|
Tigar!
|
| Author |
Message |
goran16v
Delegat

Group: Administrators
Status:
|
RE: Tigar!
All??? To je ono M+S ili ti more+snjeg...hahahahahaha...kad sam to procitao u jednoj temi nisam sebi dosao dva dana...Goran je sve rekao u svom prvom postu ovde...Jako auto, jake gume a to je i logicno jer ako vozis auto od 20-30 000KM neces staviti Tigar ili Savu...ili barem ne bi trebao...
Lik sa D. Malte je na frisko uvezenog Mercedesa CLK 230 (ili tako nesto) montirao Tigar Wintera! Sta reci nego il da on nije za Mercedesa il' da Mercedes nije za njega!
Proud to be BMW E 21 owner!
|
|
| 02-26-2008 09:38 PM |
|
|
goran16v
Delegat

Status:
|
za gume netreba stediti a i nije velika razlika u cjenama.
prosle godine kad sam kupovao ljetne gume obisao sam citavo sarajevo da vidim kakve su cjene. u makbel gumi su mi ponudili tigar gume po cijeni od 100km, u savi savina ljetna guma kosta oko 115 km i prozujim jos malo i nadjem good year hydragrip za 115 km. ipak good year je velikan naspram tigra, save...itd
Naravno ne treba stediti ali i kad nadjes dobru gumu po neobicno niskoj cijeni treba paziti sta se kupuje. Dosta puta mi se desilo da mi se neko pohvalio da je napravio dobar deal sa gumama i ja znatizelje radi pogledam koliko je guma stara i ispostavi se da je guma proizvedena 2 godine prije nego sot je prodata. Naravno da ce se gumari tih guma rijesavati po nizim cijenama
|
|
| 02-26-2008 09:47 PM |
|
 |
lucozade
Super Moderator

Group: Super Moderators
Status:
|
Ja sam ljetos vozio za ZG 180 skoro citavim autoputem... na gumama starim 17 god !!!! Nisam znao naravno, stari mi je negdje u prici par dana prije spomenuo da je promjenio gume nedavno te ja nisam ni obracao paznju jer inace ne vozim njegovo auto. U povratku iz ZG izasao na autoput i raspalio naravno kontam da se izduvam prije nego dodjem do onih radova jer su u ta doba poceli rade autoput sa ove strane, i vidim nesto mi ne stima, malo malo meni auto pocne gubiti pravac, u brzoj nema kanala a dosta ceste je bilo novo sa ove strane, isto tako svakih par min pocne se trese ko lud pa prestane, ja smanjio naravno i tako nazad do kuce. Sledeci dan ujutro ustao i prva stvar njegovo auto, vec krenuo dizati da vidim gdje sta kako, pogledam prednje gume one ispucale totalno po zidu ali gore uz saru, nikad u zivotu nisam vidio tolike pukotine na gumama. Zadnje ista stvar. Ja za svaki slucaj pregledao ostalo ali sve je izgledalo ok. Dosao on kasnije sa posla i pitam ga ja jesi ti boga ti kupio popucale gume, kaze nisam kupio to mi je dao kolega sa posla, njemu dovezao zet ili ko vec auto prosle god iz "njemecke" i bile te m+s na njima ali on ih skinuo pa stavio ljetne. Pa sto si uzeo od njega ispucale gume, kaze nisu bile ispucale kada sam ih ja stavio. Meni upitnik iznad glave.
Odem ja da promjenim gume, gleda ih onaj momak i kaze da nikad prije nije vidio takve gume, zove onog sefa da pogleda, ovaj gleda i kaze skidaj, kada je skinuo gleda je on okrece trazi nesto i pocne se smijati, gura prstom u onu gumu i vice vidi ovo, ja pogledao i imam sta i viditi, na gumi pise "manufactured in west germany" ... finu ti je uslugu kolega ucinio mislim se.
Man maximum Machine minimum
|
|
| 02-27-2008 12:58 AM |
|
 |
goran16v
Delegat

Status:
|
All??? To je ono M+S ili ti more+snjeg...hahahahahaha...kad sam to procitao u jednoj temi nisam sebi dosao dva dana...Goran je sve rekao u svom prvom postu ovde...Jako auto, jake gume a to je i logicno jer ako vozis auto od 20-30 000KM neces staviti Tigar ili Savu...ili barem ne bi trebao...
Lik sa D. Malte je na frisko uvezenog Mercedesa CLK 230 (ili tako nesto) montirao Tigar Wintera! Sta reci nego il da on nije za Mercedesa il' da Mercedes nije za njega!
Uz ovo sam zaboravio dodati jos jedan biser... Nedavno ispred autopraonice/vulkanizera cekam i staje Mercedes E 270 CDI (aktuelni model) sa NP tablama, alu felge, koza itd, a na jedom tocku rez. guma. Izvadise oni puknutu gumu da je okrpe i ja pogledam kakve su gume, a na autu sve 4 Barum ljetne gume i to prilicno celave!
|
|
| 02-27-2008 07:33 AM |
|
 |
goran16v
Delegat

Status:
|
Ja sam ljetos vozio za ZG 180 skoro citavim autoputem... na gumama starim 17 god  !!!! Nisam znao naravno, stari mi je negdje u prici par dana prije spomenuo da je promjenio gume nedavno te ja nisam ni obracao paznju jer inace ne vozim njegovo auto. U povratku iz ZG izasao na autoput i raspalio naravno kontam da se izduvam prije nego dodjem do onih radova jer su u ta doba poceli rade autoput sa ove strane, i vidim nesto mi ne stima, malo malo meni auto pocne gubiti pravac, u brzoj nema kanala a dosta ceste je bilo novo sa ove strane, isto tako svakih par min pocne se trese ko lud pa prestane, ja smanjio naravno i tako nazad do kuce. Sledeci dan ujutro ustao i prva stvar njegovo auto, vec krenuo dizati da vidim gdje sta kako, pogledam prednje gume one ispucale totalno po zidu ali gore uz saru, nikad u zivotu nisam vidio tolike pukotine na gumama. Zadnje ista stvar. Ja za svaki slucaj pregledao ostalo ali sve je izgledalo ok. Dosao on kasnije sa posla i pitam ga ja jesi ti boga ti kupio popucale gume, kaze nisam kupio to mi je dao kolega sa posla, njemu dovezao zet ili ko vec auto prosle god iz "njemecke" i bile te m+s na njima ali on ih skinuo pa stavio ljetne. Pa sto si uzeo od njega ispucale gume, kaze nisu bile ispucale kada sam ih ja stavio. Meni upitnik iznad glave.
Odem ja da promjenim gume, gleda ih onaj momak i kaze da nikad prije nije vidio takve gume, zove onog sefa da pogleda, ovaj gleda i kaze skidaj, kada je skinuo gleda je on okrece trazi nesto i pocne se smijati, gura prstom u onu gumu i vice vidi ovo, ja pogledao i imam sta i viditi, na gumi pise "manufactured in west germany"  ... finu ti je uslugu kolega ucinio mislim se.
E bas ce zet dati kolegi dzaba gume koje valjaju, a kolega tvom ocu! Dobro ste prosli!
|
|
| 02-27-2008 07:39 AM |
|
 |
pajero1987
Posting Freak

Group: Registered
Status:
|
Na onom BMW sto ga malo provozam preko vikenda su dosle nove Tigrove gume...vlasnik vozio nekih 1000-2000 km i zove me neki dan iz Danske i kaze: "Mozes li molim te otici pred autobus iz Danske". Ja odem kad covjek poslao nove aluminiske felge i na njima nove ljetne gume Hankook. Ja ga nazovem kaze on: "U BiH su skuplje gume 50% nego u Danskoj. Jedva sam cekao da dodjem kuci i kupim nove gume i skini mi te Tigar i stavi te nove, sramota je da 286KS kotrlja se na Tigru"...hahahahaaaaaa
Ernes Jusovic, Sarajevo...prvi auto koji sam kupio bio je ustvari NEKRETNINA, neki stari Mercedes, star 40 godina, koga je lik donio na kamionu ispred moje kuce. I onda je tu stajo jedno 5-6 godina, ali ja sam ga prao svake nedelje. Posle sam ga iznajmio komsiji da leze kokosi u njemu pa smo djelili jaja...
|
|
| 02-27-2008 08:06 AM |
|
|
Mido-Zdena-Sana
Fiat 1100R Artist

Status:
|
Samo dobro cvile po krivinama i to ti je to .I to na svim brzinama.(20-80km/h )Jer niti jednu krivinu sa brzinom od 90 km/h u Bosni na njima neces proci .hahaha
Imao ja davne 1989 .na mom Kadett-u C 1,2s i kao sto neko rece nedaj boze kishe.I bile su kratkog vijeka (veka).
Napravi sam sharu na staroj Mishelinci bolje ce imati vozne sposobnosti.
To je smo moje misljenje
|
|
| 02-27-2008 05:03 PM |
|
 |
Mido-Zdena-Sana
Fiat 1100R Artist

Status:
|
Hi Pajero
Igrom slucaja san i ja u danskoj Pa samo da komentarisem te Hankook gume.Nije se pretrgao kad ih je kupovao .Pitaj ga sto ne posla michelin.Hehehe
Na onom BMW sto ga malo provozam preko vikenda su dosle nove Tigrove gume...vlasnik vozio nekih 1000-2000 km i zove me neki dan iz Danske i kaze: "Mozes li molim te otici pred autobus iz Danske". Ja odem kad covjek poslao nove aluminiske felge i na njima nove ljetne gume Hankook. Ja ga nazovem kaze on: "U BiH su skuplje gume 50% nego u Danskoj. Jedva sam cekao da dodjem kuci i kupim nove gume i skini mi te Tigar i stavi te nove, sramota je da 286KS kotrlja se na Tigru"...hahahahaaaaaa
|
|
| 02-27-2008 05:24 PM |
|
 |
lucozade
Super Moderator

Group: Super Moderators
Status:
|
E bas ce zet dati kolegi dzaba gume koje valjaju, a kolega tvom ocu! Dobro ste prosli!
Pa i ja to kontam. Prosao sam odlicno, jeza me hvata. samo sto mi nije jasno kako su bile tako, da kazem "mirne" prema ZG.
Da, stavih mu 4 nova hitrisa, njemu bolje i ne treba jer ne vozi mnogo, na posao ide pjeske gotiva mu, a auto koristi rijetko. Mogao sam ladno i siguru ali hitris je bio vise zbog mene jer mu volim ponekad ukrasti auto za poneku medjugradsku. Samo na kisi ili vlaznom asfaltu nisu ni malo zanimljive, ni hitris ni sigura, prosto smijesno koliko se klizu, za ove "jace" modele vec ne znam.
Man maximum Machine minimum
|
|
| 02-27-2008 06:24 PM |
|
 |
acc
Junior Member

Status:
|
I da, dal neko zna, planiram stavit naprijed 195/50 R 15 ( trenuto su zimske 195/60 i zakaca kad smotam puni) i pitanje je koje su najvece koje smijem stavit pozadi, a da mi ne zakaca?
Nije ni čudo što ih zakačiš jel guma 195/60 R15 je puno viša od 195/50R15.
Inače dim.195/50R15 je kod svih proizvođača guma "jeftina" u odnosu na neke druge veličine pa bi ja na tvom mjestu malo pronjuškao okolo jel ćeš siguno pronaći za malo više novaca kvalitetniju gumu. Svaka nova guma je dobra no poslije 2000 km počinju se osjećati razlike između kvalitete .Ako nemaš novaca za prvu ligu (Michelin,Good Year,Bridgestone,Continental,Pirelli) onda izaberi drugu ili treću ligu a nikako četvrtu u koju spada (Tigar) .
Druga liga su ti Dunlop,Yokohama,Toyo,Firestone..treća liga je Fulda,Kleber,BF Goodrich,Semperit..četvrta liga su Sava,Stomil,Barum,Tigar,Debica,Ceat....Peta liga nije vrijedna spomena a u nju spadaju gume tkz."no name" (pretežno kina produkcija a ima nešto i evrposkih tipa Viking......)To je "generalna" klasifikacija i kad se daju nekakve ocjene o kvaliteti onda bi to trebalo biti nekakav putokaz kod odabira.
Neslažem se sa tezom da su gume proizvedene pred 2 god.stare gume,a i inače se oko tih "starih" guma previše diže galam.......
Proizvođači navode da guma proizvedena pred 5 godina ako je pravilno skladištena smatra se novom gumom.Usput ja sam na svoj auto stavio 2007g gume Pirelli Pzero Nero proizvedene 2003 znači stare 4 godine i nemam nikakvih problema,guma drži cestu i po mokrom i po suhom.Po meni je veći problem što ima jako puno tehnički neispravnih vozila kojima su loši amortizeri...te kod takvih auta ni guma iz F1 neće biti dobra,a onda ide priča joj ona michelinka je smeće ništa ne drži meni je bolja sava itd itd.
Da završim GTI nemoj kupiti Tigar gumu.
"Ako prestanem vjerovati u snove,život više neće imati smisla.To je razlog zašto ću i dalje težiti snovima sve dok neumrem." Soichiro Honda - the power of dreams
|
|
| 02-27-2008 07:47 PM |
|
 |
|
|