-26-2008 07:45 PM
Visit this users website Find all posts by this user Quote this message in a reply
Pages (7): « First < Previous 1 2 3 [4] 5 6 7 Next > Last »
Post Reply  Post Thread  DODAJ SLIKU

View a Printable Version
Send this Thread to a Friend
Subscribe to this Thread | Add Thread to Favorites

Forum Jump: